Thuisblijfmoeders: ook nodig voor tieners

thuisblijfmoeders
Ook tieners hebben baat bij een thuisblijvende ouder

Wanneer het jongste kind naar de basisschool gaat krijgen veel Thuisblijfmoeders de vraag:

'Zo, en nu ga je zeker wel weer aan het wérk?!'

Want fulltime thuisblijven voor je baby, peuter of kleuter is nog tot daar aan toe. Maar wanneer kinderen naar school gaan, neemt de druk om (fulltime) buitenshuis te gaan werken toe.

Des te interessanter is het dat uit Noors onderzoek blijkt dat juist ook oudere kinderen baat hebben bij een Thuisblijfmoeder! De onderzoekers vonden een positief verband tussen Thuisblijfmoeders en schoolprestaties van oudere kinderen.

Over het onderzoek

In 1998 maakten de Noren zicht zorgen over de veilige hechting van baby's. Daarom introduceerden ze een programma om ouders te motiveren de eerste drie levensjaren voor hun kind te zorgen. Het programma kreeg de naam Cash-for-Care.

Veel van de baby's uit 1998 hadden oudere broers en zussen. In 2013 gebruikten Noorse onderzoekers de gegevens uit dit programma om een antwoord te vinden op de volgende vraag:

Hoe beïnvloedde het Cash-to-Care programma de schoolprestaties van de oudere kinderen?

Ouders zijn niet makkelijk te vervangen

De onderzoekers concluderen op basis van hun onderzoek dat ouders niet makkelijk te vervangen zijn. Daaruit volgt volgens hen dat een toename van het aantal vrouwen dat buitenhuis werkt, de ontwikkeling van kinderen beïnvloedt.

Lees het onderzoeksverslag hier.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Leuk dat dit ook eens onder de aandacht komt. Ik heb zelf een puberzoon en ik kan bevestigen dat ook op deze leeftijd ouderlijke aanwezigheid heel waardevol is. Er is trouwens (in België) geen opvang meer voorzien voor kinderen boven de twaalf. Ik vraag me af of het wel zo goed is voor een tiener om op die leeftijd al zo lang alleen te zijn...

  2. Leuk dat dit ook eens onder de aandacht komt. Ik heb zelf een puberzoon en ik kan bevestigen dat ook op deze leeftijd ouderlijke aanwezigheid heel waardevol is. Er is trouwens (in België) geen opvang meer voorzien voor kinderen boven de twaalf. Ik vraag me af of het wel zo goed is voor een tiener om op die leeftijd al zo lang alleen te zijn...

  3. Aangezien tieners erg beinvloedbaar zijn voor peerpresure is het juist goed als er een ouder thuis is die ze af en toe wat bijstuurt, aanhoort en ondersteund. De waarde van het gezin wordt zo vaak onderschat. alsof je kinderen even erbij doet en met 12 kunnen ze het verder zelf wel....rare is dat een BJZ dit dus als risico op het lijstje afvinkt terwijl de maatschappij het als geheel zo normaal lijkt te vinden.

  4. Aangezien tieners erg beinvloedbaar zijn voor peerpresure is het juist goed als er een ouder thuis is die ze af en toe wat bijstuurt, aanhoort en ondersteund. De waarde van het gezin wordt zo vaak onderschat. alsof je kinderen even erbij doet en met 12 kunnen ze het verder zelf wel....rare is dat een BJZ dit dus als risico op het lijstje afvinkt terwijl de maatschappij het als geheel zo normaal lijkt te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *