Rondom zwangerschap en bevalling: Van smash cake tot babymoon

rondom zwangerschap en bevalling
Rondom zwangerschap en bevalling zijn allerlei gewoontes die veranderen door de tijd.

Ooit vond men het een goed idee om een speentje te dopen in de jenever, en dat in het mondje van een baby te duwen.

Daar werd zo'n kind zo lekker rustig van...
Een ander devies uit de oude doos is: 'Lekker laten huilen!' dan leren ze dat wanhopige gehuil vanzelf af.

Rondom zwangerschap en bevalling: Van smashcake tot babymoon

Anno 2020 zijn er weer andere gewoontes en wijsheden.  Zoals smashcakes en babymoons. En of die nou persé veel beter zijn dan de 'wijsheden' van toen?
Ik vraag het me af!
Iedere tijd heeft waarschijnlijk zijn (maffe) gewoontes waar je later hoofdschuddend op terugkijkt.

Top 10 bijzondere moderne gewoontes rondom baby en zwangerschap

1. De smashcake!

Zoals de naam al zegt, gaat het hier om een cake om te 'smashen' oftewel lekker stuk te slaan. Baby's vinden smashcakes leuk, want ze graaien graag in dingen. En zo'n smash cake is nog lekker zoet ook. De gedachte achter een smashcake is om deze op de foto te zetten, en die dan uitgebreid te delen op social media.

Je kunt de smashcake foto van je kind natuurlijk ook afdrukken op bijvoorbeeld een groot canvas en ophangen.

Smashcake foto's zijn doorgaans schattig, omdat baby's die onder het eten zitten nu eenmaal schattig zijn. Maar ergens is het natuurlijk best decadent om je kind uitgebreid met voedsel te laten spelen, als er mensen op de wereld zijn die honger lijden...

2. De gender reveal party

Tijdens een gender reveal party wordt met veel bombarie 'ontdekt' wat het geslacht van de ongeboren baby is. Bijvoorbeeld door een taart, (alweer een taart) aan te snijden, en die blijkt dan van binnen blauw of roze te zijn. Blauw voor een jongen, roze voor een meisje. De gender reveal party staat werkelijk bol van de cliché's en stereotypes.
Gender reveal party
Izabela Janachowska, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
Door een gender reveal party wordt voordat het arme kind geboren is, al een deel van zijn of haar identiteit bepaald. Dat gebeurt niet uit kwade bedoelingen, maar het is wellicht wel iets om eens nader over na te denken voordat je een gender reveal party organiseert.

3. De babymoon

Een babymoon is een reisje dat het zwangere stel maakt 'nu het nog kan'. Achterliggende gedachte is doorgaans dat als de baby eenmaal geboren is, het uit is met de pret. Snel dus nog even naar Tibet of de Kilimanjaro. Of met het vliegtuig naar Brussel...

4. Pregnancy shoot

Een pregnancy shoot is een uitgebreide fotoserie met daarop de zwangere met een flinke buik van minstens 7 maanden. De foto's bestaan meestal uit dromerige, en romantische portretten die niet zouden  misstaan bij de Kardashians.  De zwangere vrouw wordt nogal eens afgebeeld als een soort Godin.
Hieronder een aantal voorbeelden van foto's uit zo'n pregnancy shoot
Pregnancy shoot
Pregnancy shoot
Pregnancy shoot
Als er al meer kinderen zijn, worden er meestal ook foto's gemaakt met de rest van het gezin. Het totaalplaatje heeft een hoog idyllisch gehalte.
Pregnancy shoots zijn op z'n best een combinatie van trots en vreugde over de zwangerschap. Op hun slechts zijn ze een vorm van exhibitonisme waarbij onbeschaamd wordt gepronkt met een hoogzwangere buik.

5. Baby Shower

De baby shower is net als de gender reveal party en de smashcake overgewaaid uit de VS en is al wat langer bekend. Bij een babyshower wordt de aanstaande moeder door vriendinnen verrast met een bijeenkomst gevuld met cadeautjes voor de aanstaande baby. Ook worden er vaak spelletjes gedaan.

6. Babyborrel

De woorden baby en borrel verwacht je in eerste instantie niet in één zin, laat staan in één woord. De babyborrel is de hippe naam voor een kraamfeest. En een kraamfeest is weer de hippe versie van kraambezoek ontvangen. De gedachte achter een babyborrel is je niet steeds bezoek krijgt, maar dit in één keer wegwerkt. En dan wel alle kraamcadeautjes hebt.
Tsja...
Ik vraag me af of zo nu en dan bezoek niet toch rustiger is, dan zo'n feest.

Rondom zwangerschap en bevalling: tot slot

Een andere moderne gewoonte is dat je heel voorzichtig moet zijn met wat je zegt. Zo gauw daaruit een minder positieve kijk op bepaalde onderwerpen blijkt, kun je rekenen op woedende reacties en veel gekwetste gevoelens rondom zwangerschap en bevalling!
Degene die het meest verontwaardigd reageren, roepen meestal ook het hardst dat 'iedereen het zelf mag weten!'
En daarin hebben ze helemaal gelijk.
Alleen wel jammer dat de persoon die een andere mening ventileerde dat blijkbaar niet mag.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *