Vrouw, gij zult leven naar de norm van de man.

Bestuurssocioloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Mark Van Ostaijen, zegt in een interview met de Volkskrant dat we af moeten van de verheerlijking van de arbeidsmarkt-emancipatie, oftewel het idee dat vrouwen emanciperen door meer buitenshuis te werken.

Arbeidsemancipatie = vrouwen moeten zich aanpassen aan een mannelijke norm

Volgens van Ostaijen gaat de weg van de arbeidsparticipatie voorbij aan een onderliggende norm, namelijk dat de heilige graal voltijds werken is. Iets wat de meeste mannen doen.

Zo beschouwd betekent arbeidsmarkt-emancipatie dus dat vrouwen zich moeten aanpassen aan een mannelijke norm. 

En dat heet dan feminisme en emancipatie.

Stel de norm van de arbeidsmarkt-emancipatie ter discussie

Maar je moet dus die norm ter discussie stellen, vindt van Ostaijen. We moeten volgens hem af van het neoliberale idee van arbeidsmarkt-emancipatie. Van Ostaijen:

 'We hebben nooit serieus nagedacht over de vraag of we de dominante positie van de man op de arbeidsmarkt kunnen reduceren.'

Het argument dat vrouwen meer buitenshuis moeten werken om de tekorten aan arbeidskrachten in zorg en onderwijs te compenseren noemt hij een platitude.

'Voor veel mensen is het noodzakelijk drie of vier dagen te werken, om geen beroep te hoeven doen op zorg. Omdat ze voltijds werken niet volhouden, of juist op de vrije dagen zorgen voor een ander.'

Stop met symptoombestrijding, en pak de onderliggende oorzaak aan

Wil je echt iets veranderen dan moet je structurele veranderingen aanbrengen, en niet roepen dat iedereen zelf mag kiezen. Volgens van Ostaijen zijn de huidige structuren namelijk zo georganiseerd dat ze voor ongelijkheid zorgen. Er zijn dwingende, conservatieve normen die echte keuzevrijheid verhinderen.

Hoe je dat zou kunnen aanpakken vertelt het artikel in de Volkskrant helaas niet, en ik kon er ook geen informatie over vinden.

Geen slachtofferfeminisme alstublieft

Maar vraagtekens zetten bij het verheffen van de man tot norm, lijkt me een goede start. En dan niet vanuit een slachtofferige houding, dat vrouwen zich wéér moeten aanpassen zoals de titel van het artikel in de Volkskrant impliceert.

Een kritische blik op de liberale normen die ons leven bepalen zal wellicht ook bevrijdend zijn voor de mannen.

Reacties op het artikel in de Volkskrant

Hieronder de link naar het artikel op Facebook. De reacties zijn de moeite van het lezen waard.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *