Moederen met de Franse slag

moederen

Nederlandse kinderen hebben het druk. Op maandagmiddag moet Sophie naar balletles, en Henkie naar voetbal. Dinsdagmiddag is gereserveerd voor pianoles, en op woensdagmiddag heeft Sophie om 13 uur tennisles, en Henkie om 13.45. Donderdag is hockeydag, en op zaterdag worden de voetballessen in praktijk gebracht met een gezellige wedstrijd. Of drie.

Zou moederen met de Franse slag een oplossing zijn?

Moederen: Bakfietsmoeders en Soccer Moms

Een druk programma, en niet alleen voor Sophietje en Henkie. Ook voor hun ouders, die ze overal naar toe moeten rijden. Maar ja, ze doen het voor een goed doel: de ontwikkeling van hun kind zodat het later optimale kansen heeft. In Amerika hebben ze er een speciaal woord voor Soccer Moms: moeders die, meestal in een minivan, hun kinderen van hot naar her rijden. Franse moeders daarentegen zeggen:

‘Ik ben geen taxichauffeur!’ en beperken de buitenschoolse activiteiten van hun kinderen tot 1 per week.

Naschoolse activiteiten prima, maar met mate

Uiteraard is er onderzoek gedaan naar de vraag of het goed is voor een kind om veel naschoolse verplichtingen te hebben, en de conclusie luidt:

‘Naschoolse activiteiten zijn prima, maar wel met mate want kinderen hebben veel vrije tijd nodig om zich optimaal te ontwikkelen.’

Hoeveel vrije tijd heeft een kind nodig?

Wat is nou de ideale balans tussen je kind verrijkende activiteiten aanbieden en rust en ruimte? Volgens het Nederlands Jeugdinstituut hebben kinderen na schooltijd gemiddeld Na schooltijd nog zo’n zes uur te besteden. In die zes uur vallen:

  1. Georganiseerde vrije tijd zoals bij een sport- en cultuurclub of een vereniging.
  2. Verplichtingen zoals huiswerk of een bijbaantje.
  3. Vrij te besteden tijd, waarin je kind zelf bedenkt wat het wil doen. Bijvoorbeeld Netflixen, lezen, buitenspelen of chillen.

Het Nederlands Jeugdinstituut benadrukt dat kinderen tussen de 4 en 18 jaar oud elke dag een uur intensief moeten bewegen. Daarnaast adviseren ze de 20-20-2 regel. Dat betekent na elke 20 minuten achter een scherm, 20 seconden je ogen laten uitrusten en 2 uur buiten zijn elke dag. Van die 6 vrije uren moet je kind er dus 2 verplicht buiten doorbrengen.

N.B. In artikel 31 is het recht op vrije tijd voor kinderen vastgelegd!

Aantal naschoolse activiteiten regionaal bepaald?

Van een collega-moeder hoorde ik dat ouders in Amsterdam een veel drukker programma hebben voor hun kinderen, dan bijvoorbeeld ouders in de Achterhoek! Zou dit een algemene waarheid zijn? In hoeverre wordt moederen bepaald door waar je woont?

Leestips

Laten wij ook eens een onderzoek doen en vertel ons in welke provincie je woont, en op hoeveel naschoolse activiteiten je kind zit!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Met vier kindjes ben ik geloof ik ook zo ń bakfietsmama…in Brabant weliswaar. Maandag speelafspraken voor dochter en zoon1, dinsdag spelen voor dochter en schaakles voor zoon 2, woensdag zwemles voor dochter en fysiotherapie voor zoon1, voetbal voor zoon 1 in de avond, donderdag speelafspraken voor zoon 1 en 2, vrijdag speelafspraken voor zoon 1 en zoon 2, zaterdag judo voor dochter, voetbalwedstrijden voor zoon 1 en zondag….familiebezoek en uitstapjes en uitgeteld op de bank…

  2. Mijn kinderen zijn nog te klein voor ' buitenschoolse activiteiten', 3 uurtjes peuterschooltje per dag is voor zoon al hele activiteit op zich!:-) ik denk wel dat ik het zelfde principe erop na ga houden als mijn ouders: een of twee dingen die ze mogen doen, en als ze het niet meer leuk vinden, wel het seizoen/beurtenkaart etc. afmaken.
    Ik woon in Antwerpen, veel kinderen gaan hier naar scouting of chiro, dat is echt wel leuk omdat de kinderen er veel vrienden maken en dingen doen zoals kamperen. Ik zie hier ook wel de gezinnen die in het weekend sjouwen naar ballet- en zwemles natuurlijk, maar heb t vermoeden dat hier meer de 'Franse manier' van opvoeden wordt aangehouden. Maar ik zeg ' vermoeden' omdat ik t nog nooit echt onderzocht heb!:-)

  3. Mijn kinderen zijn nog te klein voor ' buitenschoolse activiteiten', 3 uurtjes peuterschooltje per dag is voor zoon al hele activiteit op zich!:-) ik denk wel dat ik het zelfde principe erop na ga houden als mijn ouders: een of twee dingen die ze mogen doen, en als ze het niet meer leuk vinden, wel het seizoen/beurtenkaart etc. afmaken.
    Ik woon in Antwerpen, veel kinderen gaan hier naar scouting of chiro, dat is echt wel leuk omdat de kinderen er veel vrienden maken en dingen doen zoals kamperen. Ik zie hier ook wel de gezinnen die in het weekend sjouwen naar ballet- en zwemles natuurlijk, maar heb t vermoeden dat hier meer de 'Franse manier' van opvoeden wordt aangehouden. Maar ik zeg ' vermoeden' omdat ik t nog nooit echt onderzocht heb!:-)

  4. Er wordt door schoolartsen wel gevraagd of je kind op een sport zit, en als je met zwemles wacht tot het schoolzwemmen start (als dat inmiddels al niet is wegbezuinigd) heb je wel een probleem, want dan moet jouw kind als een van de weinigen in het instructiebad starten, anderen hebben allang hun diploma. Maar ik denk dat je collega-moeder uit Amsterdam vooral doelt op Amsterdam zuid. Niet op de wijken Slotervaart of de Bijlmer..

  5. Wij wonen op het platteland in Brabant, 5 km van een dorp af. Onze kinderen hebben ieder 1 activiteit. Ze willen ook niet meer. In de winter breng ik ze met de auto, maar als het 's avonds nog licht is, dan gaan ze met de fiets. Ze zijn ook al 13 en 14 jaar.

  6. Wij wonen op het platteland in Brabant, 5 km van een dorp af. Onze kinderen hebben ieder 1 activiteit. Ze willen ook niet meer. In de winter breng ik ze met de auto, maar als het 's avonds nog licht is, dan gaan ze met de fiets. Ze zijn ook al 13 en 14 jaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *