Thuisblijfmoeder Giulia combineert zorg dochtertje met haar bedrijf!

thuisblijfmoeder giulia

Thuisblijfmoeders zijn er in allerlei soorten en maten! Je hebt vrijwillige thuisblijfmoeders, maar ook vrouwen die noodgedwongen fulltime thuis zijn. En dan heb je ook nog not thuisblijfmoeders zoals Giulia die fulltime moederen combineren met een bedrijf vanuit huis!

Dit is het verhaal van Giulia!

Thuisblijfmoeder Giulia

Mijn naam is Giulia, ik ben bijna 29 lentes jong en ik woon samen met mijn man, dochter(s) en katten in het Limburgse Weert. Kevin en ik zijn al bijna 11 jaar samen, waarvan bijna 5 jaar getrouwd.
Op 18 juni 2019 werden we trotse ouders van Ella en in september van dit jaar verwachten we haar zusje!
Naast moeder ben ik ook tekstschrijver en blogger. Ik studeerde Taal- en Cultuurstudies aan Universiteit Utrecht en besloot daarna als zelfstandige aan de slag te gaan.
Dat doe ik inmiddels al een aantal jaren, als tekstschrijver onder de naam ‘Schrijfmeisje’ en als blogger op bijmamathuis.com.

Je koos bewust voor het ondernemerschap omdat je dan veel tijd met je dochter kon doorbrengen. Kun je iets vertellen over de beslissing om ondernemer te worden? Hoe ging dat in zijn werk?

Voordat ik moeder werd, werkte ik parttime in een sportschool en parttime als zelfstandige. Ik startte al tijdens mijn studie met mijn eigen bedrijf en ben nooit van plan geweest fulltime in loondienst te gaan werken. Omdat mijn man en ik echter graag een huis wilden kopen, besloot ik mijn baan in de sportschool nog niet op te zeggen. Ik kreeg immers net een vast contract en daarmee konden we onze hypotheek afsluiten. Niet lang daarna raakte ik zwanger! Ondertussen druppelden mijn eigen opdrachten gestaag binnen, dus kon ik met een gerust hart mijn baan in de sportschool opzeggen. Zo zou ik na mijn verlof mijn eigen tijd in kunnen delen en dus ook veel tijd met mijn dochter door kunnen brengen. In mijn ogen de ideale oplossing!

Wat voor onderneming heb je? Ligt die in het verlengde van je opleiding/werkervaring?

Ik werk als tekstschrijver, content creator en blogger. Dat ligt absoluut in het verlengde van mijn studie! In tegenstelling tot wat veel mensen denken als ik vertel dat ik Taal- en Cultuurstudies heb gestudeerd, heb ik niet veel geleerd over diverse talen en culturen.

Ik heb me binnen deze studie gespecialiseerd in communicatie en dan vooral in het geschreven woord.

Zo volgde ik bijvoorbeeld vakken over semantiek en pragmatiek, maar ook over social media. Ik schreef filosofische essays, maar deed ook onderzoek naar het vak Nederlands op de middelbare school. Heel divers dus, maar allemaal op het gebied van communicatie!

Mijn werk als tekstschrijver is heel afwisselend

Als tekstschrijver schrijf ik momenteel voornamelijk website teksten en blogs voor andere ondernemers. Ik vind het heerlijk om telkens weer met andere materie bezig te zijn! Zo schrijf ik ’s morgens bijvoorbeeld website teksten voor een nieuwe basisschool en ben ik ’s middags bezig met blogs voor een hondenwebshop.  De ene dag interview ik ondernemers in de civiele techniek en de volgende dag plan ik social media content in voor een fietsenwinkel. Ik hoef me nooit te vervelen!

Mijn eigen blog

Daarnaast maak ik ook content voor mijn persoonlijke blog, bijmamathuis.com. Hier haal ik geen volledig inkomen uit, maar ik verdien er wel een leuk zakcentje mee. Door gesponsorde blogs te schrijven bijvoorbeeld, maar ook via affiliate links en sinds kort via mijn eigen granolabakboek!
granola bakboek

Hoeveel uur werk je voor je bedrijf?

Momenteel werk ik ongeveer 30 uur per week. In drukke periodes wil het wel eens oplopen tot zo’n 50 uur per week, maar dan werk ik de weken erna bewust wat minder om weer tot rust te komen.

Is je eigen bedrijf inderdaad zo goed te combineren met de zorg voor je dochter als je hoopte/verwachtte?

Ja en nee. Aanvankelijk dacht ik vooral te werken wanneer zij sliep, maar helaas bleek al gauw dat onze dochter geen held is in slapen. Als baby deed ze vrijwel alleen maar hazenslaapjes en 10 maanden lang voedde ik haar nog elke nacht. Eigenlijk slaapt ze pas beter sinds ze nog maar één dutje doet. Dat dutje duurt dan zo’n 1½ uur, met een beetje geluk 2 uur.
’s Avonds ligt ze om 19 uur in bed, maar ’s ochtends is ze ook alweer om of zelfs vóór 06.00 uur van de partij. Zelf lig ik er – zeker nu ik weer zwanger ben – dus ook tussen 21.00 uur en 22.00 uur in. In drukke periodes werk ik tijdens elk dutje en vrijwel elke avond, maar dat houd ik niet lang vol. Ook ik heb af en toe tijd voor mezelf nodig!

Thuisblijfmoeder met gastouder

Ella gaat nu dus meer naar de gastouder dan vooraf mijn bedoeling is geweest. Maar is dat erg? Helemaal niet! Voor mij voelde het van tevoren alsof ik mijn kind ‘weg zou sturen’. Het scheelt al dat Ella’s gastouder een van mijn beste vriendinnen is en haar jongste zoon slechts twee maanden ouder is dan Ella. Ze groeien dus sowieso samen op! En nu Ella wat groter is, geeft ze heel goed aan hoe leuk ze het daar vindt.
We startten toen ze 4 maanden was met één dag en gedurende die dag kwam ik haar destijds nog voeden. Ik woon immers om de hoek en kolven vond ik meer werk dan even op en neer lopen, dus ik ging gewoon even die kant op. Inmiddels heeft ze mij niet meer nodig en gaat ze twee dagen van 08.00 tot 16.00 uur naar de gastouder.

Twee ochtenden naar opa's en oma's

Daarnaast gaat ze ook twee ochtenden naar haar opa’s en oma’s. Omdat zij het bij zowel de gastouder als bij haar opa’s en oma’s zo naar haar zin heeft, heb ik daar helemaal geen moeite mee. Ik maak haar er juist blij mee! En zelf heb ik zo meer tijd om te werken, waardoor ik ’s avonds wat meer tot rust kan komen. Iedereen vrolijk!
Thuisblijfmoeder

Heb je een eigen werkplek in je huis?

Nee, ik werk aan de eettafel. Voorheen had ik wel een eigen kantoor, maar dat wordt nu de kamer van onze tweede dochter! Ik heb echter ook geen enorme behoefte aan een eigen werkplek, dus ik vind het prima zo.

Wat vind je partner ervan? Hoe stond hij in het beslissingsproces?

Eigenlijk groeien dit soort dingen vanzelf bij ons, en zijn het geen beslissingen waar we samen uitgebreid over praten. We doen allebei waar we het meest gelukkig van worden en dat lijkt van nature vrij aardig op elkaar afgestemd te zijn.
Soms zou hij wel liever zien dat ik in loondienst werkte, omdat dat meer vastigheid biedt. Tegelijkertijd erger ik me wel eens enorm aan zijn werk als vrijwillige brandweerman, omdat dat betekent dat hij er ook op de meest onhandige momenten halsoverkop vandoor moet ik en ik in m’n eentje met Ella achterblijf.
Natuurlijk hebben we het er wel eens over en we wijzen elkaar op dingen waarvan we merken dat de ander niet echt gelukkig meer wordt, maar over het algemeen is het voor ons heel natuurlijk dat hij het meeste werkt en dat ik mijn werk rondom de zorg voor Ella (en straks natuurlijk ook haar zusje) heen plan.

Hoe is de taakverdeling met je partner?

Hij werkt fulltime en is buiten werktijd vrijwillig brandweerman. Dat betekent dat hij ’s avonds, ’s nachts en in het weekend ook regelmatig op pad is. Ik werk gemiddeld zo’n 30 uur per week en ben buiten werktijd eigenlijk altijd met Ella bezig.

Ik doe meeste huishoudelijke taken behalve kattenbak!

De meeste huishoudelijke taken neem ik dan ook op me. Alleen de kattenbakken, die maak ik nooit schoon! Ook niet als ik niet zwanger ben. Dat is zijn ding, want die staan op zolder – zijn domein. Hoewel de wasmachine en droger die daar staan dan natuurlijk wel weer voornamelijk door mij gebruikt worden.
Verder gaat hij op zaterdagochtend wel altijd boodschappen doen samen met Ella. Dat is hun wekelijkse uitje en daar genieten ze allebei van! Geeft mij mooi even de tijd om wat te poetsen of stiekem nog even te werken.

Veel klussen

De rest van het weekend wordt vaak gevuld met klussen. Wij kochten in 2018 een huis waaraan eigenlijk alles opgeknapt moest worden en daar zijn we sindsdien dan ook druk mee bezig. Mijn man doet zoveel mogelijk zelf: dat bespaart een hoop geld, maar kost ook een heleboel tijd. We zitten hier echter prima, dus het is absoluut de moeite waard!

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder met een eigen bedrijf?

Als alles volgens schema verloopt, kan ik m’n werk mooi afronden terwijl Ella het naar haar zin heeft bij anderen en ben ik er in mijn vrije tijd ook echt voor haar. Wat dat betreft heb ik m’n draai nu echt wel gevonden! Lastig wordt het echter wanneer Ella ziek is of de gastouder niet kan.
Het voordeel van ondernemer zijn is dat ik mezelf direct vrij kan geven en er voor Ella kan zijn. Ik moet hoogstens wat telefonische afspraken verzetten. Het nadeel is echter wel dat niemand anders mijn werk kan overnemen. Dat waar ik op dat moment niet aan kan werken, zal ik op een ander moment alsnog af moeten ronden. Dat levert me absoluut wel eens stress op!
Gelukkig zijn er véél meer goede dan slechte dagen en op die goede dagen probeer ik zoveel mogelijk vooruit te werken, zodat als er iets tussenkomt, ik niet meteen in de knoei kom met deadlines.

Wat is het leukst aan fulltime thuis werken?

Ik geniet vooral van de vrijheid die ik als ondernemer heb. Natuurlijk heb ik wel vaste werktijden die gekoppeld zijn aan de opvang van mijn dochter, maar ik bepaal wel zelf wanneer ik welke klusjes doe. Ik bepaal zelfs welke opdrachten ik überhaupt aanneem! En dat doe ik allemaal vanuit mijn eigen vertrouwde huis. ’s Middags lunch ik met restjes uit de koelkast en tussen mijn werkzaamheden door draai ik wat wasjes. Voor mij ideaal!

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder met een eigen bedrijf?

Op maandagochtend haalt oma Ella op om een ochtend samen te spelen. Het zijn maar een paar uurtjes, dus die dag werk ik meestal aan wat kortere opdrachten. Ik plan content in voor klanten, beantwoord wat mailtjes en werk aan blogs voor mijn opdrachtgevers.
Rond 12 uur komt Ella weer thuis en breng ik haar naar bed. Hoe lang ze slaapt is altijd weer een verrassing, dus ik rond wat dingen af en begin bijvoorbeeld aan een eigen blog waaraan ik later verder kan werken. Na Ella’s dutje gaan we samen spelen, boodschappen doen of bijvoorbeeld de was opruimen.
Voor elke avond geldt dat we rond 16.45 uur beginnen met koken en rond 17.15 uur eten. Daarna spelen we nog even en rond 18.30 gaan we naar boven voor het bedritueel. Om 19.00 uur ligt Ella in bed en kruip ik tegenwoordig meestal op de bank. Soms om nog even een beetje te werken, soms om een boek te lezen en soms om samen met mijn man een film of serie te kijken.

Dinsdag

Op dinsdag gaat Ella sinds een paar weken van 08.00 uur tot 16.00 uur naar de gastouder. Deze dag benut ik dan ook vooral om aan langere opdrachten te werken. Ik werk dan voornamelijk aan website teksten voor mijn opdrachtgevers.

Woensdag

’s Woensdags wordt Ella door haar andere opa en oma opgehaald, maar dan pas om 09.00 uur. Vóór die tijd maken we onszelf dan ook vaak nog nuttig door bijvoorbeeld was op te ruimen, iets lekkers te bakken of de woonkamer te poetsen. Terwijl Ella bij opa en oma is werk ik weer aan wat kortere klusjes. Ik schrijf bijvoorbeeld een nieuwsbrief, werk mijn website bij, plan content in voor mezelf of voor mijn klanten en verstuur mailtjes. Als Ella rond 14.00 uur weer wakker is, gaan we weer samen op pad. We gaan naar de speeltuin, ruimen het huis op of werken samen in de tuin.

Donderdag

Donderdag is mijn vrije dag! Op deze dag probeer ik altijd iets ‘speciaals’ met Ella te doen. Dat hoeft helemaal niets geks te zijn, hoor. Maar op mijn vrije middagen ga ik bijvoorbeeld niet naar een tuincentrum om plantjes uit te zoeken en dat deed ik afgelopen donderdag wel. Is het mooi weer, dan gaan we op donderdag sowieso uitgebreid naar de speeltuin. Ella’s happy place! Ook pakken we op deze dag vaak een wat groter klusje in huis aan, zoals momenteel het opruimen van de toekomstige babykamer. Stiekem benut ik Ella’s dutje ook op donderdag nog regelmatig om te werken, maar ik probeer steeds vaker op deze dag ook echt mijn rust te pakken.

Vrijdag

De vrijdag ziet er hetzelfde uit als de dinsdag: ik werk van 8.00 tot 16.00 uur. Tot een paar weken geleden was dit mijn enige volledig werkdag, dus ik ben gewend om vooral op deze dag grote opdrachten in te plannen. Lange SEO-teksten of blogreeksen voor klanten bijvoorbeeld. Hoe meer werk ik op één dag voor dezelfde opdrachtgever kan afronden, hoe efficiënter ik werk. Ik zit dan immers ‘in’ de materie en heb ik eenmaal een flow te pakken, dan kan ik in één moeite door. Lekker, zo vlak voor het weekend!

Weekend

In het weekend probeer ik in principe niet te werken, maar als het druk is of ik heb inspiratie voor een blog, dan kruip ik tijdens Ella’s dutjes alsnog achter mijn laptop. Voor blogs op bijmamathuis.com of schrijfmeisje.com heb ik doordeweeks bijvoorbeeld zelden tijd, dus die worden voornamelijk in het weekend geschreven.
Tot ik een paar maanden geleden een miskraam kreeg, werkte ik ook nog regelmatig ’s avonds en was dat het moment waarop ik veel blogs schreef.  Die zwangerschap ging me echter niet in de koude kleren zitten en ik móest op dat moment wel meer rust nemen. Aanvankelijk baalde ik, maar na een tijdje voelde het goed.
Niet veel later raakte ik opnieuw zwanger en tijdens het eerste trimester had ik ’s avonds niet eens meer de puf om een laptop open te klappen. Inmiddels ben ik 16 weken zwanger en komt mijn energie met vlagen weer terug. Dat zorgt er wel eens voor dat ik weer in die oude valkuil trap. Zo werkte ik gisterenavond stiekem nog even en lag ik pas om 22.00 uur in bed. Ella werd om 05.52 uur wakker, dus ik heb net geen 8 uur slaap gehad. Het resultaat: ik ben vanochtend moe en misselijk. Boontje komt om z’n loontje!

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie?

Ik vind het ontzettend belangrijk dat vrouwen dezelfde kansen hebben als mannen en dat iedereen, ongeacht geslacht of huidskleur of wat dan ook, gelijk behandeld wordt.

Ik vind echter niet dat vrouwen per se net zoveel zouden moeten werken als mannen.

In mijn ogen is er niet heel veel mis met de traditionele rolverdeling in het gezin, mits beide partners daar gelukkig van worden. Nadeel is natuurlijk wel dat een vrouw niet financieel onafhankelijk is na een scheiding of wanneer haar man iets overkomt. Dat is ook hier het geval: ik verdien aardig, maar zou in m’n eentje niet al onze rekeningen kunnen betalen. Persoonlijk heb ik daar echter geen problemen mee.

Voor ons is dit een goede rolverdeling

Voor ons is dit een goede rolverdeling. Voorlopig houdt ons huwelijk wel stand en mocht mijn man iets overkomen, dan zijn we daar natuurlijk grotendeels voor verzekerd. Ik vind het wel prettig dat ik actief ben in het bedrijfsleven en dat ik – mede dankzij mijn werk – een groot netwerk heb opgebouwd. Mocht er ooit iets gebeuren, dan durf ik er wel op te vertrouwen dat ik óf als zelfstandige meer kan verdienen óf een andere baan vind waarmee ik mijn gezin kan onderhouden.
Wat mij betreft is het dus vooral belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt, maar moeten we vrouwen niet opdringen te werken als zij, haar partner én hun kinderen er gelukkiger van worden als ze thuisblijft.

Hoe 'laad' je jezelf weer op?

Tot aan de huidige lockdown gaf ik nog 3 keer per week les in twee sportscholen. Ik gaf als zelfstandige lessen Les Mills BodyBalance en yoga. Omdat mijn bedrijf juist tijdens deze lockdown echter hard is gegroeid, heb ik besloten te stoppen met lesgeven.

Ik deed te veel verschillende dingen en merkte dat de focus op alleen het schrijven me veel goeds bracht.

Op dit moment sport ik dus niet, maar na mijn zwangerschap wil ik dolgraag het hardlopen weer oppakken! Voordat ik zwanger raakte van Ella liep ik zeker 2 tot 3 keer per week hard en was de halve marathon mijn favoriete hardloopafstand. Hardlopen gaf me echt een heerlijk gevoel van vrijheid! Dat mis ik nu wel, maar natuurlijk heb ik er veel voor teruggekregen.

Ik krijg energie van mijn dochter

Ik laad mezelf nu eigenlijk vooral op aan leuke momenten samen met Ella. Haar zien lachen in de speeltuin terwijl ik in het zonnetje op een bank zit: GENIETEN! Samen fietsen, in de tuin werken en boekjes lezen: GENIETEN. En verder zijn het die momenten ’s avonds op de bank. Zodra Ella in bed ligt, neerploffen en even niets móeten.
Voordat ik mijn bed induik vul ik het Selfcare Journal van Rock your World in, spray ik de Calming Pillow Spray op mijn kussen.
Vervolgens zet ik een meditatie of binaural beats aan in de app Meditation Moments. Ik pak er nog even een boek bij en al lezende val ik in slaap. Heerlijk!
Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen.

Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder met een eigen bedrijf?

Jezelf blijven ontwikkelen vind ik ontzettend belangrijk, maar in mijn ogen hoef je daarvoor niet per se te werken. Natuurlijk leer ik zelf heel veel door mijn werk, zeker aangezien ik teksten schrijf voor totaal verschillende bedrijven. Ik ben echter leergierig en ontwikkel me in mijn vrije tijd dan ook juist graag op andere gebieden! Tuinieren vind ik leuk, maar sinds kort ook beleggen. Lekker divers, toch?

Je hebt een blog: waarom ben je dit begonnen?

In feite blog ik al sinds ik voor het eerst een computer aanraakte. Toen nog met zo’n inbelsysteem, waardoor mijn moeder niet kon telefoneren als ik het internet op wilde. Destijds had je zoiets als CU2 en natuurlijk was ik ook actief op Hyves. Blogspot of iets dergelijks ontstond en ik maakte mijn eerste ‘eigen website’.

Blog Renmeisje

Met vlagen was ik actief, tot ik in 2016 besloot mijn weg naar het lopen van mijn eerste marathon vast te leggen. Ik doopte mijn blog ‘La Vita di Giulia’ om tot ‘Renmeisje’ en deed verslag van elke training. Na verloop van tijd begon ik ook over andere onderwerpen te bloggen, zoals gezonde recepten die ik bedacht en mijn pogingen om duurzame stappen te zetten.
Renmeisje veranderde langzaam in een lifestyleblog en toen ik eenmaal moeder werd (en inmiddels al maanden niet meer hardliep) vond ik dat het tijd was voor een nieuwe naam. ‘Bij mama thuis’ werd geboren!
fulltime moederen

Wat zou je andere moeders aanraden die overwegen om vanuit huis een bedrijf te runnen?

DOEN! Experimenteer en probeer. Val en sta op. Ik denk niet dat er één manier is om het moederschap met een eigen bedrijf te combineren. Je zult zelf moeten ontdekken wat bij jou past. Je zult regelmatig tegen de lamp lopen, maar daar enorm veel van leren.

En wat het ene jaar werkt, werkt het volgende jaar misschien niet meer.

Je kinderen ontwikkelen zich zó snel, wat wellicht ook precies de reden is dat jij veel tijd met ze door wilt brengen. Maar dat betekent ook dat jij jezelf in hetzelfde tempo zult moeten kunnen aanpassen. Dat maakt het combineren van het moederschap en het ondernemerschap uitdagend, maar ook heerlijk gevarieerd!

Hoe zie je de toekomst?

Heel positief  Natuurlijk ga ik binnenkort weer een pittige periode tegemoet, want na mijn zwangerschapsverlof wil ik mijn tweede dochter niet meteen ook twee volle dagen en twee halve dagen naar de gastouder en de opa’s en oma’s sturen.

Opvang baby rustig opbouwen

De opvang van Ella hebben we heel rustig opgebouwd en zo wil ik het ook voor haar zusje doen. Waarschijnlijk gaat het wel iets sneller dan bij Ella, omdat ik nu merk hoe goed het ons beiden doet en omdat je een tweede kindje natuurlijk iets gemakkelijker los kunt laten.

Weinig slaap en borstvoeding

Desondanks zal de eerste periode hoe dan ook weer gepaard gaan met weinig slaap en hopelijk veel borstvoeding, dus dat wordt voor mij als ondernemer even een flinke stap terug. Ik weet inmiddels gelukkig ook dat het na een jaar een stuk gemakkelijker wordt en met dat vooruitzicht kan ik die eerste maanden ongetwijfeld ook volop genieten van weer zo’n kleintje.
Zijn we eenmaal een paar jaar verder, dan gaan de meiden naar de basisschool en kan ik elke dag werken wanneer zij op school zijn. Ideaal!

Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *