Fast fashion: wat kun je er tegen doen?
Nog niet eens zo heel lang geleden was er twee keer per jaar ‘opruiming’. Na Nieuwjaarsdag en aan het eind van de zomer. In de tussenliggende tijd bleef de collectie ongeveer hetzelfde.
Maar nu is er eigenlijk het hele jaar door ‘sale’ en krijgen winkels bijna wekelijks nieuwe collecties binnen.
En dat heeft te maken met een relatief nieuwe fenomeen ‘fast fashion‘.
Fast fashion: wat is het eigenlijk?
Fast fashion staat voor relatief goedkope kleding die ‘in de mode’ is. Fast fashion is kleding die op dat moment officieel Leuk is.
Daarbij kijken de makers van de fast fashion af van de kledingdesigners. De ontwerpen van couturiers als Karl Lagerfeld worden ‘vertaald’ naar een goedkopere variant. Fast fashion biedt dus designer kleding voor de grote massa.
Kenmerken van fast fashion kleding zijn:
- Vaak van goedkope materialen.
- Lage prijzen.
- De collectie wisselt bijna wekelijks, dus als je het belangrijk vindt om ‘bij’ te blijven moet je om de haverklap nieuwe kleding kopen.
- De kleding is vaak van slechte kwaliteit. Het is immers nooit de bedoeling geweest dat je er lang mee doet. Binnen no time is het weer ‘uit de mode’ en is het ‘Op naar het volgende kledingstuk!’
- Fast fashion is massa-productie. Vooral bij de Primark vind ik dit altijd heel zichtbaar. Rijen en rijen van identieke kleding.
- Fast fashion wordt geassocieerd met uitbuiting en werken onder slechte omstandigheden.
- Fast fashion leidt tot veel afval.
- Fast fashion is slecht voor het milieu.
Welke winkels verkopen fast fashion?
De volgende winkels staan bekend om hun fast fashion: Zara, H&M, Primark en TopShop. Maar er zijn er nog veel meer.
Fast fashion wat kun je er tegen doen?
Fast fashion. Het is verleidelijk! Want voor een klein bedrag heb je een leuk kledingstuk. Geen wonder dat je zoveel mensen ziet sjouwen met de kenmerkende bruine tassen van de Primark.
Maar tegelijkertijd zijn er steeds meer mensen bij wie fast fashion een onprettig gevoel oproept. Die zich ongemakkelijk voelen bij de gedachte dat dat goedkope shirtje misschien is gemaakt door een kind voor een laag salaris.
Een hele simpele methode om je los te maken van fast fashion is tweedehands kleding kopen. Bijvoorbeeld via Vinted. Op die manier draag je niet langer bij aan het systeem van de fast fashion. Daarnaast zijn er steeds meer winkels die er op letten dat aan hun kleding geen bloed kleeft.
Op deze website kun je controleren of kleding verantwoord is.
Meer weten?
Hoe denk jij over fast fashion?
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Heel belangrijk onderwerp dit en iets waar zeker meer mensen bewust van moeten worden gemaakt! Bedankt voor de link naar de Kledingchecker, deze ga ik zeker gebruiken!
Heel belangrijk onderwerp dit en iets waar zeker meer mensen bewust van moeten worden gemaakt! Bedankt voor de link naar de Kledingchecker, deze ga ik zeker gebruiken!