Zweden doen het anders in tijden van corona

Zweden doen het anders

Zweden doen het anders als het gaat om zwangerschaps- en ouderschapsverlof. Doorgaans wordt Zweden als het Paradijs voor jonge ouders voorgesteld.

Maar ook als het om de coronacrisis gaat doen de Zweden het anders.

Waar andere Europese landen voor een lockdown kozen, bleven in Zweden de scholen en horeca gewoon open.

Zweden doen het anders: documentaire van 50 minuten

Journalisten Thomas Erdbrink en Sander Schimmelpenninck maakten een documentaire over de Zweedse aanpak van corona. Hij duurt 50 minuten.

Waar halen de Zweden het lef vandaan om te kiezen voor deze aanpak? En is er ook kritiek van binnenuit? 


Zweden: groot beroep op de eigen verantwoordelijkheid

De belangrijkste verklaring voor de Zweedse aanpak, die ik uit de documentaire haal, is dat de Zweden een groot beroep doen op hun eigen verantwoordelijkheid. Het doel is hetzelfde als de rest van Europa: corona onder controle krijgen. Alleen de weg naar het doel verschilt met de rest van de wereld.

Tegelijkertijd schijnt de Zweedse volksaard erg braaf te zijn, en houden Zweden zich doorgaans keurig aan de regels. Regels die er wat betreft corona dus niet veel zijn, omdat mensen in staat worden geacht om het juiste te doen.

Een intrigerende paradox!

Zijn er minder regels nodig, omdat Zweden gewend zijn zich aan regels te houden?

Wat me verder opviel in Zweden doen het anders, is het dat de volksaard zich goed leent voor social distancing. De Zweden doen dit al van nature. Het zit in de volksaard om afstand van elkaar te houden.

Zweedse regering op tweede plan: viroloog bepaalt het beleid

Last but not least vond ik het opvallend dat de Zweedse regering zichzelf op het tweede plan zet als het gaat om de coronacrisis. Ze laten het beleid rondom corona over aan de experts, in dit geval viroloog Anders Tegnell.

Tegnell:

'Covid-19 is not a disease that can be eradicated, at least not until a vaccine is available, "which might take as long as two or three years". So we have to come up with sustainable solutions that keep the virus's circulation manageable for a long period to come.'

Dat is duidelijk anders dan in Nederland.

Weliswaar benadrukt Rutte voortdurend dat ze hun beslissingen baseren op de adviezen van experts, oftewel het Outbreak Management Team, maar het kabinet neemt wel degelijk de besluiten.

Bekijk nu zelf deze interessante documentaire

Wil je zelf de documentaire Zweden doen het anders kijken? Dat kan gratis op de website van de VPRO!

De documentaire kan ik helaas niet embedden, maar hieronder wel een interview met Thomas Erdbrink en Sander Schimmelpenninck over hun documentaire.

Thomas Erdbrink benadrukt dat het nog te vroeg om te zeggen of de Zweedse aanpak beter of slechter was dan de Nederlandse.

Wat vind jij van de Zweedse aanpak?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *