Baby op komst? Denk aan de zorgverzekering!

Gastpost

Bij de geboorte van een baby is de zorgverzekering waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt.

Toch is het belangrijk om je baby aan te melden bij je zorgverzekeraar. De verzekeringsplicht geldt in Nederland namelijk ook voor kinderen. Je moet je baby binnen vier maanden na geboorte aanmelden. De zorgverzekering geldt dan met terugwerkende kracht tot de geboortedatum. Meld je je baby niet of niet op tijd aan, dan moet je als ouder zelf de gemaakte zorgkosten betalen.

Hoe kan ik mijn kind aanmelden?

Je kunt je baby aanmelden via de website of klantenservice van je verzekeraar. Een baby is dan tot de 18e verjaardag gratis meeverzekerd op de polis van één van de ouders. Op welke polis je de baby bijschrijft, mag je helemaal zelf beslissen. Omdat voor de baby dezelfde aanvullende vergoeding geldt als voor de ouder, is het verstandig om het kind bij te schrijven op de polis van de ouder met de meest uitgebreide dekking.

Daarnaast is het slim om, wanneer er een baby op komst is, je zorgverzekering eens kritisch te bekijken. 'Is mijn verzekering wel de goedkoopste zorgverzekering van 2014 en biedt deze nog voldoende dekking?' Een zorgverzekering die voor jezelf aan alle eisen voldoet, is niet automatisch de beste zorgverzekering voor je kind. Je kunt bijvoorbeeld voor jezelf genoegen nemen met een basisverzekering, terwijl je voor je kind aanvullende zorgwensen hebt. Je wilt je baby immers alle nodige zorg kunnen bieden wanneer hij/zij ziek is.

Houd er bovendien rekening mee dat je zorgbehoeften tijdens je zwangerschap veranderen. Je kunt bijvoorbeeld behoefte hebben aan uitgebreide verloskundige hulp of een vergoeding voor zwangerschapscursus. Maar ook na de zwangerschap kun je behoefte hebben aan andere vergoedingen. Zo wil je over een aantal jaren wellicht een vergoeding voor orthodontie of heeft je kind een flapoorcorrectie nodig. Daarom kun je het best elk jaar van alle verzekeraars de ziektekostenverzekering vergelijken, zodat je zeker weet dat je jaarlijks de goedkoopste zorgverzekering hebt die aan al je zorgwensen voldoet.

Zorgverzekering en kinderen

Voor het kind geldt dus dezelfde aanvullende dekking als voor de ouder waar het kind bij op de polis staat. De basisverzekering voor kinderen is echter uitgebreider dan die voor volwassenen. Zo worden de eerste 18 fysiotherapiebehandelingen voor kinderen vanuit de basisverzekering vergoed, terwijl volwassenen deze zelf moeten betalen. Daarnaast biedt de basisverzekering voor kinderen dekking voor dyslexiezorg (voor kinderen van 7 t/m 11 jaar) en logopedie. Ook de meeste tandartsbehandelingen voor kinderen vergoeden verzekeraars vanuit de basisverzekering.

Tot slot is het eigen risico niet van toepassing op de zorgkosten die je voor je kind maakt.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Even als iemand die bij de klantenservice van een zorgverzekeraar gewerkt heeft: de zorgverzekeraar is gekoppeld aan het GBA (gemeentelijke basisadministratie). De baby aanmelden hoef je dus in principe niet zelf aan te denken, je krijgt automatisch de juiste formulieren toegestuurd, en binnen een week kan de klantenservice daar niets sneller in laten gaan. Wel is het verstandig om op te letten of je dat formulier wel krijgt, en om na ongeveer een week eens te vragen waar het blijft als je het nog niet gehad hebt, dan kan je, is mijn ervaring, doorverbonden worden naar iemand die alsnog je kind bij de juiste ouder bij kan schrijven. Maar bellen met 'ik wil mijn kind aanmelden' hoeft normaal gesproken dus niet.

  2. Even als iemand die bij de klantenservice van een zorgverzekeraar gewerkt heeft: de zorgverzekeraar is gekoppeld aan het GBA (gemeentelijke basisadministratie). De baby aanmelden hoef je dus in principe niet zelf aan te denken, je krijgt automatisch de juiste formulieren toegestuurd, en binnen een week kan de klantenservice daar niets sneller in laten gaan. Wel is het verstandig om op te letten of je dat formulier wel krijgt, en om na ongeveer een week eens te vragen waar het blijft als je het nog niet gehad hebt, dan kan je, is mijn ervaring, doorverbonden worden naar iemand die alsnog je kind bij de juiste ouder bij kan schrijven. Maar bellen met 'ik wil mijn kind aanmelden' hoeft normaal gesproken dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *