Alles en niets: een boekreview

Alles en niets heeft alle ingrediënten voor een standaard chicklit/momlit boek. Twee succesvolle dertigers met drukke baan, twee kinderen, een buitenechtelijke affaire en een nanny. En toch stijgt Alles en niets met kop en schouders uit boven het genre momlit.

Dat is te danken aan de manier waarop Araminta Hall haar karakters neerzet, waarbij de perspectieven tussen Ruth (moeder), Christiaan (vader) en Agatha (de nanny) elkaar afwisselen.

Plot

Ruth

Nadat Ruth een jaar lang fulltime heeft gemoederd, krijgt ze van de één op de andere dag het gevoel dat ze gillend gek wordt. Ze gaat terug naar haar drukke baan bij een tijdschrift, maar wordt voortdurend verscheurd door twijfels en schuldgevoel over deze keuze.

Die twijfels bespreekt ze graag, en veelvuldig, met haar man Christiaan, die haar met een mengeling van verveling en verbijstering aanhoort. Hij ziet haar probleem niet.

Christiaan

Christiaan wil ondertussen stiekem verlost worden van zijn verantwoordelijkheden, en ziet in zijn vrijgezelle vriend Tom de ideale levensstijl. Eén van de symptomen van dit verlangen naar vrijheid is een affaire met zijn secretaresse, die Ruth hem overigens heeft vergeven.

Agatha

Agatha is de nanny, die het chaotische, en vervuilde huishouden op orde brengt, en op rolletjes laat lopen. Onderstaand citaat geeft een treffende beschrijving van de toestand van het huishouden van Christiaan en Ruth:

'De man die opendeed zag er verward uit, alsof hij een zware dag achter de rug had. Binnen hoorde ze een meisje huilen en op zijn arm had hij een jongetje, dat te groot leek voor het flesje in zijn mond. Het huis voelde vies warm aan en de keukenramen waren beslagen. Jassen, schoenen en zelfs een fiets lagen in de gang.'

Maar Agatha 'spoort' niet helemaal, omdat ze vanaf haar negende jarenlang misbruikt is door een vriend van haar ouders. In de loop van het boek raakt ze er zelfs van overtuigd dat zij eigenlijk moeder is van de tweejarige Hal en ontvoert ze hem.

Meer karakterschets dan actie

Feitelijk gebeurt er weinig in 'Alles en niets': het gaat vooral om de uitdieping van de karakters. Maar je mist de actie niet, omdat de blik in het alledaagse leven van moderne tweeverdieners fascinerend is.

Wat dat betreft is de psychotische Agatha een wat merkwaardig zijspoor, en riep bij mij het gevoel op: 'Dat had dit boek toch niet nodig.' Een niet psychotische Agatha was net zo interessant geweest.

Aan het eind brengt de ontvoering natuurlijk wel een stuk actie, maar ik vond de climax van het boek teleurstellend, na zo'n goed verhaal.

De titel 'Alles en niets'

In eerste instantie vond ik de titel nogal nietszeggend, maar na het lezen van het boek, vind ik hem zeer treffend! Ruth en Christiaan hebben alles: elkaar, een mooi huis, twee goede banen en twee gezonde kinderen. En toch hebben ze tegelijkertijd niets, omdat ze er geen van tweeën gelukkig mee zijn.

Zo vinden ze in Agatha ogenschijnlijk de perfecte nanny, en juist dat doet Ruth pijn.

'Ruth vermoedde dat haar gevoelens belachelijk waren, maar het meisje wat te goed. Haar huis was nog nooit zo schoon geweest, de koelkast nog nooit zo goed gevuld, het eten dat ze elke avond klaarmaakte was erg lekker en de kinderen leken gelukkig.

Het was een droomscenario voor elke werkende moeder en als ze zou klagen, zouden ze haar voor gek verklaren. Maar voordat Aggie kwam, had ze het op een bizarre manier altijd troostend gevonden om over de nanny te klagen en stiekem te geloven dat ze het zelf beter kon. Ruth wist nu echter zonder twijfel dat ze het niet beter zou kunnen.'

Alles en niets versus Alles of niets

'Alles en niets' biedt een kritische blik op de huidige normen, waarbij van beide ouders verwacht wordt dat ze kind en carrière succesvol combineren, zonder steken te laten vallen.

Vooral de blik in het leven van Ruth, de succesvolle carrièremoeder, stemt somber, en zal menig Thuisblijfmoeder opgelucht doen constateren: 'Ik heb de juiste keuze gemaakt.'

Praktische informatie

De digitale versie van Alles en niets is te koop bij Bol.com voor maar 10,50.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *