De Vraag: Hoe combineer je kind en gezin?

femke van der laan

In Femke van der Laans prachtige boek De randen van de dag kwam ik een paar passages tegen die gaan over moeder zijn.

Zoals de vraag hoe je kind en gezin combineert.

Een vraag die er berucht om is dat hij alleen aan vrouwen wordt gesteld.

Zelden tot nooit aan mannen.

De Vraag

Femke schrijft:

'Ik kende de vraag. Ik had hem vaker gehoord, in een andere vorm. Het was de vraag die hem nooit gesteld werd, en mij altijd, sinds de oudste er was. Zo veel werk? Het was de vraag die zei dat het anders hoorde, dat ik een andere rol had, nu.'

Bij hun oudste kind bleef haar man Eberhard van der Laan één maandag thuis.

Allebei een dag thuis bij de kinderen

De afspraak was dat hij elke maandag thuis zou zijn, en Femke elke vrijdag. Maar na die eerste maandag moest hij altijd werken.

Dit is een veelvoorkomend verschijnsel. Bij veel gezinnen kiest de vrouw er dan voor om haar uren buiten de deur te verminderen.

Zo niet Femke.

Werk je zo veel? Ja, zo veel.

Femke: 'Ik was er niet minder om gaan werken, had de maandag niet van hem overgenomen. De vraag die mij wel werd gesteld, had ik steeds hetzelfde beantwoord.

'Zo veel?'

'Ja, zo veel.'

Een krachtig en mooi antwoord vind ik.

Werken vanuit huis

Toch bleek dat het 'eigenlijk niet ging,' kantoortijden en drie kinderen in haar eentje en een man die altijd aan het werk was. Daarom begint Femke voor zichzelf. Ze werkt vanuit huis als schrijfster.

'Wanneer de avond, het programma, het ritueel achter de rug was, het eten, de tanden, de pyjama's, de natte haren, de boekjes, en wanneer de afwas, die ik waste en droogte, in mijn eentje, voor twee, was opgeborgen, ging ik aan tafel zitten, deed mijn laptop open en tikte.'

Tot slot

Ook het fenomeen van de moederschapsideologie komt voorbij. Zelf lijkt Femke van der Laan weinig last lijkt te hebben van de zogenoemde moederschapsideologie. Zo schrijft ze dat ze ook niet de drang voelde om de kinderopvang te bellen, om te vragen of het wel goed ging met haar kinderen.
Ze had er alle vertrouwen in dat dit het geval was.
Maar via het omgeving, wordt ze er alsnog door beïnvloedt, en belt ze toch.

Over De randen van de dag

Femke's boek De randen van de dag gaat over haar relatie met Eberhard van der Laan en zijn ziekteproces en overlijden.

Het is een heel mooi boek, dat ik van harte kan aanraden.

Bron afbeelding Femke van der Laan. EU2016 NL from The Netherlands, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons 


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *