Erotiek voor moeders: Fifty Shades of Grey

Het is een hype in Amerika: het boek Fifty Shades of Grey.

Betiteld als 'mommy porn' bezorgde het menige lezeres rode wangen en oortjes. Het e-boek werd een ondergrondse hit door mond op mond reclame, en werd zo populair dat het nu is opgepikt door een 'echte' uitgeverij. En enkele weken geleden werden de filmrechten verkocht.

De Plot van Fifty Shades of Grey

Fifty shades of Grey vertelt het verhaal van de naïeve studente Anastasia, die een relatie krijgt met de gekwelde miljonair Christian Grey. Christian Grey is een fan van sm, en heeft Anastasia al snel vastgeketend aan het bed. Met haar toestemming uiteraard. Feministes wereldwijd zullen gruwen van de onderdanigheid die Christian eist van Anastasie. Zo dient ze bijvoorbeeld te knielen aan zijn voeten in een teken van nederigheid.

Fifty Shades goed voor de condoomverkoop

Het boek is niet bijster goed geschreven, en het is ongelooflijk hoe vaak Christian 'hem' in één etmaal omhoog krijgt. Ook doet de schrijfster er goed aan een contract af te sluiten met condoomproducent Durex, want om de haverklap is daar weer het ritselen van een condoomverpakking die wordt geopend.

Anastasia doet niets anders dan blozen, en haar vele referenties naar haar Innerlijke Godin die voortdurend vreugdedansjes doet, zijn op een gegeven moment ronduit irritant.

Aangezien dus noch de schrijfstijl, noch de plot briljant zijn, vraagt in Amerika iedereen zich af waarom dit boek zo'n ongelofelijk succes is. En waarom slaat het zo aan onder moeders?

Waarom vinden moeders dit zo'n mooi boek?!

Een mogelijke verklaring is dat Fifty shades of grey een moderne variant is op het sprookje Belle en het beest. Nu ziet Christian er weliswaar niet uit als een beest, want hij schijnt waanzinnig aantrekkelijk te zijn, maar van binnen is hij wel een beest. Maar net als in het sprookje klopt onder zijn beestachtigheid, een lief en eerlijk hart dat smacht naar de liefde van een goede vrouw.

En zo lijkt Christian Grey weliswaar ogenschijnlijk de machthebber in de relatie, uiteindelijk is het Anastasia die de baas is.

Moederdagcadeau voor mannen

Het boek is geschikt als het soort moederdagcadeau, dat mannen hun vrouw eigenlijk voor zichzelf geven! Niet omdat mannen het boek mooi vinden, maar omdat het wonderen schijnt te doen voor het seksleven.

En als je als vrouw nog een leuk vaderdagcadeau zoekt: geeft hem dan een grijze stropdas. In Amerika werden sinds Fifty Shades of Grey nog nooit zoveel grijze stropdassen verkocht, nadat Christian Anastasia hiermee gezellig vastbond.

Conclusie

Fifty Shades of Grey is een variant op het Bouquetreeksgenre, maar dan met veel explicietere sexscènes. Het gaat eigenlijk nergens over, maar leest lekker makkelijk weg.

Praktische informatie

Je kunt Fifty Shades of Grey heel gemakkelijk gratis downloaden, o.a. op ebookee.

Bij Bol.com betaal je voor de paperback 10,99.

Blijf op de hoogte: neem een gratis emailabonnement op Het Moederfront!

Delivered by FeedBurnerVolg Het Moederfront op Twitter!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *