Kinkeeping: het onzichtbare werk in huis

kinkeeping

Ken je het verschijnsel dat huishoudelijk werk alleen maar zichtbaar wordt als het NIET wordt gedaan? Op TikTok gaat de term Kinkeeping die dit verschijnsel beschrijft rond.

Kinkeeping

Kinkeeping is een term die voor het eerst werd gebruikt door psycholoog Dawen Braithwaite in 1980. Zij omschreef 'kinkeepers' als de familieleden die zich bezighielden met 'de organisatie van de familiale communicatie en bijeenkomsten.' Volgens onderzoekers wordt dit soort activiteiten nog steeds vooral door vrouwen gedaan.

Wat is kinkeeping?

Kinkeeping is het onzichtbare werk dat essentieel is, maar zich vaak achter de schermen afspeelt. Het is niet zichtbaar maar oh zo belangrijk. Want zonder dat essentiële werk zouden allerlei dingen blijven liggen of niet gebeuren.

Kinkeeping op TikTok

TikTokker Advice Girl vergelijkt de taken van kinkeeping in een video met een toneelstuk. De acteurs krijgen aan het eind een applaus, maar achter de schermen zijn ook vele handen actief om het toneelstuk mogelijk te maken. Denk aan de bedenkers, schrijvers van de teksten, regisseur, kostuummakers, lichtmensen, ticketverkopers etc.

Het resultaat krijgt applaus, maar niet het verborgen werk dat er achter schuil gaat.

Kinkeeping en de Mentale last

Als ik de definitie van kinkeeping lees, dan doet mij die enigszins denken aan de zogenoemde mentale last. De mentale last wordt ook vaak aan vrouwen toegeschreven en staat voor het in je hoofd alle ballen in de hoofd houden. Zoals weten wanneer je kind zwemles heeft, wanneer de rapportbespreking is en dat er melk gekocht moet worden.

Hieronder zie je de video op TikTok:

@sugardirt8 #duet with @thought_dumpy #feminist #over40 #k18results #menopause ♬ original sound - AdviceGirl
 

Wat vind jij van het verschijnsel kinkeeping en de mentale last? Herken je het?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Goed dat er een woord voor is. Nu nog een Nederlands woord.
    Tot mijn teleurstelling was ik degene die alle ‘kinkeeping’ deed, ondanks dat mijn partner en ik allebei werkten. Gelukkig lijkt onze zoon niet op zijn vader en zorgt hij in zijn eentje uitstekend voor zijn drie kinderen ondanks zijn drukke baan.

  2. Goed dat er een woord voor is. Nu nog een Nederlands woord.
    Tot mijn teleurstelling was ik degene die alle ‘kinkeeping’ deed, ondanks dat mijn partner en ik allebei werkten. Gelukkig lijkt onze zoon niet op zijn vader en zorgt hij in zijn eentje uitstekend voor zijn drie kinderen ondanks zijn drukke baan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *