TIA: Thuistalent In Actie

Veel Thuisblijfmoeders zouden best de zorg voor hun kinderen met betaald werk willen combineren. Zo lang ze er maar voor hun kind(eren) kunnen zijn. Het is één van de redenen dat thuiswerk zo populair is. Het biedt een mogelijkheid er voor je kinderen te zijn, en toch bij te dragen aan het gezinsinkomen.

TIA: website voor Thuisblijfmoeders die willen bijverdienen

In België is er een opwindend nieuw initiatief: een soort vacaturebank die zich richt op Thuisblijfmoeders en Huismannen. Bedrijven kunnen er hun opdrachten op zetten. En Thuisblijfmoeders en Huismannen kunnen zich er inschrijven, hun CV plaatsen en aangeven welk type opdrachten ze zoeken.

Wat onderscheidt de TIA vacaturebank van alle andere vacaturebanken?

Bij TIA staat centraal dat de opdrachten/vacatures flexibel kunnen worden uitgevoerd. Dat maakt ze goed te combineren met de zorg voor een gezin. Dus géén fulltime functies maar duidelijk omschreven deeltijdse taken.

  • De opdrachten kunnen deeltijds worden gedaan
  • De opdrachten kunnen flexibel worden uitgevoerd
  • Contracten die aansluiten op de schooltijden zijn mogelijk

Maar wat TIA vooral onderscheidt en zo vernieuwend maakt, is de erkenning dat ouders die fulltime zorgen over waardevolle talenten beschikken door hun werk thuis!

Uitgangspunt is dat je als Thuisblijfmoeder veel talenten hebt ontwikkeld

Het uitgangspunt van het TIA project is als een frisse wind! Eindelijk eens niet dat belegen verhaal dat Thuisblijfmoeders stil staan in hun ontwikkeling, en een gat in hun cv hebben. Volgens het TIA project beschikken Thuisblijfmoeders juist over talenten. Een fragment uit de video:

'Wie al een tijdje voor een gezin heeft gezorgd, die weet hoe het is om verantwoordelijkheid te nemen. Om kalm en doelgericht te blijven, ook in crisissituaties. Om te luisteren en te onderhandelen. Waarschijnlijk doe je vaak meerdere dingen tegelijk. En als je huis er netjes bij ligt, heb je zeker zin voor orde en structuur.

Je neemt verschillende rollen, misschien beheer je het gezinsbudget en heb je heel wat administratieve vaardigheden. Vaak moet je beslissingen nemen, en knopen doorhakken. En dit allemaal combineren vraagt heel wat time-management en organisatietalent.'

Hoor het zelf in onderstaande video!

Doel van het TIA project

Het TIA project heeft twee duidelijke doelen:

  1. Een oplossing voor het verwachte tekort aan arbeidskrachten door de vergrijzing
  2. Herintreden makkelijker maken!

Praktische informatie TIA project

Thuistalent in actie wordt gesteund door het Europees Sociaal Fonds, en is een initiatief van Strategische Projectenorganisatie Kempen.
De website van het TIA project staat voor september 2013 gepland. Vanaf dat moment kunnen geïnteresseerde Thuisblijfmoeders en Huismannen zich inschrijven op de talentenbank. En werkgevers kunnen hun vacatures plaatsen. Helaas is het project in België.

Meer informatie vind je hier.

Waarom is er niet een dergelijk project in Nederland?

Met dit project tonen de Belgen oog voor de toekomst en een frisse, probleemoplossende blik. In plaats van vrouwen in een keurslijf te dwingen, wordt er gekeken naar mogelijkheden. Het  reële en valide verlangen om fulltime te zorgen wordt gerespecteerd, in plaats van minachtend afgedaan als 'dom'.

In Nederland hebben we wel de 9tot3 Vacaturebank. Maar daar staan helaas vrij weinig vacatures op.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *