Finse kinderen slapen in een doos

Veel Finse baby's slapen als een roos, in een doos!

En niet zo maar een doos. Het is een doos die wordt geschonken door de Finse overheid. De gedachte achter de doos is om alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, dezelfde start te bieden in het leven. In de doos zitten dingen als luiers, slaapzakken, kleertjes, zelfs een kinderboek. En een matras die precies in de doos past!

De vergelijking met de Blije Doos van Prénatal is snel gemaakt. Maar waar de Blije Doos weliswaar enkele praktische dingen bevat, is het vooral een commerciële doos. Terwijl de Finse doos echt een basis uitzet biedt. In principe kunnen nieuwbakken moeders zich redden met de inhoud van de doos.

De Finse doos: een stukje geschiedenis

In de jaren 30 van de vorige eeuw was Finland een arm land. En maar liefst 65 op elke 1000 baby's gingen dood. Door de introductie van de doos ging het sterftecijfer onder baby's flink omlaag.

Want om de doos te krijgen moest je je als vrouw aanmelden bij de dokter of prenatale kliniek. Hierdoor kregen vrouwen die anders misschien geen zorg hadden gekregen, de juiste begeleiding.

Een overgangsrite

Inmiddels heeft de Finse doos ook een symbolische waarde gekregen. Voor vrouwen is de doos een teken van overgang. Van de stap naar het moederschap. De doos schijnt onder vrouwen zelfs een gevoel van saamhorigheid op te roepen.

Omdat de kleuren en inhoud van de doos elk jaar verandert, kunnen moeders aan kleertjes zien: 'Oh die is in hetzelfde jaar geboren als mijn kind!'

Hoe de inhoud veranderde

De inhoud van de doos reflecteert de Zeitgeist!

  • Jaren 30/40: lappen stof, want veel moeders naaiden toen hun eigen babykleertjes
  • 40-45: papieren lakens omdat katoen nodig was voor het ministerie van Defensie
  • Jaren 50: introductie kant en klare kleertjes 
  • Jaren 60 en 70: elastische stoffen
  • 1968: introductie slaapzak
  • 1969: papieren luiers
  • 2000: katoenen luiers i.p.v. papieren luiers
  • 2000... Geen flesjes of spenen meer om borstvoeding te bevorderen

Inhoud van de doos anno 2015

De doos wordt verzorgd door Kela, en is nadrukkelijk geen commercieel product. Op de site van Kela kun je zien wat er anno 2015 in de doos zit!

N.B. Toch zal de Finse doos als béd wellicht niet voldoen aan de criteria van een kinderbedje anno 2015. Dat heeft immers spijltjes die voor goede ventilatie zorgen.

Zie ook Babymatras Consumentenbond.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *