Kostwinnergezinnen gaan 5x zoveel belasting betalen als tweeverdienergezinnen

kostwinnergezinnen

Hoewel volgens de plannen die op Prinsjesdag bekend werden gemaakt iedereen er financieel op vooruit gaat, gaan kostwinnergezinnen maar liefst 5 keer zo veel belasting betalen als tweeverdienergezinnen.

1998,- belasting betalen versus 10.172,-  bij hetzelfde inkomen

Dat blijkt uit berekeningen die hoogleraar staats- en bestuursrecht Jos Teunissen maakte voor het Reformatorisch Dagblad. Teunissen baseerde zich voor zijn berekeningen op het deze week gepresenteerde Belastingplan voor volgend jaar.


Een voorbeeld

Een tweeverdienersgezin, waarin beide partners samen 40.000 euro verdienen betalen volgend jaar 1998,- euro aan belasting. Een kostwinnersgezin, waarbij de kostwinner 40.000 verdient gaat 10.172,- euro betalen.

Het verschil is schokkend groot.

Wie geen betaald werk doet, wordt gediscrimineerd

Dat vindt ook Jos Teunissen. Hij vindt dat er sprake is van discriminatie. Teunissen:

'De laatste tijd zien en horen we in de media SER-spotjes waarin benadrukt wordt dat in Nederland discriminatie is verboden en dat in de Grondwet staat dat iedereen hier recht heeft op een gelijke behandeling. Maar wie in Nederland geen betaalde arbeid verricht, wordt als minder gelijk beschouwd. In zijn buitenlandbeleid heeft Nederland bovendien de mond vol van mensenrechten. Tot de mensenrechten behoort echter ook de vrijheid om zelf te bepalen hoe je je leven inricht en in gezinsverband de taken verdeelt.'

Premier Rutte reageerde dat hij 'het probleem ziet' maar dat het 'lastig is om er iets aan te doen.' ....

Lees ook: 

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

26 reacties

 1. Echt heel oneerlijk verdeeld! Dat de thuisblijfmoeders de overheid veel geld bespaart wordt niet beloont! Hopelijk gaan ze hier toch eens wat aan doen!

 2. Echt heel oneerlijk verdeeld! Dat de thuisblijfmoeders de overheid veel geld bespaart wordt niet beloont! Hopelijk gaan ze hier toch eens wat aan doen!

 3. Nou,dat is lekker dan. Wil je heel bewust zelf voor je kinderen zorgen, doe je dus al financieel een stap terug (en daar heb ik niemand anders mee dan ons zelf) en dan krijg je ook nog eens dit???????? RAAR en oneerlijk!

 4. Klopt natuurlijk niet helemaal zo, he? 😉 Als de eenverdiener ook maar €20.000 zou verdienen zou hij evenveel belasting betalen als één van de twee tweeverdieners. En bovendien is er ook geen rekening gehouden met de factor tijd. Hoeveel uur zijn die tweeverdieners bezig om zoveel geld bij elkaar te verdienen en hoeveel uur de eenverdiener?? Ik schreef er een poos geleden al een blog over http://sandagroen.blogspot.nl/2015/03/eenverdieners-betalen-meer-belasting.html

 5. Klopt natuurlijk niet helemaal zo, he? 😉 Als de eenverdiener ook maar €20.000 zou verdienen zou hij evenveel belasting betalen als één van de twee tweeverdieners. En bovendien is er ook geen rekening gehouden met de factor tijd. Hoeveel uur zijn die tweeverdieners bezig om zoveel geld bij elkaar te verdienen en hoeveel uur de eenverdiener?? Ik schreef er een poos geleden al een blog over http://sandagroen.blogspot.nl/2015/03/eenverdieners-betalen-meer-belasting.html

 6. Tja er kloppen zoveel dingen niet in het leven, die rare belastingen zijn daar slechts een van.
  Over die belastingen en toeslagen etc wind ik me niet meer zo erg op, ik kan er immers niks aan veranderen?

 7. Tja er kloppen zoveel dingen niet in het leven, die rare belastingen zijn daar slechts een van.
  Over die belastingen en toeslagen etc wind ik me niet meer zo erg op, ik kan er immers niks aan veranderen?

 8. Even een voorbeeldje

  Als je een huurwoning hebt van 700 euro, 2 kinderen van 11 en 13 en alleenstaand bent, dan houd je netto inclusief toeslagen het volgende over bij een bruto loon van:
  20.000 bruto per jaar........2124 netto
  40.000 bruto per jaar.......2509 netto

  Ja, je houdt meer over, maar het verschil is echt niet zo groot als jij schijnt te denken.

 9. Beste anoniem, Ik weet niet of je op mijn reactie reageert? En zo ja, wat jij denkt dat ik schijn te denken? Ik weet dat je relatief meer belasting betaalt als je meer verdient, maar dan nog vind ik € 2500 netto per maand een heel aardig bedrag om van te leven, zeker met drie personen!

 10. De vorm van overheidsbeleid schiet te ver door en is in mijn ogen discriminerend. Niet elke gezinssituatie leent zich ervoor om allebei te werken. Bovendien is er sprake van een vrije keuze maar dat is bijna niet meer mogelijk.

 11. De vorm van overheidsbeleid schiet te ver door en is in mijn ogen discriminerend. Niet elke gezinssituatie leent zich ervoor om allebei te werken. Bovendien is er sprake van een vrije keuze maar dat is bijna niet meer mogelijk.

 12. Belachelijk we zijn al genoeg uitgekleed door de regering hou nu al geen rode cent over.Laten ze eerst zorgen voor goed betaalde banen en geen uur loon van 8,00 euro bruto en dan nog krijg je bijna nergens meer een vast contract.

 13. Belachelijk we zijn al genoeg uitgekleed door de regering hou nu al geen rode cent over.Laten ze eerst zorgen voor goed betaalde banen en geen uur loon van 8,00 euro bruto en dan nog krijg je bijna nergens meer een vast contract.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *