De Platoschool Amsterdam documentaire

platoschool amsterdam
Lang voordat Thierry Baudet met het idee van de Renaissance school kwam was er al de Platoschool in Amsterdam.

De school werd in de jaren tachtig opgericht door ouders met spirituele idealen.

Platoschool: Sanskrit, filosofie en Indiase dans

De leerlingen leerden er onder meer Sanskriet, Indiase dans en filosofie met de bedoeling voor ‘het kweken van een hoger bewustzijn.

De school had een heus kinderkoor, en de meisjes moesten rokken dragen en de jongens een das.

Kortom het was geen doorsnee school.

De lat lag er hoog en dat zag je terug in de hoge citotoets scores in groep 8.

Maar dertien jaar de oprichting kwam de school in opspraak. De voormalige zangjuf vertelde dat kinderen op school geslagen werden.

Platoschool documentaire door voormalige leerling

Yara Hannema was één van de kinderen die naar de Platoschool ging. Zij maakte nu een documentaire over deze school. Ze maakt daarbij gebruik van gesprekken met oud-leerlingen en gesprekken met docenten van toen.

Ook gaat ze in gesprek met haar ouders over deze school.

Daarbij valt het op dat haar ouders nog steeds achter hun toenmalige keuze voor de Platoschool lijken te staan. Sterker nog, Yara's moeder ziet heel veel goede dingen in Yara die haar zijn meegegeven door de Platoschool.

Platoschool documentaire: is het goed dat 'iedereen' in Nederland een school kan oprichten?

Maar haar documentaire wil Yara bijdragen aan de discussie over 'bijzonder onderwijs' in Nederland.

Is het wel zo’n goed idee dat iedereen in Nederland zijn eigen school kan oprichten? Of zouden we als maatschappij de kinderen moeten beschermen tegen allerlei vormen en maten van idealen die in de waan van de tijd zijn opgericht?

Zoals ik het begrijp moet een nieuw opgerichte school aan allerlei criteria voldoen die worden getoetst door de Onderwijsinspectie.

Iederwijs scholen

Ik herinner me nog de opkomst van de zogenoemde Iederwijs scholen. Op Wikipedia zie ik echter dat ze zijn gestopt in 2013. Er verscheen het boek De gelukkige school door Astrid Schutte over:

Iederwijs school ≠ Platoschool

Qua vorm van onderwijs kun je Iederwijs scholen niet vergelijken met de Platoschool. Waar het bij de Platoschool juist heel streng toeging, kenmerkten Iederwijs scholen zich juist door de grote vrijheid van de kinderen.
Die mochten zelf bepalen wat ze gingen doen op school. Vandaar ook het verwijt dat  Iederwijs scholen verkapte speeltuinen waren.
Ook van de Iederwijs scholen is een documentaire gemaakt!

Renaissance school erkend

Eind november werd de Renaissance school in Almere door de Onderwijsinspectie erkend als particuliere basisschool.

Dat wil zeggen dat de lessen op orde zijn, waardoor kinderen daar onderwijs mogen volgen,' lees ik op de site van Omroep Flevoland.
Toch vraag ik me na het kijken van de documentaire van de Platoschool af: zou er over twintig jaar ook een documentaire komen over de Renaissance school?!

Leestips

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *