Achterblijvers: kostwinnergezinnen

emancipatie

Erg vleiend klinkt het niet.

Demograaf Jan Latten definieert gezinnen waarbij de vrouw fulltime zorgt en opvoedt en de man buitenshuis werkt als 'de achterblijvers'.

Hij doet dat naar aanleiding van het digitale plaatjesboek van het CBS waarin de veranderingen op het gebied van werk, zorg en invloed in de afgelopen vijftig jaar in beeld worden gebracht.

3 groepen

Naast de achterblijvers onderscheidt Latten:

  1. Doorsneeërs: de man werkt vijf dagen buitenshuis en de vrouw 1 tot tweeënhalve dag. Ook wel bekend als het anderhalf-verdienersmodel. 
  2. Voorlopers: voorlopers zijn meestal hoogopgeleid, werken allebei 4 dagen per week en zorgen evenveel voor de kinderen. 

Uit het taalgebruik van Latten blijkt nog weer eens hoe dwingend de norm van arbeidsparticipatie is. Wie zich daar niet aan conformeert is 'en achterblijver'.

Zijn de achterblijvers eigenlijk niet de voorlopers?

Maar wellicht zijn die achterblijvers eigenlijk de nieuwe voorlopers! De mensen die zich niet laten beïnvloeden door de Zeitgeist, en hun eigen keuzes blijven, en durven maken.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Pfff ik houd er nooit zo van als mensen in hokjes gestopt worden. En als ik dan toch mijn eigen hokje had mogen kiezen, dan was ik graag "achterblijver" geweest maar helaas 🙂

  2. Pfff ik houd er nooit zo van als mensen in hokjes gestopt worden. En als ik dan toch mijn eigen hokje had mogen kiezen, dan was ik graag "achterblijver" geweest maar helaas 🙂

  3. Helemaal eens met jouw stukje! Het is heus niet de eerste keer dat vrouwen werken, vroeger gebeurde dat ook heel vaak, tot het in de mode raakte om thuis te blijven. En nu gaat de trend weer de andere kant op... Whatever!! 😉

  4. Helemaal eens met jouw stukje! Het is heus niet de eerste keer dat vrouwen werken, vroeger gebeurde dat ook heel vaak, tot het in de mode raakte om thuis te blijven. En nu gaat de trend weer de andere kant op... Whatever!! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *