The Replacement: ex-thuisblijfmoeder blijkt psychopaat en moordenaar

In de driedelige Engelse serie The Replacement wordt een intrigerend beeld geschetst van een thuisblijfmoeder die herintreedt op de arbeidsmarkt.

Daarnaast laat de serie ook een aantal bekende issues zien waarmee vrouwen met een kinderwens te maken kunnen krijgen op het werk.


The Replacement: waar gaat het over?

The Replacement gaat over de succesvolle architect Ellen. Ze heeft net een belangrijk, grote klant binnengesleept en krijgt promotie. Dan blijkt ze zwanger te zijn. Als ze van de schrik is bekomen, is ze er blij mee, maar het is toch wel even 'een dingetje' om op haar werk te vertellen.

Maar Ellen stelt haar werkgevers gerust dat ze van plan is om zo snel mogelijk terug te komen na de geboorte van haar kind.

Om de paar weken/maanden te overbruggen dat Ellen noodgedwongen uit de running zal zijn, wordt een sollicitatieprocedure gestart. Paula, een thuisblijfmoeder die tien jaar voor haar dochter heeft gezorgd, krijgt de baan.

Maar al heel snel vertoont Paula wat onprettige trekjes. En Ellen krijgt het gevoel dat Paula niet van plan is om haar ooit nog terug te laten komen op het werk.

Trailer The Replacement

Thuisblijfmoeder versus werkende moeder

De tegenstellingen tussen thuisblijfmoeder Paula en 'werkende moeder' Ellen zijn groot. Zo benadrukt Paula keer op keer dat Ellen moet genieten van haar zwangerschap, en er tijd en aandacht aan moet geven. Terwijl Ellen vooral de indruk wekt dat haar zwangerschap een tijdelijke hinderpaal is, waarna ze weer lekker aan het werk kan.

Ook treffend is de scène waarin Paula Ellen 'gerust stelt' dat het niet erg is dat ze is bevallen met een keizersnee. Dat is een bijzondere vorm van moedervenijn...


Borstvoeding op kantoor

In een andere scène komt Ellen naar kantoor waar ze haar dochter de borst geeft in een speciale ruimte. Als een belangrijke klant komt, wil ze daar graag bij zijn, en haalt ze haar dochter van de borst. Vervolgens schuift ze aan bij Paula en de klant maar worden ze hevig gestoord in het gesprek door Ellens krijsende dochter.

Ellen geeft aan dat ze wel genoeg heeft gehad, waarop de (mannelijke) klant kritisch zegt: 'Maken baby's dat zelf niet uit?'

Uiteindelijk zit er voor Ellen niets anders op dan haar dochter dan maar weer te gaan voeden, en de vergadering te missen.

The replacement ontspoort

Persoonlijk vond ik de verhaallijn van een herintredende moeder versus een 'carrièretijger' die een kind krijgt al leuk. Maar de makers van The Replacement vonden het nodig om er ook een soort thriller/mysterie van te maken.


Beeldvorming van thuisblijfmoeders

Ik vind het interessant dat de vrouw die er voor koos fulltime voor haar kind te zorgen een psychopate blijkt te zijn. Paula is overduidelijk de slechterik in deze serie.
Maar desondanks vond ik Paula's interesse in de zwangerschap en Ellens dochter heel reëel. Als kijker vond ik eerlijk gezegd ook wel dat Ellen haar zwangerschap en dochter afdoet als een lastig obstakel dat haar weghoudt van wat ze echt wil doen: werken.

Carrièrevrouw thuisblijfmoeder geworden?

Aan het eind van de serie zijn we ineens ettelijke jaren verder, en krijg ik de indruk dat Ellen een aantal jaren fulltime voor haar dochter heeft gezorgd en nu weer op het punt staat om buitenshuis aan de slag te gaan.
Waar thuisblijfmoeders wellicht aanstoot nemen aan het feit dat een thuisblijfmoeder wordt geportretteerd als een psychopaat, zullen 'werkende moeders' wellicht struikelen over het feit Ellen, die toch dol was op haar werk blijkbaar een periode fulltime is gaan moederen!


Conclusie over The Replacement

The Replacement gaat over vrouwen op de werkvloer. Het is wel leuk om te zien hoe spanning tussen kind en baan worden neergezet.

Maar de laatste aflevering is niet al te geloofwaardig.

Praktische informatie over The Replacement

The Replacement is te kijken op Videoland.nl. Een abonnement kost 0,01 cent voor 14 dagen. Vergeet niet het daarna op te zeggen als je er verder niets mee wilt.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *