De Onderbroekregel

Na alle commotie rondom het zedenschandaal in kinderdagverblijf 'Het Hofnarretje', komt ineens De Ondergoedregel in het nieuws. Mogelijk bestond die al langer, maar ik had er nog nooit van gehoord.

Met deze regel leer je je kind dat niemand hem mag aanraken op plekken die normaliter met ondergoed bedekt zijn. De bijbehorende website zegt dat ongeveer één op de vijf kinderen slachtoffer is van seksueel geweld, en dat De Ondergoedregel dit helpt voorkomen.

Een en ander wordt toegelicht met een stom filmpje, maar dat kan natuurlijk aan mij liggen. Dus liet ik het aan Teuntje (11), Ot (9) en Piet (7) zien. Die vonden het vermakelijk maar pikten de boodschap totaal niet op. Verder dan: 'De hand wil die onderbroek hébben kwamen ze niet.'
Maartje van vijftien snapte de boodschap wel onmiddellijk.

Niettemin is De Ondergoedregel een duidelijk en simpel instrument om je kinderen te leren over lichamelijke grenzen, en waar die liggen.

Heb jij wel eens van De Ondergoedregel gehoord?
En beïnvloedt dit schandaal in kinderdagverblijf Het Hofnarretje jouw visie op kinderdagverblijven?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

17 reacties

 1. Nooit van gehoord, wel goed dat er aandacht voor is.

  Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is daar, maar dit soort dingen kunnen natuurlijk ook op peuterspeelzalen en basisscholen gebeuren. Ik hoop dat er strenger gecontroleerd wordt op VOG's, vooral óók op basisscholen, die mogen de dans niet ontspringen. (Verder lijkt de kinderopvang in Nederland me echt van slechte kwaliteit, voor zover ik dat als buitenstaander kan beoordelen, maar dat vind ik van basisscholen ook. Zelfs als je niet kan spellen en rekenen, kun je je pabo-diploma halen).

 2. Nooit van gehoord, wel goed dat er aandacht voor is.

  Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is daar, maar dit soort dingen kunnen natuurlijk ook op peuterspeelzalen en basisscholen gebeuren. Ik hoop dat er strenger gecontroleerd wordt op VOG's, vooral óók op basisscholen, die mogen de dans niet ontspringen. (Verder lijkt de kinderopvang in Nederland me echt van slechte kwaliteit, voor zover ik dat als buitenstaander kan beoordelen, maar dat vind ik van basisscholen ook. Zelfs als je niet kan spellen en rekenen, kun je je pabo-diploma halen).

 3. ja, maar las ook in een krant dat mensen van het kdv dan ook nauwelijks meer durfden verschonen en leidsters bij zwemles (oid, klonk in elk geval heel aannemeijk) ook niet mochten helpen met omkleden..dus er zitten ook weer nadelen aan..

 4. ja, maar las ook in een krant dat mensen van het kdv dan ook nauwelijks meer durfden verschonen en leidsters bij zwemles (oid, klonk in elk geval heel aannemeijk) ook niet mochten helpen met omkleden..dus er zitten ook weer nadelen aan..

 5. Wat een bizarre ontwikkeling.. in Ezeltje Prik, het landelijke blad voor kinderdagverblijven, stond ook al zo'n raar artikel. Gaan we de kant op van de VS, dat we achter elke boom een kinderverkrachter zien staan? En dat we onze kinderen hun onschuld ontnemen, door hen met onze ziekelijke angst te besmetten? Absurd! Een thuis van veiligheid, liefde, stabiliteit en goede grenzen is een veel betere en gezondere basis voor weerbaarheid.

 6. Wat een bizarre ontwikkeling.. in Ezeltje Prik, het landelijke blad voor kinderdagverblijven, stond ook al zo'n raar artikel. Gaan we de kant op van de VS, dat we achter elke boom een kinderverkrachter zien staan? En dat we onze kinderen hun onschuld ontnemen, door hen met onze ziekelijke angst te besmetten? Absurd! Een thuis van veiligheid, liefde, stabiliteit en goede grenzen is een veel betere en gezondere basis voor weerbaarheid.

 7. Ik ben het helemaal eens met de de anonieme inzender. Alstublieft, laten we wel normaal met kinderen om kunnen gaan. Bedenk da het óók schadelijk is voor kinderen als volwassenen hun de natuurlijke genegenheid onthouden, omdat ze vrezen valselijk beticht te worden. Je weet zelf toch zeker wel of je een kind knuffelt of wast omdat je het lief vindt of omdat ze nu eenmaal verschoond moeten worden (ook geen pretje lijkt me, peuters van een nader verschonen ;-)) of omdat je er opgewonden van wordt. Dat zijn wel kleine minderheden hoor, laten we nu niet doen alsof het gemeengoed is dat volwassenen kinderen als seksueel interessant beschouwen.
  Persoonlijk geef ik ze seksuele voorlichting, al vanaf dat de jongste een jaar of 3 was, o.a. aan de hand van een boekje uit mijn jeugd 'kindertjes komen uit mama's buik', waarin ook een hoofdstuk over kinderlokkers e.d. gaat. Het is een kinderboekje en behandelt alles luchtig maar liefdevol. We praten er natuurlijk ook over, wannee en waar dan ook de gelegenheid zich voordoet en lezen wel eens iets anders, soms is er iets op tv hierover. Niet altijd specifiek over pedofielen o.i.d. bedoel ik, maar alles wat met seks te maken heeft.
  Ze begrijpen heel goed dat hun billen en plasser alleen voor hun zijn, dat niemand eraan mag komen, behalve papa en mama en oma als ze daar logeren, en ze begrijpen prima dat de meeste vlwassnen gewoon aardig zijn en te vertrouwen maar dat er ook en engerd tussen kan zitten. Altijd eerst komen vragen aan papa of mama als een volwassene je uitnodigt mee naar huis te gaan, zeg ik. (Een onbekende dan he!)
  Enfin, ik leer ze zo evenwichtig mogelijk over wat natuurlijk is en wat niet.

 8. Wat ik nog vergeet: ik vrees dat dit tot gevolg gaat hebben dat mannen geweerd gaan worden uit de KDV's, terwijl ik het nu juist zo belangrijk vind dat kinderen zien dat ook mannen zorgen. Het is zo onnatuurlijk als er alleen maar vrouwen werken, net als de basisscholen een vrouwenbolwerk vormen. Zo houden we toch het idee in stand dat kinderzorg vrouwenwerk is, terwijl dat mijns inziens een tegennatuurlijk idee is.

 9. Wat ik nog vergeet: ik vrees dat dit tot gevolg gaat hebben dat mannen geweerd gaan worden uit de KDV's, terwijl ik het nu juist zo belangrijk vind dat kinderen zien dat ook mannen zorgen. Het is zo onnatuurlijk als er alleen maar vrouwen werken, net als de basisscholen een vrouwenbolwerk vormen. Zo houden we toch het idee in stand dat kinderzorg vrouwenwerk is, terwijl dat mijns inziens een tegennatuurlijk idee is.

 10. Hihihi, ik vind Nicole's kinderen heel scherp, ik vond het maar een vaag en schimmig filmpje, het is dat ik wist wat de bedoeling was, maar als je dat niet weet is het wel eeeeeeerg vaag. Waarom niet een filmpje met gewoon echte mensen?

 11. Hihihi, ik vind Nicole's kinderen heel scherp, ik vond het maar een vaag en schimmig filmpje, het is dat ik wist wat de bedoeling was, maar als je dat niet weet is het wel eeeeeeerg vaag. Waarom niet een filmpje met gewoon echte mensen?

 12. Ik vind het vreemd dat een man in een kinderdagverblijf kan gaan werken zonder enorm goed gescreend te worden op vreemde lidmaatschappen (Martijn), eerdere aantijgingen in de wind worden geslagen. Wat heeft hij daar te zoeken tussen alleen maar vrouwen? Deze mannen worden toch belachelijk gemaakt door medemannen dat ze in een kdv werken? Waarom zou je met niet pratende kinderen willen werken? Vooral als het homo's zijn denk ik dat je het beter niet kan toestaan. Ik ben heel cynisch omdat ik bij zowel bij mij als bij mijn broer gezien heb dat mannen die kleine kinderen aantrekken, er waarschijnlijk een sexueel iets achter zit. Misschien moet je voor dit soort daders de straffen gewoon enorm hoog gaan maken. Ze maken levens stuk, ik ken best wat andere vrouwen die gemolosteerd zijn door ouders of andere familie en met veelv an hen loopt het NIET goed af (borderline, niet kunnen/willen leren, manisch depressief, familieloos omdat vrij veel familie toch niet kan kiezen, moeders bijv vanwege finaciele afhankelijkheid). Vandaar mijn zeer harde meningen.

 13. Ik vind het vreemd dat een man in een kinderdagverblijf kan gaan werken zonder enorm goed gescreend te worden op vreemde lidmaatschappen (Martijn), eerdere aantijgingen in de wind worden geslagen. Wat heeft hij daar te zoeken tussen alleen maar vrouwen? Deze mannen worden toch belachelijk gemaakt door medemannen dat ze in een kdv werken? Waarom zou je met niet pratende kinderen willen werken? Vooral als het homo's zijn denk ik dat je het beter niet kan toestaan. Ik ben heel cynisch omdat ik bij zowel bij mij als bij mijn broer gezien heb dat mannen die kleine kinderen aantrekken, er waarschijnlijk een sexueel iets achter zit. Misschien moet je voor dit soort daders de straffen gewoon enorm hoog gaan maken. Ze maken levens stuk, ik ken best wat andere vrouwen die gemolosteerd zijn door ouders of andere familie en met veelv an hen loopt het NIET goed af (borderline, niet kunnen/willen leren, manisch depressief, familieloos omdat vrij veel familie toch niet kan kiezen, moeders bijv vanwege finaciele afhankelijkheid). Vandaar mijn zeer harde meningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *