Het debat over kinderopvang

Journaliste Amelia Gentleman zoekt in The Guardian, voorzichtig haar weg door het mijnenveld van onderzoeksresultaten, over de effecten van kinderopvang op kinderen. Het resultaat is een interessant overzicht van de verschillende onderzoeken en visies.

Zo maakt Sue Gerhardt, auteur van 'Why love matters and the selfish society' korte metten met de bekende uitspraak: 'Mijn kind wordt zo sociaal van de crèche!' door die te vergelijken met een feestje! Gerhardt: Baby's hebben behoefte aan een vaste persoon om ze te koesteren, maar een crèche kenmerkt zich, net als een feestje, juist door wisselende, oppervlakkige contacten.

Toch wát overeenstemming!

Ondanks alle verschillende conclusies, is er solide bewijs dat fulltime opvang voor baby's tot hun tweede levensjaar, niet goed is. Dit kan leiden tot negatieve emotionele effecten, en gedragsproblemen op lange termijn. Maar deze effecten zijn klein, en gaan gepaard met bescheiden pósitieve effecten op taal en cognitieve vaardigheden.

Het artikel eindigt met een observatie van professor Jay Belsky, die in de jaren tachtig zijn carrière in vlammen zag opgaan nadat hij een artikel publiceerde met de titel: 'Infant Daycare: A Cause for Concern?' Belsky: In Amerika wordt de discussie over kinderopvang steeds tammer. Niet omdat er eindelijk eenduidige onderzoeksresultaten zijn, maar omdat het zo is ingeburgerd dat mensen er geen vraagtekens meer bij zetten!

Een huiveringwekkend vooruitzicht.

Lees het hele artikel in The Guardian!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *