Bianca's verhaal

Bianca (31) is getrouwd met Tjalling (37), en samen zijn ze de ouders van een vierjarige dochter een een tweeëneenhalf jarig zoontje. Bianca werkt sinds haar zestiende in de zorg.

Ze begon haar carrière via een uitzendbureau, en werkte voor verschillende zorginstellingen. Al snel kreeg ze een aanbod bij de thuiszorg te gaan werken. Nu werkt ze daar in de weekenden, en door de week zorgt ze fulltime voor haar kinderen.

Dit is Bianca's verhaal!

Bianca: Ik ben Thuisblijfmoeder geworden omdat ik niet wilde dat mijn kinderen naar een kinderdagverblijf zouden gaan. Ik vind dat je dan te veel van je kinderen mist, zeker in de beginperiode.

Het was voor ons een heel makkkelijke keuze omdat we best een ouderwets, traditioneel gezin zijn: man werkt, vrouw thuis. Wij komen allebei uit een gezin waarbij moeder thuis was en vader werkte, en we hebben daar een heel goede herinnering aan.

Financiële overwegingen

Wij hebben eigenlijk geen berekeningen gemaakt of het kon, maar financiële overwegingen waren wel een reden om mijn baan niet helemaal op te zeggen. Mocht het toch niet 'uit' kunnen, dan kan ik altijd weer meer gaan werken. Maar we waren er van overtuigd dat het zou lukken omdat we een zuinige levensstijl hebben: wij denken eerst drie keer na voordat wij iets kopen.

Mede hier door hoefden we ook niets in te leveren wat betreft levensstijl toen ik Thuisblijfmoeder werd. Wel zoeken we altijd manieren om te besparen, maar ja wie doet dat niet? Als je ergens op kunt besparen, dan doe je dat toch?

Huisman?

Wij hebben niet overwogen dat mijn man huisman zou worden omdat hij lol in z'n werk heeft, en hij moet er niet aan denken om de hele dag 'verplicht' thuis te zijn. Ik heb er juist lol in om mijn eigen kinderen op te voeden en te zien hoe ze zich ontwikkelen.

Omgeving

Onze omgeving reageerde in het begin wel sceptisch met uitspraken als: 'Dat je dat wilt,' en 'Dat jullie het redden!' Maar nu hoor ik vaak dat hun leven heel hectisch is, en dat ze zouden willen dat het net zo was als bij ons. Dan hoefden ze minder heen en weer te vliegen, van het werk naar de nso, en weer naar huis. En 's morgens naar de vso en dan naar het werk.

De toekomst

Ik zie de toekomst positief. Als de jongste naar school gaat, ben ik van plan om weer meer te gaan werken. Of dat in mijn huidige functie zal zijn durf ik niet te zeggen, omdat ik graag iets anders zou willen doen. Daarnaast zijn we er nog niet uit of we nog een derde kindje willen. In dat geval blijf ik nog vier jaar langer thuis, wat ik overigens helemaal niet erg vind.

Overheidsbeleid

Ik ben geen fan van het overheidsbeleid: ik vind dat als je voor kinderen kiest, je ook je verantwoordelijkheid moet nemen. Ik vind dat de overheid het juist moet stimuleren dat meer moeders thuis kunnen blijven als ze dat zouden willen, want ik ken heel veel moeders die niet thuis kúnnen blijven.

Financiële afhankelijkheid

Ik heb niet het idee dat ik afhankelijk ben van het geld van mijn man. Ik blijf thuis om voor ónze kinderen te zorgen. En met het geld dat binnen komt zorg ik dat de kinderen gevoed, gekleed en verzorgd worden, en doe ik de boodschappen.

Een dag uit ons leven

Op een gemiddelde dag staan we rond half acht op, en ontbijten we. Rond half tien kleden we ons aan, en als we beneden komen eten de kinderen fruit en krijgen drinken. Ondertussen drink ik dan een kop koffie en lees de krant.

Rond twaalf uur lunchen we, en daarna gaan we naar buiten, knutselen of iets anders doen.
Vaak gaan we ook nog even uit.

Peuterspeelzaal

Mijn kinderen gaan allebei naar de peuterspeelzaal op de maandagmiddag en de donderdagochtend. Op de woensdagochtend gaat de oudste ook nog een keer, omdat ik dan zwem met de jongste.

Ik wilde dat ze naar de peuterspeelzaal gingen om de overgang van 'alle dagen thuis' naar school kleiner te maken. Zo kunnen ze alvast wennen aan andere kinderen en juffen. Dat heb ik ook altijd gezegd: 'Ze hoeven van mij niet naar het kinderdagverblijf, maar wel naar de peuterspeelzaal.

Thuisblijfmoederschap: een eenzaam bestaan?

Ik vind mijn leven helemaal niet eenzaam: ik vind het heerlijk dat ik mijn eigen dagen kan indelen. Ik verveel me nooit, en ga veel uit met de kinderen. Ik kom soms zelfs tijd tekort om te beseffen dat ik hele dagen 'alleen' ben.

Ook vind ik het heerlijk om, als de kinderen naar peuterspeelzaal zijn, echt even helemaal alleen te zijn.

Voor- en nadelen van het Thuisblijfmoederschap

De voordelen van fulltime moederen zijn dat je zelf je dag kan indelen, en dat je niet echt op de tijd hoeft te letten.

Het nadeel vind ik dat je toch wel continu in de weer bent met de kinderen, en dat je geen volwassen gesprek met ze kan voeren. Maar dat is het enige: ik vind het vooral heel erg leuk, en als ik weer voor de keuze zou staan zou ik precies hetzelfde doen.

Ik denk niet dat iedereen Thuisblijfmoeder zou kunnen zijn omdat je veel thuis bent, en altijd maar met je kinderen bezig. Sommige vrouwen voelen zich dan niet 'volwaardig' omdat de meeste moeders werken, en zij 'maar' voor de kinderen zorgen, en dus geen bijdrage leveren aan het huishouden wat betreft geld.

Ik vind Thuisblijfmoeder zijn het leukste dat me is overkomen! Ik zie er best wel tegen op, om straks als de kinderen wat ouder zijn, weer volop in het arbeidsproces te moeten meedraaien. Ik moet er nu nog niet aandenken, en geniet nog voor de volle honderd procent van mijn kinderen. Ze zijn zo snel groot, en dan kan ik nog lang genoeg werken.

Ik wil benadrukken dat het nooit mijn bedoeling is om werkende moeders af te kraken, mocht dat zo zijn overgekomen. Ik respecteer ieders keuze, of je nu veertig uur werkt of dat je bij de kinderen blijft. Ik hoop dat werkende moeders mijn keuze ook respecteren ook al zou ik 'profiteren' van alle toeslagen die wij krijgen.

Groetjes van een blije en tevreden tbm

Bianca


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *