Als de liefde voorbij is van Jan Drost

Inmiddels ben ik bijna 25 jaar getrouwd met mijn man, dus liefdesverdriet heb ik al heel lang niet meer gehad.

Maar ik was benieuwd naar het boek Als de liefde voorbij is van Jan Drost. Dat kwam doordat ik een artikel van hem had gelezen in Filosofie magazine. Daarin herkende ik hem bovendien als één van de deelnemers aan de documentaire Verlaten, waarin ook Suzanne Rethans haar verhaal doet.

Achteraf voel ik me nogal dom dat ik dat bij het kijken en bespreken van die documentaire niet door had, maar dit terzijde.

Als de liefde voorbij is

Als de liefde voorbij is, gaat over liefdesverdriet. De schrijver, Jan Dros werd na bijna 10 jaar relatie plotsklaps door zijn vriendin verlaten. Althans zo voelde het voor hem.

Als de liefde voorbij is, is een combinatie van een persoonlijk verhaal van iemand die verlaten is en een algemene beschouwing over liefdesverdriet en hoe we daar in onze maatschappij mee omgaan.

In zijn boek onderzoekt Jan Drost wat er mogelijk mis ging, hoe hij zich voelde, hoe hij met zijn liefdesverdriet omging en hoe je in het algemeen met liefdesverdriet kunt omgaan. Hij gebruikt daarbij muziek, literatuur, film en filosofie.

Enkele passages die mij vooral troffen

  • 'Structuren. Gewoonten. Die zijn niet saai maar vormen je houvast, die houden je vast.
  • Voor wie moet loskomen van zijn geliefde is het noodzakelijk dat hij inziet, en zichzelf er steeds weer aan herinnert dat degene die hij daar ziet lopen niet dezelfde is als zijn geliefde. Dat zij nu een ander is.
  • Het lastige met emoties is dat ze je aanzetten tot handelen, ze roepen tegen je: doe iets. Ze creëren een innerlijke oproer en zodra je ze probeert te interpreteren worden het vaak halsoverkop beweegredenen.
  • Als het lichaam niet liegt, moeten we misschien ook niet proberen het te laten liegen. (over antidepressiva)
  • Het komt erop aan dat we het verleden leren vasthouden en er tegelijkertijd voor zorgen dat onze handen vrijhouden om ze in het heden te openen en uit te strekken naar de toekomst.
  • Je opties openhouden is geen vrijheid. Een ander mense belemmert onze vrijheid niet, een ander mens zorgt ervoor dat het ertoe doet wat wij doen. Relaties kunnen ons beklemmen, zeker, maar in eerste instantie maken ze ons vrij.' 

Als de liefde voorbij is: samenvattend

Als de liefde voorbij is neemt de pijn van liefdesverdriet serieus. Dus als je thuis een puber hebt met liefdesverdriet dan zou je uit Als de liefde voorbij is kunnen halen dat je zijn of haar verdriet serieus moet nemen.
Tegelijkertijd is het een vrij beschouwend boek; het is dus niet een praktisch handboek met tips voor liefdesverdriet.

Praktische informatie over Als de liefde voor bij is

Als de liefde voorbij is, is voor 19,99 te koop bij bol.com. 
als de liefde voorbij is

Jan Drost deed ook mee aan de documentaire Verlaten.


Hoe ervaar(de) jij liefdesverdriet?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *