Thuisblijfmoeder Gwen

Na haar HBO studie Marketing- en Communicatiemanagement ging Gwen direct fulltime aan de slag. Parttime werken kwam niet eens bij haar op. Haar fulltime baan beviel prima.

Maar toen werd Gwen moeder.

Na het zwangerschapverlof voor haar oudste dochter, ging ze weer vier dagen werken. Maar ze merkte direct dat ze het niet meer kon opbrengen. Ze miste haar dochter Olivia te veel. Omdat minder uren werken geen optie was, zocht ze een andere baan.

Nu werkt ze nog twee dagen per week, maar noemt zichzelf Thuismama. Inmiddels heeft Gwen nog een dochtertje gekregen.

Dit is haar verhaal.

Hoe verliep de beslissing om minder te gaan werken?

Eigenlijk wilde ik 3 dagen werken, en dichterbij huis. Want ik stond elke dag in de file, terwijl ik Olivia zo snel mogelijk op het kinderdagverblijf wilde ophalen. Ik stuurde open sollicitatiebrieven naar bedrijven in de buurt, en mocht al snel op gesprek komen bij mijn huidige werkgever. Het klikte, maar ze zochten iemand voor 2 dagen. Mijn man en ik gingen aan het rekenen, en het bleek financieel haalbaar. Zo ging ik een jaar tijd van fulltime werken, naar 4 dagen werken, naar 2 dagen werken.

Heb je advies gevraagd? 

Nee, maar mijn man en ik hebben goed overlegd of het financieel mogelijk was dat ik zo weinig ging werken. En wat de voor- en nadelen hiervan waren

 • minder geld te besteden, 
 • meer tijd met de kindjes 
 • minder stress ’s avonds qua avondeten en Olivia in bad en/of boodschappen doen e.d. 

Hoe reageerde je omgeving? 

Vriendinnen, die nog geen kinderen hebben, waren/zijn vooral verbaasd omdat ik altijd erg carrièregedreven was. Mijn vriendinnen met kinderen werken ook niet meer dan drie dagen, dus die begrepen het. Mijn familie vond het ‘gewoon’ goed. We hebben het hier eigenlijk niet uitgebreid over gehad. Het is iets dat vooral mijn man en mij (ons gezin) aan gaat.

Wat vind je partner ervan? 

Hij zag dat ik ongelukkig was met mijn mijn vierdaagse werkweek na de geboorte van onze oudste dochter. Dus moedigde hij aan dat ik een andere baan zocht, voor 3 dagen. Toen mijn huidige tweedaagse baan op mijn pad kwam, en dit financieel mogelijk bleek, was hij direct enthousiast. Het geeft rust in huis.

Wel heeft hij zijn ouderschapsverlofdag met onze dochter, die hij een jaar zou houden, voortijdig (na 9 maanden) opgegeven vanwege mijn baan.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt? 

Niet bewust. Maar het is wel zo gegroeid dat ik een keer extra stofzuig en de wc schoonmaak, en douchecabine poets. Vanzelfsprekend zorg ik op mijn vrije dagen ook voor het eten.

Wat vind je er van dat je financieel afhankelijk bent van je partner? 

Het voelt niet zo, aangezien ik gewoon een deel van mijn salaris gebruik voor mijn eigen dingen. Hij draagt meer bij aan de gezamenlijke lasten dan ik. Maar hij is voor het functioneren thuis weer afhankelijk van míj.

Denk je nog weer meer uren deel te nemen aan het arbeidsproces? 

Toen ik aan deze baan begon zou mijn functie uitgroeien naar een driedaagse werkweek. Destijds vond ik dat een fijn vooruitzicht. Maar inmiddels zie ik dat niet meer zitten. Ik vind twee dagen werken op kantoor, en vijf dagen thuis een perfecte verdeling. 
Ik doe waar ik voor geleerd heb, en kan mijn ei kwijt. Maar wat ik echt belangrijk vind is thuis, dus daar ben ik het liefst. 

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

Op dit moment, met weer een klein kindje erbij, vooral de nachten. Onze oudste sliep ook niet door tot ze ruim anderhalf was. Omdat ik minder werk, neem ik de nachten voor mijn rekening. Echter, op de nachten dat we beide werken de volgende dag, delen we het. Hoewel door de borstvoeding, de nachtvoedingen sowieso voor mij zijn. 

Wat is het leukst aan fulltime moederen? 

 • Mijn kindjes zien opgroeien, 
 • Rommelen in huis 
 • Mijn eigen tijd in delen
 • Niet op de klok hoeven kijken, 
 • Ons gezin runnen. 
Wat niet eigenlijk?!

Een week uit mijn leven 

Maandag en dinsdag

Maandag en dinsdag zien er een beetje hetzelfde uit. Ik word wakker van manlief zijn wekker of van een van de meiden, rond half zeven. Dan voed ik de jongste, geef de oudste een boekje in bed en ga douchen.

Rond half negen ben ik beneden en zijn de meiden ik alle drie gewassen en aangekleed. Tijd voor een ontbijt voor Olivia en mij. Daarna een doekje over de tafels beneden en de vaatwasser uitruimen, wasje erin etc. Een beetje de 'standaard' dagelijkse dingen. Vervolgens gaan we erop uit met bakfiets (bijv. ergens koffie drinken) of een rondje wandelen. Negen van de tien keer heb ik ook nog een paar boodschapjes nodig, dus halen we die.

 's Middags na de lunch slaapt de oudste tussen 1 en 3 en ga ik soms ook even liggen (als de baby ook slaapt rond dat tijdstip). Tussen 16 en 18 uur worden op maandag de boodschappen van de Ah besteld. Omdat we geen auto hebben, bestellen we die elke week. Meestal maak ik 's middags soep voor later in de week en/of salade voor de lunch (we eten liever niet te veel brood) en natuurlijk het avondeten.

Woensdag en donderdag: werkdagen

Woensdag en donderdag zijn mijn werkdagen. Het is dan 's ochtends en 's avonds vooral haasten geblazen

Vrijdag

Op vrijdag doe ik wat grotere klusjes in huis, zoals de toiletten, douchecabine en een rondje stofzuigen. Daarnaast gaan we ook weer wandelen. Meestal naar het tuincentrum om even bij de vissen en konijnen te kijken of langs de bakker voor brood.

Weekend

Zaterdag en zondag plannen we het liefst zo min mogelijk en zijn met z'n vieren. Soms krijgen we bezoek, soms gaan we op bezoek, maar het liefst zijn we thuis en gaan een stuk fietsen en koffie drinken bijvoorbeeld.

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 

Naïef misschien, maar ik sluit me hier voor af. Dit is voor ons een fijne verdeling, en ik ben nog steeds actief op de arbeidsmarkt. Maar op mijn manier, en niet financieel zelfstandig. So be it.

Hoe voorzie je in sociale contacten?

Veel vriendinnen werken ook maar twee of drie dagen buitenshuis. We spreken regelmatig af voor bijv. koffie of een playdate. Daarnaast heb ik veel digitaal contact met vriendinnen via Whatsapp en online medemama’s via social media. 

Hoe 'laad' je jezelf weer op? 

Van een warme douche als de kindjes slapen, en vervolgens bankhangen met een wijntje en chipje, laad ik al op. Bloggen, lezen, een serie kijken, heerlijk! 

Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 

Ik ontwikkel me in mijn vak op kantoor, en thuis vooral als persoon. Ik leer  mezelf elke dag beter kennen, door de spiegel die mijn kindjes me voor houden. Thuis leer ik meer over mezelf dan op kantoor. Daarnaast ben ik online zeer actief en lees en klik door naar van alles dat me interesseert. Vooral zaken over opvoeding en moederschap. Dat is waar ik me in wil blijven ontwikkelen. Daar ligt mijn hart. 

Waarom begon je een blog? 

 • Als uitlaatklep.
 • Als hobby. 
 • Om te delen hoe ik dingen oppak met de kindjes.
 • Anderen een kijkje in mijn fijne leven te geven. 
Ik heb geen hoger doel met Mijn leven als mama, hoewel ik het wel leuk vind dat ik er af en toe een extraatje mee verdien. 

Hoe zie je de toekomst? 

Eigenlijk precies zoals ‘ie nu is. Zelfs als de kindjes ooit naar school gaan, wil ik niet meer gaan werken, maar liever participeren bij hen op school of zoiets. Wel bestaat er een kans dat, als er een derde kindje komt, ik stop met werken, omdat de opvangkosten dan niet opwegen tegen mijn salaris. 
Mocht er een derde komen, dan moeten we dit eerst maar eens goed door rekenen. Maar zo ver is het nog niet. 
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *