Vanuit je hart naar succes: een boekreview

Jolanda Holwerda, moeder van drie kinderen, hoofdredacteur en oprichter het tijdschrift Lof, trok zich terug in een klooster, en ramde het boek Vanuit je hart naar succes er uit. En het ís een succes: het is goed geschreven, het is interessant, het is gedreven, je wordt er alleen wel een beetje moe van.

Net als de eenzame Teddybeer, die een beetje verloren over de reling van Jolanda's powerboot hangt. Enigszins triomfantelijk en uitdagend kijkt Jolanda de lezer aan, in haar kielzog een zielig, plastic kinderbootje. Het is duidelijk wie er aan het roer staat. Er is geen verwijzing op de cover naar haar man.

Drie redenen om Vanuit je hart naar succes te lezen

Je kunt 'Vanuit je hart naar succes' op drie manieren lezen. Als het boeiende, persoonlijke verhaal van een ambitieuze Nederlandse vrouw en moeder, die vertelt over haar leven en de combinatie gezin en ambitie.

Je kunt het ook lezen als een handleiding voor het oprichten van je eigen tijdschrift: Jolanda beschrijft gedetailleerd hoe het tijdschrift Lof, dat ze ook wel haar vierde kind noemt, tot stand kwam.

En in de derde plaats kun je het lezen als, het zoveelste, feministische manifest. Want Jolanda is een vrouw met een missie: ze wil af van het vooroordeel dat Nederlandse vrouwen geen ambitie hebben, en dat die ambitie ook nog vermindert zo gauw een vrouw moeder wordt.

Vrouwen hebben wél ambitie

Want volgens Jolanda is het tegenovergestelde het geval: een vrouw met kinderen krijgt juist meervoudige ambities.

Jolanda: 'Als je ambitieus bent, ben je dat op alle vlakken, in werk en in moederschap, en wil je ook nog een steentje bijdragen aan een betere maatschappij. Vrouwen dragen die meervoudige ambitie in hun hart vanaf het moment dat ze kinderen op de wereld zetten.'

Daarom bepleit Jolanda in haar boek een cultuurverandering waarin het de norm wordt dat zowel mannen als vrouwen succesvol gezin en baan/ambitie combineren. Zij vindt de taakverdeling thuis niet een individuele zaak, want dat schiet niet op. Zij wil veranderingen op macroniveau bewerkstelligen.

De opzet van het boek

Jolanda wisselt haar persoonlijke verhaal af met interessante interviews, onder andere met Christien Bringreve, auteur van Wie wil er nog moeder worden?.

Deze interviews zijn een waardevolle aanvulling, en zorgen ervoor dat Jolanda's verhaal geplaatst wordt in een breder maatschappelijk perspectief!

Eenzijdige ambitie

Jolanda's daadkracht en drive spatten van de pagina's, en soms werd ik daar wel een beetje moe van eerlijk gezegd. Jolanda zelf ook, want ze krijgt een burn-out. Hoewel ik mijn petje afneem voor Jolanda's inzet en betrokkenheid, vind ik het boek toch wat eenzijdig.

Accent op betaald werk

Want hoewel de ondertitel 'succes in werk, leven en moederschap' is, ligt het accent toch vooral op werk. En daar valt moederschap duidelijk niet onder. Nadat in de jaren negentig steeds meer vrouwen vraagtekens zetten bij de vraag: 'Kunnen we àlles hebben, carrière én gezin', is dat voor Jolanda geen vraag, maar een feit.

Zo toont ze alle begrip voor Wouter Bos' beslissing de politiek te verlaten om meer tijd voor zijn kinderen te hebben maar vindt ze ook: 'Het is toch te triest voor woorden dat je je carrière-ambities niet kunt verenigen met je persoonlijke ambities?'

Niet of-of, maar en-en

Voor Jolanda is het niet kiezen of delen, maar 'en-en'. Als lezer van 'Vanuit je hart naar succes' kan ik me echter niet aan de indruk onttrekken dat ze vooral kiest voor haar betaalde werk. De titel vind ik in die zin vrij 'soft' voor de lading van het boek.

'Vanuit je hart naar succes' versus 'Fuck ik ben een Feminist'

Tijdens het lezen ontkom je niet aan een vergelijking met Roos Wouters' boek Fuck ik ben een feminist. Twee succesvolle carrièrevrouwen, twee burn-outs, en twee boeken over de openbaringen die ze tijdens hun burn-out kregen.

Net als Jolanda combineert Roos Wouters succesvol baan en kinderen tot ze, net als Jolanda, overvallen wordt door een burn-out, waarna een periode van bezinning volgt. En net als Jolanda wisselt Roos haar relaas af, met interviews.

Maar waar Roos Wouters' boek leest als een aangename zomerbries, is Jolanda's verhaal een orkaan die je meesleept in haar kracht. Ook de vormgeving van 'Vanuit je hart naar succes' is aantrekkelijker.

Conclusie

Jolanda denkt groots, en krijgt dingen voor elkaar, en haar kracht en inzet dwingen bewondering af. De veranderingen die ze op macroniveau wil bewerkstelligen zullen ongetwijfeld de combinatie gezin-carriere makkelijker maken, maar persoonlijk vind ik dat je de kracht van het werk op microniveau niet moet onderschatten.

Dat is een stille, vaak ongeziene kracht. Maar een kracht niettemin! En het is onze ambitie, om in Jolanda's terminologie te blijven, dat die ook erkend wordt.

Meer weten?

Het tijdschrift Lof.
Jolanda op Twitter

Praktische informatie

Jolanda Holwerda's boek voor 17,50 te verkrijgen bij Bol.com!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *