'Baby's horen het eerste jaar thuis bij hun ouders'

baby's horen bij hun ouders

'Baby's horen het eerste jaar thuis bij hun ouders.'

Dat was de stelling op woensdagavond 6 mei in discussieprogramma Arena. Aanleiding was recent onderzoek waar nogmaals werd geconstateerd dat baby's veel stress ervaren in de créche, en dat is niet goed voor de ontwikkeling.

Maar liefst 79% van de kijkers die tijdens het programma stemden was het met de stelling eens.

Is het Scandinavische model de oplossing?

Zoals gewoonlijk werd voor de oplossing verwezen naar het Scandinavische model. Dat stelt ouders in staat het eerste jaar betááld ouderschapsverlof op te nemen. Even ter vergelijking: In Nederland kun je 26 keer het aantal uren dat je per week werkt opnemen tot je kind acht jaar oud is. Maar dit ouderschapsverlof is onbetaald.

In de discussie werd dan ook gezegd dat dit onbetaalde ouderschapsverlof het lager opgeleide ouders onmogelijk maakt om fulltime thuis te blijven, omdat zij het financieel dan niet redden.

10 highlights uit de discussie

 1. De 'kindratio' staat voor de verhouding créchemedewerker - aantal kinderen. In Nederland is de kindratio voor tweejarigen 1 leidster op 8 kinderen. Hier kun je kijken hoeveel leidsters er moeten zijn op hoeveel kinderen per leeftijd.
 2. Per kind moet binnen minimaal 3,5 vierkante meter beschikbaar zijn.
 3. Per kind moet minimaal 3 vierkante meter tuin beschikbaar zijn.
 4. 12% van de Nederlandse crèches is van slechte kwaliteit.
 5. 86% van de Nederlandse crèches biedt matige kwaliteit.
 6. Het eerste levensjaar is cruciaal voor de ontwikkeling en hechting van kinderen;
 7. Thuisblijfouders Ada en Lukas Reinds geven aan dat het voor hun niet uitmaakt hoeveel de overheid bijdraagt aan de kosten voor kinderopvang. Zij hadden sowieso gekozen voor de constructie waarbij er altijd één van hen bij hun kinderen is.
 8. Esther van Oosten begon haar eigen kleinschalige créche. Zij vangt 14 baby's op, in een ruimte waar ze 42 kinderen mag opvangen!
 9. Het vaste gezichten criterium is een belangrijk criterium als het gaat om de kwaliteit van crèches. Hiermee wordt bedoeld dat er niet te veel wisselingen mogen zijn in het personeel op het kdv. 
 10. De overheid geef 2,3 miljard uit aan kinderopvang.

Bekijk de aflevering hier.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Wat een hopeloos ouderwetse gedachte! Babys meteen na de geboorte naar de kinderdump. Opvoeden moet je aan professionals overlaten!

 2. Ik ben voor zes maanden uitsluitend borstvoeding in de eerste maanden. Kinderen hebben daar veel baat bij. En het lijkt me moeitlijk combineerbaar met buitenshuis werken wanneer ik naar mezelf keek. Onze jongste ging vanaf haar zes maanden af en toe naar de opvang zodat ik bijvoorbeeld naar de tandarts kon.
  Dus ik ben zeker voor zes maanden thuis blijven voor kersverse moeders. Daarna misschien halftijds aan de slag ofzo.
  Het eerste jaar vind ik het toch ook heel belangrijk dat een kind in de buurt van de moeder is. Daarna gaat het veel meer verkennen en krijgt het meer interesse voor de buitenwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *