Glossy minister: taalgebruik en vrouwen

In een ingezonden brief werd de redactie van het tijdschrift Elsevier (no. 11, 2013) stevig op de vingers getikt vanwege hun taalgebruik in een artikel over de nieuwe minister van defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert.

Glossy minister

Op de cover staat de kop 'Glossy minister op defensie' en in het artikel wordt minister Plasschaert omschreven als fotogeniek, stoer en spontane blondine. Vervolgens wordt opgewekt geconcludeerd dat de emancipatie voltooid is. Met dat laatste is de briefschrijver het niet eens: de gebezigde taal om de minister te omschrijven zou het tegendeel bevestigen.

Rolbevestigend taalgebruik?

De vraag is: is dit taalgebruik inderdaad rolbevestigend? Toegegeven, premier Rutte als 'glossy' omschrijven ligt niet voor de hand, maar dat komt wellicht ook omdat hij simpelweg niet 'glossy' is. En de termen fotogeniek en stoer zijn genderneutraal en zouden op meerdere ministers van toepassing kunnen zijn. Mits ze inderdaad stoer en fotogeniek zijn natuurlijk.

Toch heeft de briefschrijver een punt, want mannelijke ministers worden inderdaad minder in termen van hun uiterlijk en persoonlijkheid omschreven. Ook wordt bij vrouwen in belangrijke functies vaak vermeld dat ze moeder zijn, terwijl dit bij mannen meestal als irrelevant wordt beschouwd.

Vive la difference!

Maar je zou ook kunnen zeggen dat het verschillende taalgebruik voor mannen en vrouwen recht doet aan de sekses. Want waarom zou een vrouwelijke minister eigenlijk niet 'glossy' mogen zijn? Heeft dat niet de voorkeur boven een omschrijving als 'Ze is net een man'? In interviews lees je vaak dat vrouwen zichzelf omschrijven als 'tomboy' en 'Ik was net een jongen!' Zelden lees je over een succesvolle man die smakelijk vertelt: 'Ik was net een meisje!'

Het traditionele feminisme, en de huidige definitie van emancipatie verheft het mannelijke tot  de norm. Denk aan de wonderlijke uitdrukking, die dan ook nog als compliment bedoeld is: 'Dat is een vrouw met ballen!'

Wat dat betreft mogen we blij zijn met een glossy, vrouwelijke minister. Zij laat zien dat je geen ballen nodigt hebt om een belangrijke functie te bekleden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *