Kitsch om moeders te paaien?

Plotseling loopt iedereen over van waardering van moeders. Onderstaand filmpje schijnt miljoenen tot tranen toe te beroeren. Zo twitterde schrijver Kluun 'Houd het maar eens droog,' en nummer 2 op de CDA-lijst voor de verkiezingen Mona Keijzer hield het bij één woord: 'Tranen.'

Huh? Wat is er zo ontroerend?

Maar hier aan Het Moederfront bleven de ogen hardnekkig droog. In het filmpje zie je opgroeiende, sportende kinderen, die liefdevol worden wakker gemaakt door hun moeder, worden afgezet bij hun sportclub etc. Aan het eind van het filmpje staat er: 'The hardest job in the world, is the best job in the world. Thank you mom.' Kitsch van de bovenste plank, die niet zou misstaan op een roze moederdagkaart met heel veel glitters.

Wat gebeurt er nu?

Want sinds wanneer is moeder zijn ineens weer een 'baan'? Dat is níet de boodschap die momenteel opgang doet. Daarin geldt immers alleen betaalde arbeid als zinvolle dagbesteding. En sinds wanneer is een Olympische carrière te danken aan je moeder? Hier aan Het Moederfront zijn we grote voorstanders van welgemeende erkenning van het werk van zorg en opvoeding, maar het moet wel realistisch blijven.

Je moet een gegeven compliment niet in de bek kijken, maar in dit geval stinkt het.

Het bedrijf achter de 'tearjerker'

Het filmpje is een reclame van Procter en Gamble, een van de sponsors van de Olympische Spelen. Proctor en Gamble is in Nederland verantwoordelijk voor merken als Always, Pampers, Clearblue, en Pringles.

Wellicht hebben ze gedacht dat, door kwistig met de strooppot te smeren, moeders hen welgezind zullen zijn?

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. Hm, het lijkt net of het opvoeden van een kind met sporttalenten meer tijd, meer geduld, speciale aandacht en weet ik het nodig hebben...

  Hm, riekt inderdaad naar mierzoete reclame... en tranen? Nergens last van!

 2. Hm, het lijkt net of het opvoeden van een kind met sporttalenten meer tijd, meer geduld, speciale aandacht en weet ik het nodig hebben...

  Hm, riekt inderdaad naar mierzoete reclame... en tranen? Nergens last van!

 3. Het één sluit het ander niet uit Zena. De Opzij en Elsevier zijn bijvoorbeeld kritische tijdschriften, maar hebben ook advertenties en reclame. Zo waarborgen ze dat hun artikelen gepubliceerd kunnen worden, en gelezen.

 4. Het één sluit het ander niet uit Zena. De Opzij en Elsevier zijn bijvoorbeeld kritische tijdschriften, maar hebben ook advertenties en reclame. Zo waarborgen ze dat hun artikelen gepubliceerd kunnen worden, en gelezen.

 5. Nu ben ik best wel sentimenteel, maar hier voel ik nou ook niks bij. Eerder vals sentiment...Van de andere kant misschien eens goed dat het hoe dan ook gezegd wordt, want de boodschap klopt wel natuurlijk 🙂 en niet alleen als je kind aan topsport doet.

 6. Nu ben ik best wel sentimenteel, maar hier voel ik nou ook niks bij. Eerder vals sentiment...Van de andere kant misschien eens goed dat het hoe dan ook gezegd wordt, want de boodschap klopt wel natuurlijk 🙂 en niet alleen als je kind aan topsport doet.

 7. Mee eens, wat het motief ook is, de boodschap is het verspreiden waard. En het is onzin dat deze reclame propageert dat moeders van topsporters zwaarder werk verrichten dan andere moeders. Het laat gewoon zien dat achter iedere groots geachte prestatie talloze niet geachte of zelfs minachte daden schuilgaan. Dat we niet vanwege wat voor reclame dan ook een bepaald product kopen maar alleen om inhoudelijke redenen, wil niet zeggen dat we het geen mooie reclame mogen vinden. Ik vind het een mooi filmpje.

 8. Mee eens, wat het motief ook is, de boodschap is het verspreiden waard. En het is onzin dat deze reclame propageert dat moeders van topsporters zwaarder werk verrichten dan andere moeders. Het laat gewoon zien dat achter iedere groots geachte prestatie talloze niet geachte of zelfs minachte daden schuilgaan. Dat we niet vanwege wat voor reclame dan ook een bepaald product kopen maar alleen om inhoudelijke redenen, wil niet zeggen dat we het geen mooie reclame mogen vinden. Ik vind het een mooi filmpje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *