CBS: minder vrouwen blijven thuis om te zorgen.

In 2010 waren er 318.000 vrouwen die vanwege de zorg voor het gezin 'geen werk' wilden van twaalf uur of meer per week. Dat is aanzienlijk minder dan tien jaar geleden: toen waren dat nog 755.000 vrouwen.

Vrouwen boven de 25 vaker actief op arbeidsmarkt

Het aantal vrouwen dat niet wil of kan 'werken' is boven de 25 jaar in alle leeftijdsgroepen gedaald. Alleen onder jonge vrouwen (15 tot 25 jaar) is recent een toename zichtbaar, omdat ze langer een opleiding volgen voordat ze de arbeidsmarkt opgaan.

Opleiding vervangt zorg als reden om geen betaalde baan te hebben

Tien jaar geleden was bij vrouwen zorg voor het huishouden nog de meest genoemde reden om geen werk voor 12 uur of meer per week te willen of te kunnen. Nu is het volgen van een opleiding of studie de meest genoemde reden hiervoor.

Nederlandse moederschapsideologie verdwijnt?

Het ziet er naar uit moederschapsideologie, waarin moeders geloven dat zij het beste voor hun kinderen kunnen zorgen, steeds meer terrein verliest. De gewenste cultuuromslag van overheid en traditionele feministes lijkt succesvol.

Toch is de Nederlandse moederschapsideologie nog niet helemaal dood en begraven: Nederlandse vrouwen werken massaal parttime.

Of mannen meer of minder thuis blijven om te zorgen vermeld het onderzoek niet.

Lees hier het onderzoek van het CBS.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Geen enkele keus is waarschijnlijk goed of slecht zolang het maar niet een van overheidswege opgedrongen keus is. Als vrouwen daar zelf voor kiezen, prima. Als ze echter hun hart niet meer volgen maar de publieke opinie, dan zou ik dat zeer betreuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *