Een uitvaart: moet je je kinderen wel of niet meenemen?

Is een uitvaart schadelijk voor kinderen? Of moet je ze juist wel meenemen? Betrek ze in ieder geval altijd in je beslissing. Lees hier waarom.

Dilemma: kinderen wel of niet meenemen naar een uitvaart?

Voor veel moeders is het een lastig dilemma: moet ik mijn kind meenemen naar de begrafenis van een dierbare? Je wilt je kind eigenlijk afschermen van het verdriet. En een begrafenis is voor je gevoel ook niet echt een plek voor een kind. Maar is het wel in het belang van je kind om het elders onder te brengen tijdens een begrafenis? Of is het beter om het wel mee te nemen naar de uitvaart?

Geef je kind inspraak

Het is het belangrijkst om je kind zelf de keuze te laten maken of het wel of niet meegaat. Door je kind te betrekken help je het in zijn of haar verwerkingsproces. Het is zelfs schadelijk om je kind geen inspraak te geven en ongevraagd ergens onder te brengen tijdens de uitvaart. Het voelt zich daardoor buitengesloten en loopt de gelegenheid mis om de dood te leren begrijpen.

Geef kinderen de gelegenheid tot verwerking

Maar je moet een bang kind ook zeker niet dwingen om mee te gaan. Kinderen moeten hun gevoelens en verdriet op hun eigen manier kunnen uiten. Bijvoorbeeld door foto’s te bekijken, een kaarsje te branden of samen een plakboek te maken. Welke vorm voor jullie ook wenselijk is, het is in ieder geval belangrijk om op een of andere manier afscheid te nemen. Dit helpt de verliesverwerking.

Bereid je goed voor op de uitvaart

Gaat je kind wel mee naar de begrafenis? Dan is een goede voorbereiding op zijn plaats. Kinderen hebben een levendige fantasie waardoor een begrafenis ze hele enge ideeën kan geven over de dood en de bijbehorende rituelen. Vertel ze precies wat er gaat gebeuren op de uitvaart en waarom dat gaat gebeuren. Als je het grondig wilt aanpakken kan je er zelfs voor kiezen om plek van de uitvaart en eventueel de plek van het graf van te voren al eens te bezoeken.

Wees eerlijk over de dood

Neem ook de tijd om rustig en eerlijk alle vragen van je kind te beantwoorden. Praat niet in verzachtende termen als: 'Hij is ingeslapen.' Kinderen nemen dit letterlijk en zullen denken dat de overledene ooit weer wakker zal worden. Gebruik concrete woorden als dood en overlijden. Dit helpt je kind om het definitieve karakter van de dood te begrijpen.

Kortom, het bijwonen van een uitvaart kan je kind enorm helpen bij de verwerking. Maar niet zonder goede voorbereiding.

Leestip: Een kaarsje branden

Wat zijn jouw ervaringen en overwegingen? Laat het hieronder weten!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Het belangrijkst lijkt me nog dat je zelf als volwassene met dood kunt omgaan. Blijf je in paniek en kun je met al je rouw niet naar toekomst toe, doe dat je kinderen in ieder geval niet aan!

  2. Het belangrijkst lijkt me nog dat je zelf als volwassene met dood kunt omgaan. Blijf je in paniek en kun je met al je rouw niet naar toekomst toe, doe dat je kinderen in ieder geval niet aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *