Kabinet wil dat vrouwen meer buitenshuis gaan werken

Het kabinet streeft ernaar dat vrouwen meer uren buitenshuis gaan werken. De cultuurverandering op de arbeidsmarkt moet worden doorgezet.

Dat schrijven de ministers Donner (SZW) en Rouvoet (Jeugd en Gezin) en staatssecretaris Van Bijsterveldt (OCW) in reactie op het eindrapport van de Taskforce DeeltijdPlus.

Ze schromen er niet voor, dit te motiveren met het onjuiste, stereotype beeld dat Nederlandse vrouwen 'veel minder' werken dan vrouwen in andere Europese landen.

Maar Nederlandse vrouwen zijn gemiddeld juist vaak actief op de arbeidsmarkt: alleen in Zweden werken meer vrouwen buitenshuis dan in Nederland! Punt is alleen dat de Nederlandse vrouwen vaak in deeltijd werken.

Om het ouders makkelijker te maken werk en zorg te combineren roept het kabinet de sociale partners op veel aandacht te besteden aan de invoering van flexibel werken (zoals thuiswerken of aangepaste werktijden).

'Van belang daarbij is keuzevrijheid voor gezinnen,' aldus het kabinet.

Maar hoe zit het met de keuzevrijheid zelf voor je kind te zorgen?
Hebben mannen en vrouwen de vrijheid voor deze keuze nog?

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Die hebben natuurlijk nogal een gat in de begroting te vullen. En dan is het met de tweede V in VVD al snel gedaan, hoppa, werken en braaf ook 42% aan de schatkist afdragen, anders vinden we een parasiet!

  En dat er heel veel andere 'machten' zijn dan de macht van een CDA of CU is wel duidelijk, die zijn toch altijd zo van dat de vrouw de (thuisblijvende) spil van het gezin moet zijn enzo?

  Ik snap het niet.

 2. Net als Valhalla, snap ik het ook niet. Snapt het kabinet ook dat dan al die vrouwen niet op de fiets naar hun werk gaan, er dus een tweede auto moet komen, en daardoor weer meer files. Nee hoor, ze kunnen een hoop willen maar deze bewuste Staying at home mom, blijft gewoon thuis.

 3. Deeltijdwerk is een verworvenheid, we zouden er trots op moeten zijn dat we een land zijn waar dit kán. Veel moeders in het buitenland werken fulltime, maar dit doen ze echt niet altijd omdat ze het zo leuk vinden! Per slot van rekening moet je je kind wel vijf dagen missen en naar de crèche brengen. Maar goed, Nederland gelooft dat dat deeltijdwerk een blamage is, een afgang... hoe kun je zo blind zijn?

 4. Toen ik de titel las, dacht ik: "Welk kabinet?". Het kabinet dat we nu hebben is demissionair en zou zich alleen met absoluut urgente dingen bezig moeten houden.

 5. Ik las dat de kinderopvangtoeslag ook omlaag gaat. Straks werken veel vrouwen alleen nog maar om de tweede auto en de kinderopvang te bekostigen. Het eerste is kassa voor de overheid en het tweede is extra werkgelegenheid voor moeders/vrouwen en waar laten die hun kind dan weer tijdens werktijd... juist, bij de conculega een deur ernaast.
  Net een hond die in zijn eigen staart bijt...
  Was het CDA hier niet fel op tegen?

 6. vraag me af waar die banen vandaan moeten komen als er al zoveel mensen aan de kant staan ????of is het zo dat ze juist de vrouwen willen omdat die niet zo duur zijn?

 7. vraag me af waar die banen vandaan moeten komen als er al zoveel mensen aan de kant staan ????of is het zo dat ze juist de vrouwen willen omdat die niet zo duur zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *