Duivelse dilemma's: Man in de crèche

Duivelse Dilemma's is een Nederlandse dramaserie waarin prominente filmmakers in korte films een verhaal vertellen waarin mensen voor keuzes komen te staan waarvoor een juiste oplossing ontbreekt.

Man in de crèche

In de aflevering Man in de crèche brengt een alleenstaande moeder haar dochtertje voor het eerst naar de crèche, waar ze tot haar schrik ontdekt dat de crècheleider een man is. Ze is daardoor enigszins van haar stuk, maar begint die dag voor het eerst bij haar nieuwe baan, en vertrekt enigszins verontrust na vijf minuten toch maar naar haar werk.

Spanningsveld kind-baan

Daar komt ze te laat aan, waardoor onmiddellijk het spanningsveld zichtbaar wordt tussen baan en kind. Vervolgens krijgt ze verwijten van dezelfde man die haar eerst verweet dat ze te laat was, dat ze haar kind bij een mannelijke crècheleider heeft achtergelaten. Hoewel ze die beslissing verdedigt, wordt ze uiteindelijk zo ongerust dat ze haar kind halsoverkop uit de crèche ophaalt. De mannelijke crècheleider wordt hierdoor ontslagen.

De pot verwijt de ketel

Heel treffend neergezet is de scène waarin de alleenstaande moeder haar dochtertje voor het eerst komt brengen. Het thema van de aflevering is de moeder die verrast wordt door een mannelijke crècheleider, maar het is heel duidelijk dat de mannelijke crècheleider eveneens negatief oordeelt over deze haastige moeder.

Zijn gezicht spreekt boekdelen als ze zegt dat ze de eerste dag niet een uurtje blijft, zoals de gewoonte is. 'Zelfs geen kopje thee?' vraagt hij ongelovig. Als vervolgens haar mobieltje gaat en ze neemt op, zie je opnieuw het verwijt op zijn gezicht. Hij biedt nog aan haar een rondleiding te geven in vijf minuten, en vermeldt dat hij daar normaliter een uur over doet.

Maar ook de kijker zal zich verwonderen: hoezo een rondleiding? Kijk je niet eerst goed rond op een crèche vóórdat je je kind inschrijft? En de plotselinge confrontatie met een mannelijke crècheleider: hoe realistisch is dat? Is dat ook niet iets dat je van te voren hebt uitgezocht?

De aflevering duurt 24 minuten en is hier onder te bekijken.

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *