Waarom vrouwen nieuwe schoenen nodig hebben na een zwangerschap

schoenen

Veel moeders krijgen een maatje meer tijdens hun zwangerschap. Maar is de baby eenmaal geboren, dan streven de meesten er naar om zo snel mogelijk weer in hun oorspronkelijke kledingmaat te passen.

Bekende tv-sterren hebben het zelfs tot een ware kunst verheven om een paar dagen na de bevalling alweer zo slank als een den over de rode loper te paraderen. En recent verbaasde Kate Middleton vriend en vijand door fris en fruitig, in een paar hooggehakte caramelkleurige pumps, te poseren met haar pasgeboren dochtertje.

Schoenmaat blijvend groter na zwangerschap

Maar er is één maat die bij veel vrouwen niet meer kleiner wordt. En dat is de schoenmaat. Professor Neal Segal* volgde met een team van onderzoekers 49 zwangere vrouwen gedurende hun zwangerschap. Ze concludeerden dat bij zestig tot zeventig procent van de vrouwen de voeten breder en langer werden. Gemiddeld groeiden de voeten van de zwangere vrouwen een halve maat tijdens de zwangerschap. De groei varieerde van 2 mm tot 10 mm en kwam alleen voor tijdens een éérste zwangerschap.

Waarom worden voeten groter tijdens de zwangerschap? 

Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen er voor dat de ligamenten en spieren in het vrouwelijk lichaam soepeler worden. En dit gebeurt ook in de voeten. Tel daarbij het groeiende gewicht ervoor zorgt dat de voetholte platter wordt, en voila! Je hebt grotere voeten.

En die grotere schoenmaat is een blijvertje.

Dus is het belangrijk om hier rekening te houden.

Koppig je voeten in je oude schoenen blijven persen kan problemen geven. Denk bijvoorbeeld aan likdoorns en ingegroeide teennagels. Een handige methode om de juiste maat te bepalen voor schoenen is de volgende:

Trek de schoen over op een stuk papier. En trek vervolgens je voet over op datzelfde stuk papier. Vergelijk vervolgens de twee tekeningen. 

Als je voet net zo groot, of groter is dan de tekening van de schoen, moet je een maatje groter kopen. Want dit betekent dat je niet de juiste maat schoenen hebt. Het wordt dan echt tijd voor nieuwe schoenen. Belangrijk is wel dat je kiest voor schoenen van een hoogwaardige kwaliteit zoals leer of suède. Deze hebben vaak een beter voetbed waarmee voetklachten voorkomen kunnen worden. Maar shoppen zal voor de meeste vrouwen geen straf zijn!

Vervolgonderzoek 

Professor Segal heeft plannen voor een vervolgonderzoek. Hij wil onderzoeken of de veranderende structuur in de voeten van vrouwen op termijn kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Lees ook Schoenen schoonmaken.

 * Het onderzoeksverslag verscheen in de American Journal of Physical Medicine and Rehabilitation. 

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *