Het nut van emoticons oftewel emoji's

Ik gebruik graag emoticons in mijn mailtjes en whatsapp-berichten. Met zo'n emoji geef ik als het ware aan hoe ik mijn tekst bedoel.Tegelijkertijd ben ik er voorzichtig mee, want ik heb gelezen dat als je emoticons gebruikt in zakelijke mails je niet serieus wordt genomen.

Lees ook Whatsapp statussen!

Wat is een emoji?

Een emoji is een beeldkarakter. We hebben ze te danken aan Steve Jobs*! Hij wilde in 2007 namelijk de iPhone slijten aan Japan, en daar hadden ze al twintig jaar lang emoji's. Emoji is dan ook een Japans woord.

Inmiddels zijn de emoji's helemaal ingeburgerd.

Waarom zijn emoji's zo populair?

Historicus Lilian Stolk deed drie jaar lang onderzoek naar ons emoji-gebruik. Dat resulteerde in Het zonderwoordenboek. Volgens Lilian Stolk hebben emoji's een hele duidelijke en belangrijke functie:

Dankzij emoji's kun je een tekst verduidelijken, verzachten of benadrukken.

Als je bijvoorbeeld een grapje maakt, en je wilt zeker weten dat iemand begrijpt dat het grappig bedoeld is, dan plak je er een emoji met een knipoog bij bijvoorbeeld. Zo kun je met emoji's misverstanden voorkomen omdat ze een onderliggende betekenis duidelijk maken.

Hoewel emoji's beperkt zijn, zijn ze wel een universele manier om een gevoel over te brengen. In die zin overstijgen ze taal.

Kritische kanttekening bij emoji's

Hoewel emoji's dus een nuttige functie kunnen hebben, kunnen ze ook leiden tot een verarming vindt Peter-Arno coppen(hoogleraar vakdidactiek aan de letterenfaculteit van de Radboud Universiteit.

Als je iemand bijvoorbeeld iets persoonlijks vertelt via een mailtje, en die persoon reageert alleen met een opgestoken duimpje dan kan dan als een koude douche voelen. Je verlangt dan eigenlijk meer dan zo'n emoji.

Meer weten over emoji's?

Ben je benieuwd naar het boek van Lilian Stolk? Het zonderwoordenboek is voor 19,50 te koop bij bol.com.

Conclusie over het nut van emoji's

Emoji's kunnen een goede aanvulling zijn op een tekst. Maar tegelijkertijd zijn ze beperkt. Het is de kunst om te weten wanneer ze gepast zijn en ze op het juiste moment te gebruiken. Of juist niet.

Zelf houd ik er toch wel van : )

Gebruik jij emoji's?


Leestips

Whatsapp etiquette


*Bron Viva : )

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *