Emancipatiemonitor 2010: arbeidsdeelname vrouwen flink gestegen

De zogenaamde emancipatiemonitor, die feitelijk beter arbeidsparticipatiemonitor had kunnen heten, meldt dat de arbeidsdeelname van vrouwen flink gestegen is: Van 54% in 2005, tot 60% in 2009. Het aantal moeders met jonge kinderen dat economisch zelfstandig is, is eveneens flink gestegen: van 39% in 2000 naar ruim 55% in 2009.

Vrouwelijke arbeidsparticipatie Nederland hoog

Als internationale norm voor arbeidsparticipatie scoort Nederland met 72% zeer hoog. Wel werkt 74% van de vrouwen in deeltijd, en het ideaal voor vrouwen is dan ook een driedaagse werkweek. Een grote meerderheid van de vrouwen en mannen vindt betaald werk belangrijk voor de eigen ontwikkeling en contacten met anderen.

Het overheidsbeleid dat arbeidsparticipatie onder vrouwen stimuleert, en deze gelijk stelt aan persoonlijke ontwikkeling, mag dus wel zeer succesvol genoemd worden. Toch is er geen tevredenheid: nog meer vrouwen, moeten nog meer uren per week buitenshuis werken.

Treurig

Treurig, en wellicht een tekens des tijds, is de zinssnede: 'Zorg voor gezin steeds minder vaak een reden om niet te willen werken.'

Meer weten?

Samenvatting Emancipatiemonitor


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *