Zijn jij en je curated self hetzelfde?

Je curated self.

Het is een relatief nieuw fenomeen. Je curated self is het beeld dat je online schept van jezelf. Via je social media accounts of je blog.

Het is het beeld van jezelf dat je aan de wereld toont.

Je curated zelf versus je echte zelf

Een vriendin van mij post bijvoorbeeld regelmatig foto's van zichzelf en haar gezin tijdens dagtrips. Op die foto's zien mijn vriendin en haar gezin er altijd blij en vrolijk uit.

Mijn vriendin vertelt niet op Facebook dat ze ruzie kreeg met haar man, en dat de kinderen het uitstapje stom vonden.

Dat hoor ik later van haar bij een kopje koffie.

Er is in dat geval dus een duidelijk verschil tussen haar curated self en haar echte zelf. Een discrepantie tussen haar online zelf en haar offline zelf.


De gevolgen van het verschil tussen onze online en offline persoonlijkheid

Je zou denken: 'Wat maakt het nou uit dat je online het mooiste deel van jezelf laat zien!' Maar het kan negatieve gevolgen hebben voor je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.

Want zelf weet je bijvoorbeeld dat het familieuiitje eigenlijk helemaal niet zo leuk was. Daardoor kun je het gevoel krijgen dat je eigenlijk tekort schiet. Sterker nog, dat je nep bent.

Tegelijkertijd kun je op jouw beurt somber worden van de blije beelden die je vrienden online zetten. Daar steekt jouw echte leven wellicht toch wat pover bij af.

Mijn curated self en ik

Ik vind het een fascinerend verschijnsel, dat curated self. Hoe zit het met mijn curated self? Hoe groot is het verschil tussen wie ik in het dagelijks leven ben, en mijn curated self?

Na enig nadenken kom ik tot de conclusie dat het verschil niet al te groot is. De foto's van mezelf die ik bijvoorbeeld op Huisvlijt plaats zijn niet gephotoshopt, en heb me er bijvoorbeeld niet voor in de make-up* gestoken.

Ik ben altijd een voorstander geweest van What You See Is What You Get, omdat je dan tenminste ook niet kan tegenvallen.

Met mij en mijn curated self zit het dus aardig goed volgens mij.

Hoe zit het met jou en jouw curated self? Is er veel verschil tussen je online en offline persona?


Lees ook: Kinder make up: is dat veilig?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik post voornamelijk leuke dingen. Maar soms ook niet leuke dingen. Ook toen manlief zo ziek was, vond ik het gemakkelijk om dat (uiteraard met zijn toestemming) via social media te delen.

  2. Ik post voornamelijk leuke dingen. Maar soms ook niet leuke dingen. Ook toen manlief zo ziek was, vond ik het gemakkelijk om dat (uiteraard met zijn toestemming) via social media te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *