Dankbaar voor de coronacrisis in Tegenlicht
Tegenlicht is een programma van de VPRO waarin nationale en internationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven tegen het licht worden gehouden.
Recent werd de aflevering Unieke kans om het anders te doen uitgezonden.
En met die unieke kans bedoelen ze het coronavirus.
Coronavirus: kans om het anders te doen
In deze aflevering van Tegenlicht komen aan het woord internationaal vermaard trendforecaster Lidewij Edelkoort en psychiater Dirk De Wachter.
Vooral Lidewij Edelkoort hoopt op een nieuwe wereld. Dirk De Wachter deelt haar hoop, maar is iets minder hoopvol dat er definitief iets zal veranderen dan Lidewij Edelkoort.
Het coronavirus dwingt ons te stoppen met dingen die toch al niet meer moeten doen
Een opvallende uitspraak van Lidewij vond ik dat het coronavirus ons dwingt om te stoppen met dingen die we eigenlijk toch al niet meer moeten doen. En als voorbeelden noemt ze reizen, teveel werken, voortdurend mailen etc.
Volgens haar wás er al sprake van een cultuuromslag: veel mensen waren onze hectische leefstijl al zat, maar wisten niet hoe ze ermee konden stoppen. Nu heeft het coronavirus ons gedwongen.
Lidewij windt er geen doekjes om: we hebben het coronavirus te danken aan onze globalisering. We hebben het virus per vliegtuig zelf het land binnengehaald.
Terug naar de jaren 50 van de vorige eeuw
Volgens Lidewij Edelkoort wordt het heel lastig om terug te gaan naar het leven van voor de coronacrisis. Zij beschouwt dit als een geschenk.
De coronacrisis geeft ons de sleutel tot duurzame verandering. Laten we die kans voor verandering grijpen, is Lidewij’s oproep.
Door de coronacrisis zijn er er weliswaar geen gebouwen gesneuveld zoals na de Tweede Wereldoorlog, maar er zijn wel allerlei (economische) systemen en structuren omgevallen. De ketting is gebroken, en het zal lastig zijn om die te herstellen.
Waarom dan niet gewoon kiezen voor een heel ander systeem?! Laten we voortaan anders produceren, minder produceren en dichterbij huis. Dat is Lidewij’s hoop voor de toekomst.
Dirk de Wachter
Dirk de Wachter benoemt vooral de onderlinge solidariteit die je op dit moment ziet. Daarnaast noemt hij de regel van de 1,5 meter afstand tussen mensen als een groot sociaal experiment:
Wat doet het met mensen nu we elkaar niet meer makkelijk kunnen aanraken, terwijl dit een diepmenselijke behoefte is?
Waar Lidewij Edelkoort de hoop op een ander soort economie uitspreekt, voorziet Dirk de Wachter dat de overheid een beroep zal doen op mensen om de huidige economie zo snel mogelijk uit slop te trekken, met hard werken en veel consumeren. Met andere woorden: het oude systeem herstellen.
Zijn zorg is dat veel mensen die druk niet aan zullen kunnen, en uitvallen.
Kijk deze aflevering nu
Deze aflevering van Tegenlicht duur ongeveer 45 minuten en is de moeite van het kijken beslist waard.
Ik hoop dat Lidewij’s wens voor de toekomst werkelijkheid wordt zowel de mensheid als het milieu.
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Dankbaar voor de coronacrisis in Tegenlicht — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>