Thuisblijfmoeders: 40% helpt op school

thuisblijfmoeders

Van thuisblijfmoeders wordt vaak verwacht dat ze helpen op school. Ze hebben immers toch 'niets' te doen als de kinderen op school zitten.

Groot beroep op ouderparticipatie

En er is inderdaad een groep thuisblijfmoeders die op school helpt. Zij zijn bijvoorbeeld Luizenmoeder, Voorleesmoeder, en helpen met de organisatie van allerlei activiteiten etc. Sommige thuisblijfmoeders helpen omdat ze er van genieten. Anderen omdat ze zich verplicht voelen.

Anno 2015 is er namelijk veel hulp nodig op basisscholen. Het beroep op ouders was zelden groter. Een wonderlijke paradox, aangezien nu juist van beide ouders wordt verwacht dat ze een betaalde baan hebben. Ergens komen ze tijd tekort!

40% Thuisblijfmoeders helpt op school

Volgens recent onderzoek van glossy Fabulous Mama helpt zo'n 40% van de Thuisblijfmoeders op school. Even ter vergelijking: volgens ditzelfde onderzoek doet 51% van de 'werkende ouders vrijwel niets op school'.

Dat minder dan de helft van de thuisblijfmoeder helpt op school ligt niet in de lijn der verwachting. 

Werkende ouders hebben een excuus: zij hebben een betaalde baan. Maar waarom is 60% van de thuisblijfmoeders niet zo actief is op school?

Thuisblijfmoeders en ouderparticipatie

Het is onjuist te denken dat als kinderen naar school gaan, thuisblijfmoeders dus niets meer te doen hebben. Vaak zijn er nog andere kinderen thuis, het huishouden moet worden gedaan en veel thuisblijfmoeders werken vanuit huis.

En sommige thuisblijfmoeders halen opgelucht adem als de kinderen naar school zijn, omdat het een zeldzaam moment van rust betekent. Een moment om even tot zichzelf te komen. Als thuisblijfmoeder heb je immers altijd dienst: 24/7. Het niet voor niets dat veel vrouwen die kind en baan combineren verzuchten dat ze op hun werk uitrusten. Geen wonder dat niet alle thuisblijfmoeders staan te trappelen om op school te gaan helpen.

Zeker niet als je van nature geen knutselmoeder bent, of geen fan van excursies.

Phaedra Werkhoven, hoofdredacteur van Fabulous Mama en J/M adviseert ouders die minder op school willen helpen om meer buitenshuis te gaan werken omdat je tijd dan minder versnipperd is.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *