Het feminisme is dood, lang leve het keuze-feminisme

De Engelse website Netmums hield een onderzoek onder haar leden met als doel te onderzoeken wat Feminisme voor hen betekende. In totaal deden 1300 leden van Netmums mee. De gepresenteerde resultaten deden menige traditioneel feministe huiveren.

We zetten de opvallendste uitkomsten voor jullie op een rij:

  • Maar liefst 70% van de deelnemers vond dat dankzij het feminisme de lat voor vrouwen op onmogelijke hoogte is komen te liggen, met als gevolg stress. Niet alleen wordt van vrouwen verwacht dat ze succesvol een carrière met moederschap combineren, daarnaast moeten ze ook nog een 'domestic goddess' zijn, er uit zien als een supermodel, en geweldig zijn in bed.
  • Opvallend was ook dat 69% vond dat het grootste strijdpunt van het feminisme anno 2012 een herwaardering van het moederschap zou moeten zijn.
  • En 58% wil dat het nieuwe Feminisme zich inzet voor keuzevrijheid: de vrijheid voor vrouwen om te kiezen hoe ze hun leven willen inrichten. Of dat nu het beklimmen van de carrièreladder is, fulltime moederen of parttime buitenshuis werken. Al deze keuzes zouden valide moeten zijn en worden gerespecteerd en ondersteund door de maatschappij.

NetMums concludeert dat er een nieuwe beweging nodig is: FeMEnism. Een beweging die vrouwen de ruimte biedt hun eigen keuzes te maken.

Netmums onderzoek over feminisme: kritiek

Zoals zo vaak maakt de toon de muziek, en valt er inderdaad op de berichtgeving van Netmums wel wat af te dingen. Zo vindt in het onderzoek 39% van de deelnemers het feminisme ouderwets, maar dat betekent uiteraard ook dat een grote meerderheid dat níet vindt.

Maar tegelijkertijd is het wel degelijk opvallend dat slechts 14% zich 'feminist' noemt, evenals de indrukwekkende 70% die vindt dat er teveel gevraagd wordt van vrouwen.

Meer weten?

Lees het hele artikel op Netmums.

feminisme


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *