Thuisblijfmoeders kunnen ook feministes zijn

'Thuisblijfmoeders kunnen ook feministes zijn,' dat was de stelling in het radioprogramma Dichtbij Nederland jaar naar aanleiding van een uitspraak van een Russische patriarch van de Russisch orthodoxe kerk. Deze meneer zei dat het feminisme een virus is dat vrouwen afhoudt van hun werkelijke taak: zorgen voor man en kinderen.

Moderne feministe versus traditionele feministe

In de uitzending waren aan de telefoon thuisblijfmoeder Beatrijs Hofland en oud Opzij hoofdredacteur Ciska Dresselhuys, en in de studio praatte een politicologe met een helaas onverstaanbare naam mee.

Wat opviel is dat de twee jongere vrouwen feminisme definiëren als de vrijheid je eigen keuzes te maken, en vanuit die definitie zijn zij het van harte eens met de stelling. Maar Ciska Dresselhuys hanteert een veel smallere omschrijving van het feminisme, en noemt drie criteria waaraan een echte feministe moet voldoen:

  • Je moet gelijkwaardig aan mannen zijn
  • Je moet je zelf kunnen redden, kortom financieel onafhankelijk zijn
  • Het feminisme is een levensovertuiging voor je, en die draag je uit in de maatschappij door je vrouwelijke inbreng daar te laten weerklinken

Een slager kan toch ook geen vegetariër zijn!

Vanuit die definitie is er geen twijfel mogelijk volgens Cisca Dresselhuys: thuisblijfmoeders zijn absoluut géén feministes! Ze zijn immers niet financieel onafhankelijk. Ze struikelen als het ware al bij het eerste criterium. Cisca vat het krachtig samen: 'Een slager kan toch ook geen vegetariër zijn!'

Ook vraagt Cisca Dresselhuys zich af waarom vrouwen er dan toch op staan om zichzelf feministe te noemen. Noem jezelf dan bijvoorbeeld een 'geëmancipeerde vrouw'.

Wil je de discussie beluisteren?

Je vindt de uitzending hier. Klik op 'Eerste uur' en schuif naar 47 minuten. Daar begint de discussie.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *