Kinderen beter af als één van beide ouders thuisblijft?

thuisblijfmoeder

In Amerika verschenen deze maand de resultaten van een nieuw onderzoek van het Pew Research Center.

Daaruit blijkt dat 59% van de Amerikanen vindt dat kinderen beter af zijn als één van beide ouders fulltime thuis is.

Aan het onderzoek deden 4700 mensen mee.


Pew Research Center: highlights

 • 45% van de ondervraagden zeiden dat kinderen moeten worden opgevoed door een thuisblijfmoeder.
 • 53% vond dat het er niet toe doet wie van beide ouders thuisblijft.
 • 2% vond dat de vader fulltime thuis zou moeten blijven.
 • 46% van de respondenten waren tweeverdieners
 • Meer mannen dan vrouwen vonden dat één van beide ouders thuis zou moeten blijven voor de kinderen: 63% van de mannen tegen 55% van de vrouwen.
 • Meer jónge mannen (jonger dan 30) dan jonge vrouwen vonden dat één van beide ouders thuis zou moeten blijven!

Hier onder de resultaten in beeld


Wat betekenen deze resultaten?

Deze resultaten worden gezien als een signaal dat de Amerikaanse werkvloer moet veranderen, zodat het makkelijker wordt om een gezin en betaalde arbeid te combineren.

Daarnaast worden ze gezien als een bewijs dat ideeën van mensen vaak achterblijven bij de realiteit. Want de meeste Amerikaanse huishoudens bestaan (al dan niet noodgedwongen) uit tweeverdienergezinnen.

Maar zou het niet kunne dat onder de resultaten simpelweg een instinctieve waarheid schuil gaat? Een ongemakkelijke waarheid die haaks staat op het beleid van zoveel mogelijk arbeidsparticipatie en kinderen naar de opvang?

Afbeelding: Shutterstock

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Bijzonder om te zien dat mensen de theorie zo anders zien dan de praktijk. Ik ben benieuwd wat de uitkomst van zo'n onderzoek in Nederland zou zijn. Ik hoor in mijn omgeving zo vaak dat mensen ook wel thuis zouden willen blijven, maar het niet doen. Vaak omdat ze menen dat het niet kan, maar ik vraag me af of dat altijd werkelijkheid is. Het heeft volgens mij vooral met keuzes en veranderingen te maken waar mensen in de praktijk niet voor open staan.

 2. Bijzonder om te zien dat mensen de theorie zo anders zien dan de praktijk. Ik ben benieuwd wat de uitkomst van zo'n onderzoek in Nederland zou zijn. Ik hoor in mijn omgeving zo vaak dat mensen ook wel thuis zouden willen blijven, maar het niet doen. Vaak omdat ze menen dat het niet kan, maar ik vraag me af of dat altijd werkelijkheid is. Het heeft volgens mij vooral met keuzes en veranderingen te maken waar mensen in de praktijk niet voor open staan.

 3. Lijkt me best wel moeilijk om alles zo te regelen dat het goed is voor je kind en voor jouw. Maar ben ook van mening dat als je kinderen hebt, je er tijd voor moet nemen en hebben. Anders zijn kinderen echt niks voor jou. Je kunt ze niet 5 dagen in de week naar opvang brengen.

 4. Lijkt me best wel moeilijk om alles zo te regelen dat het goed is voor je kind en voor jouw. Maar ben ook van mening dat als je kinderen hebt, je er tijd voor moet nemen en hebben. Anders zijn kinderen echt niks voor jou. Je kunt ze niet 5 dagen in de week naar opvang brengen.

 5. Ik krijg juist vaker in mijn omgeving de vraag waarom ik geen baan buitenshuis heb..
  Wij hebben thuis een fruitbedrijf mijn man en ik, dat we samen doen. Daarnaast werkt hij ook nog al ZZP-er. We hebben 2 dochtertjes van 2 en bijna 5. Vragen als:'verveel je je niet zo alleen thuis?" (nee schat, ik heb 2 kinderen..) En: "het is toch veel beter voor je ontwikkeling als je werkt?" Tsja, als je opa's en oma's hebt om op te passen en eventueel een BSO in de buurt, ja dan zou het misschien kunnen, maar die hebben wij hier helaas niet ter beschikking. Ook als ik uitleg dat we thuis een bedrijf hebben, en ik hierin meehelp, dringt de vraag zich nog op. Raar toch? Jammer dat er zoveel mensen kortzichtig zijn hierin, het lijkt wel of je aan een bepaald ideaalbeeld moet voldoen om erbij te horen ofzo. Daarnaast is het ook een bewuste keuze omdat er meer rust is thuis. En de kindjes vinden het gewoon fijn dat ik veel bij hen kan zijn. Dat is toch het belangrijkste? Of moet ik mij in een keurslijf proppen om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Ik zie ook in mijn omgeving gezinnen met veel stress omdat pa en ma carriere willen maken, ten kosten van de kinderen lijkt het wel, nee dat is wat waard.

 6. Ik denk dat het goed is voor het kind als één van de ouders thuis is op de momenten dat het kind niet naar school gaat of naar een peuterspeelzaal. Maar dat wil voor mij niet zeggen dat de ouder dan niet zou werken. Je hebt als volwassene misschien wel gestudeerd voor een beroep en vindt het leuk om te werken. Je geeft dan ook aan je kind mee dat werken een waardevolle tijdsbesteding kan zijn, niet alleen voor het geld maar ook voor het inzetten van je talenten en vaardigheden.
  Wij hebben het heel luxe. Mijn man werkt in het weekend en ik werk drie dagen door de week. Zo is altijd één van ons thuis met ons kind. De ideale combinatie van werken en thuis zijn voor je kind.
  Bij mijn zus zie ik dat zij haar werktijden met de schooltijden van de kinderen laat samenvallen. Dan heb je ook geluk, als je een baan hebt waarbij dat kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *