Wendy's verhaal

Op haar negentiende ging Wendy's (25) wens om jong moeder te worden in vervulling. Haar zwangerschap was aanleiding om te stoppen met haar werk in de verkoop, en in de zesde maand van haar zwangerschap begon ze een nieuwe carrière als onthaalmoeder.

Gastouderschap was voor Wendy de ideale manier om zelf haar kinderen op te voeden, en tegelijkertijd geld in het laatje te brengen. Vier jaar lang was Wendy onthaalmoeder, maar toen werd haar derde kindje geboren.

Wendy: 'Toen Ona drie maanden oud was, ging ik weer aan het werk als onthaalmoeder. Maar Ona was geen makkelijke baby, ze huilde vaak, en we hadden moeilijke nachten. Bovendien moest mijn oudste zoon Torben elke dag naar school gebracht worden, en 's avonds weer opgehaald. Dat deed ik met mijn onthaal- en eigen kinderen.' s Avonds was ik dan vaak zo moe van de zorg voor de oppaskinderen, dat ik de fut niet meer had om Torben (2005), Itteke (2007) en Ona (2008) ook nog te verzorgen.'

De keuze om Thuisblijfmoeder te worden

Wendy's moeheid, en dat ze volgens haar man 'niet meer te genieten' was, waren aanleiding om de financiën op een rijtje te zetten, en te bekijken of het een optie was dat Wendy stopte met haar werk als onthaalmoeder.

Wendy: 'Het was een moeilijke beslissing omdat we één inkomen zouden opgeven, terwijl we een huis moesten afbetalen, en drie jonge kinderen hadden. Ik ben heel lang bang geweest dat we het financieel niet zouden redden, ook al kon het volgens mijn berekeningen nét uit. Het was een proces van maanden, voordat we de knoop doorhakten. Mijn man heeft daarbij een grote rol gespeeld. Hij heeft me erg gestimuleerd te stoppen als onthaalmoeder, omdat ik echt 'op' was, maar dit niet besefte.

De reacties van de omgeving op onze beslissing waren heel wisselend: sommige mensen reageerden positief, anderen negatief en weer anderen met zorg over de vraag of we het financieel wel konden redden.'

Moment van bezinning als jongste naar school gaat

Het moment dat de jongste naar school gaat is voor veel Thuisblijfmoeders een moment om zich te bezinnen op de toekomst, en de keuze fulltime te moederen opnieuw tegen het licht te houden. Zo ook Wendy.

Wendy: 'Toen Ona naar school gingen hebben we overlegd of ik weer buitenshuis zou gaan werken. Van mijn man hoefde het niet, want je hebt dan heel wat schoolvakanties te overbruggen. En als ze op school ziek worden moeten ze opgehaald kunnen worden. Daarnaast is mijn man gewend geraakt aan de huidige rolverdeling. Als ik weer zou gaan werken, zou hij ook weer voor het avondeten en huishouden moeten zorgen. Dat is lastig omdat hij onregelmatige uren werkt, en zelden weet hoe laat hij moet beginnen of klaar is.

Daarom besloten we dat ik pas weer betaald werk ga doen als de kinderen tieners zijn, of nog iets ouder. Tenzij het echt nodig is door omstandigheden, maar dan zou ik iets willen doen met goede uren, zodat ik toch nog zoveel mogelijk onze kinderen zelf zou kunnen opvoeden.

Financiën en sirenes

Naast de zorg voor de kinderen probeert Wendy hun inkomen aan te vullen met haar handwerkproducten die ze verkoopt via internet en handwerkmarkten. Verder werkt ze als vrijwilliger op een ambulance, waarvoor ze een kleine vergoeding krijgt. Haar werk op de ambulance komt voort uit Wendy's fascinatie voor sirenes!

Wendy: 'Op een dag zei ik tegen mijn man: 'Dat moet toch leuk zijn, werken op een ambulance. Zonder dat ik het wist heeft hij toen gezocht naar een geschikte opleiding voor dit werk, en sinds 2010 werk ik nu als ambulancier!

Het is een heel gevarieerde job, met valpartijen, overdoses drugs of alcohol, plotse bevallingen, reanimaties, hartproblemen, auto-ongelukken etc. Ik doe het allemaal even graag, al is het niet altijd even makkelijk. Maar het gevoel mensen te helpen, ze iets te geven, levert mij weer veel nieuwe energie op.'

Een typische week als Thuisblijfmoeder

Wendy: 'Onze weken zijn eigenlijk bijna allemaal hetzelfde. We staan op om 7u30, ontbijten, aankleden, verzorgen, en naar school. De school start om 8u50 en gaat uit om 15u50. Op woensdagmiddag spelen onze kinderen met elkaar, en kijken ze wat tv. Avondmaal nuttigen wij tussen 17 en 17u30, daarna gaan de kinderen in bad of douche. Vervolgens nog wat spelen, en om 19 uur gaan onze dochters slapen en onze zoon om 19u30. Wij zelf meestal rond 22uur.

De weekends variëren afhankelijk van onze plannen. Gedurende de week doe ik het huishouden, en in het weekend helpt mijn man mee. Op vrijdagmiddag doe ik de boodschappen.'

Wil je meer weten van Wendy?

Bezoek dan haar blog TIO


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *