Tv-tip: de vrouw in verwarring

Katja Schuurman en Sophie Hilbrand gaan in gesprek met 'supermama' Yvon Jaspers en Femke Halsema over vrouw zijn, emancipatie en moederschap.

Daarnaast praten ze met Neelie Smit Kroes en psycholoog Henk Noort. Je krijgt bovendien een snelle geschiedenisles over vrouwenemancipatie en feminisme.

Wat doet moederschap met je leven en ambitie en ís het te combineren met een baan? En mag je als vrouw wel genoegen nemen met een parttime baan, of ben je het aan de maatschappij verplicht voor een topfunctie te gaan?

De meeste nuance komt van Katja Schuurman die opmerkt dat het keurslijf van verplicht fulltime moederen vervangen is voor verplicht fulltime buitenshuis werken.

Jammer vind ik dat, zoals gewoonlijk, moederen gelijk gesteld wordt aan 'niets doen', 'je talenten vergooien' en 'geen bijdrage leveren aan de maatschappij'.

Ga naar de Bnn-site en klik op de uitzending van 16 mei om te kijken.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Inderdaad, dat merk ik ook. Ik heb gestudeerd en gewerkt, en ik ben nu thuis, maar zit echt niet gewoon te niksen op de bank (sterker nog, soms denk ik: wás dat maar even zo...). Ik ben druk met van alles en nog wat, besteed veel tijd aan schrijven en zit 's ochtends vaak eerder achter mijn pc dan menig vrouw die naar haar werk gaat. Een dag met een kind is heel intensief, druk, (zeker als je er ook nog dingen voor het 'bedrijf' van je partner naast doet), maar ook heel mooi en waardevol. Gelukkig (en daar ben ik dankbaar voor) heb ik die mogelijkheid en kan ik als het mooi weer is lekker even met mijn dochter (1) naar het strand fietsen... Ik geniet dan zo van haar, en zij van wat we doen, en daar vaart iedereen wel bij!

 2. Inderdaad, dat merk ik ook. Ik heb gestudeerd en gewerkt, en ik ben nu thuis, maar zit echt niet gewoon te niksen op de bank (sterker nog, soms denk ik: wás dat maar even zo...). Ik ben druk met van alles en nog wat, besteed veel tijd aan schrijven en zit 's ochtends vaak eerder achter mijn pc dan menig vrouw die naar haar werk gaat. Een dag met een kind is heel intensief, druk, (zeker als je er ook nog dingen voor het 'bedrijf' van je partner naast doet), maar ook heel mooi en waardevol. Gelukkig (en daar ben ik dankbaar voor) heb ik die mogelijkheid en kan ik als het mooi weer is lekker even met mijn dochter (1) naar het strand fietsen... Ik geniet dan zo van haar, en zij van wat we doen, en daar vaart iedereen wel bij!

 3. Ik vond het een goede discussie, vooral Yvon was realistisch in haar kijk op het moeder/ouderschap.
  Maar het blijft lachen hoor, inwendig, soms een beetje zuur ;-), dat er zo lovend wordt gesproken over het economisch zelfstandig zijn. Wat een schande zeg, dat mijn man ONS inkomen buitenshuis verdient en ik 'binnenshuis', want laten we wel zijn, wat bespaar ik veel geld door zelf voor onze kinderen te zorgen.
  Ik ben bang dames, dat het niet echt gaat lukken, dat zorgeloze zorgen voor onze kinderen, zonder de hete adem te voelen van de maatschappij en de druk om de economie draaiende te houden. Nu moeten we ons schuldig voelen voor al die oude mensen waar niet meer voor gezorgd kan worden...
  Ik ben benieuwd hoe het over 20 jaar zal gaan, hangt volledig af van de economie!!!!!!

 4. Ik vond het een goede discussie, vooral Yvon was realistisch in haar kijk op het moeder/ouderschap.
  Maar het blijft lachen hoor, inwendig, soms een beetje zuur ;-), dat er zo lovend wordt gesproken over het economisch zelfstandig zijn. Wat een schande zeg, dat mijn man ONS inkomen buitenshuis verdient en ik 'binnenshuis', want laten we wel zijn, wat bespaar ik veel geld door zelf voor onze kinderen te zorgen.
  Ik ben bang dames, dat het niet echt gaat lukken, dat zorgeloze zorgen voor onze kinderen, zonder de hete adem te voelen van de maatschappij en de druk om de economie draaiende te houden. Nu moeten we ons schuldig voelen voor al die oude mensen waar niet meer voor gezorgd kan worden...
  Ik ben benieuwd hoe het over 20 jaar zal gaan, hangt volledig af van de economie!!!!!!

 5. Wat ik jammer vind is dat er geen thuisblijfmoeder bij de discussie aanwezig was. Zo blijft het een eenzijdig verhaal.

  Groetjes Christel

 6. Wat ik jammer vind is dat er geen thuisblijfmoeder bij de discussie aanwezig was. Zo blijft het een eenzijdig verhaal.

  Groetjes Christel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *