Babykleding en gender

Ooit droegen jongens en meisjes dezelfde kleren. Ze kregen een witte jurk aan! Lekker makkelijk om te verschonen, en wit liet zich bleken. Dus vervelende vlekken kreeg je er goed uit.

babykleding
Dit mooie meisje in een jurk is niemand minder dan de Amerikaanse president Franklin Roosevelt! Dit droegen jongens én meisjes toen.

1940: roze is voor meisjes, blauw voor jongens

Sterker nog, dit veranderde pas in de jaren veertig van de vorige eeuw. Toen kreeg je babykleertjes die specifiek voor meisjes waren. En babykleding speciaal voor jongens. Roze werd voortaan gezien als een meisjeskleur. En blauw was voor jongens. Maar het had net zo goed andersom kunnen gaan.

In 1918 werd zelfs nog geschreven:

'The generally accepted rule is pink for the boys, and blue for the girls. The reason is that pink, being a more decided and stronger color, is more suitable for the boy, while blue, which is more delicate and dainty, is prettier for the girl.'  


Tweede feministische golf: babykleding sekse neutraal

Pas tijdens de tweede feministische golf in de jaren zeventig werd kinderkleding weer neutraler. zo droeg Koning Willem Alexander als kind een broek met bloemetjes op zijn knieën.

2014: weer duidelijke verschillen tussen jongens en meisjes kleding

Maar anno 2014 is kleding juist weer niet gender neutraal! Vaak wordt met de beschuldigende vinger naar de Disney prinsessen gewezen. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor de populariteit van bijvoorbeeld de polyester prinsessenjurken.

Conclusie

Baby- en kinderkleding wordt sterk beïnvloed door de tijd waarin je leeft! Anno 2014 wordt er bijvoorbeeld raar opgekeken als een meisjesbaby een blauw kruippak draagt.

Je kunt natuurlijk zeggen: 'Ik laat me niet bepalen door de cultuur waarin ik leef! Ik trek mijn baby kleding aan die ík mooi vind.'

En daar is veel voor te zeggen. Behalve dan dat je inderdáád in een cultuur leeft waarin kleuren een bepaalde betekenis hebben.

Het is net de vraag hoe je daarmee wilt omgaan.

N.B. Kijk voor budgetvriendelijke babykleding eens op de Zeeman baby afdeling!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *