Thuisblijfmoeder Nathalie (31)

Nathalie (31) heeft samen met haar vriend een zoontje van tweeëneenhalf jaar oud. En in januari verwachten ze hun tweede zoontje. Nathalie werkt al 11 jaar als leerkracht in het basisonderwijs. Sinds drie jaar schrijft ze ook op haar blog Unicorns and Fairytales.

Vanwege bekkenklachten is Nathalie op dit moment enigszins noodgedwongen thuisblijfmoeder. Maar na de geboorte van haar tweede kind neemt ze bewust een periode vrij van haar werk om fulltime te zorgen.Was het een makkelijke/moeilijke beslissing om fulltime te moederen?

Voor mij was het een vrij makkelijke beslissing. Ik was het even allemaal beu en had best een break nodig.

Ik moest stoppen met werken vanwege mijn bekkeninstabiliteit. En doordat ik na de zomervakantie niet kon beginnen, had ik geen klas die ik kon missen. Dat maakte de overstap makkelijker. De bekkeninstabiliteit is geen lachertje maar gelukkig kan ik nog wel bloggen…Ik kijk er eerlijk gezegd enorm naar uit. Heerlijk ook om niet met de druk van het presteren te moeten omgaan.Heb je advies gevraagd?

Ja toch wel, vooral financieel advies. Op mijn werk, aan anderen die ouderschapsverlof namen en aan de CM. Om te bekijken of het financieel ging en of ik zekerheid had dat ik volgend schooljaar weer mijn plek zou hebben. Dat was zo, dus ...Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef?

Ze begrepen het omdat het vanwege de combinatie medische noodzaak en ouderschapsverlof. Mijn partner stond er kritisch tegenover. Maar toen anderen zeiden dat ik aan mezelf moest denken begreep hij het wel…

Toch denk ik soms dat hij er niet helemaal 100 procent achter staat.

Wat vind je partner van de constructie: kostwinner - thuisblijfmoeder?

Zo bekijken we het nog niet echt. Op dit moment ben ik fulltime thuis vanwege een medische reden. Vanaf de geboorte van ons zoontje ben ik pas écht officieel thuisblijfmoeder. Ik denk wel dat hij dan verwacht dat ik de meeste taken op mij neem.

Hij vraagt zich nu al vaak af wat ik de hele dag doe thuis.

Ahum… Mannen he….

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt?

Nog niet maar dat gaat wel gebeuren. Ik zal de boodschappen en het huishouden meer op mij nemen, en overdag voor de kinderen zorgen.

Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon?

Ja hoor, dat hebben we gedaan. Het gaat wel lukken. Geen idee of het op de lange termijn ook kan. Wij zijn heel slecht in besparen en hebben net een nieuwe woning gekocht met een zwaardere aflossing.

Met het bloggen als bijberoep verwacht ik een kleine surplus. Vince gaat naar school en dat levert een besparing van 300 euro op wat betreft opvang. Ik ga ook proberen te besparen, maar dat lukt me niet altijd.Wat vind je er van dat je financieel afhankelijk bent van je partner?

Ik zit er helemaal niet mee eigenlijk, omdat ik op andere vlakken mijn steentje bijdraag. Uiteindelijk moet je opvoeden niet onderschatten. Net zo min als alle andere dingen die je doet als je thuis bent.

Fulltime moederen is geen luxe ...

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces?

Dat is wel de bedoeling volgend schooljaar, maar wie weet vind ik fulltime moederen wel zo leuk… Al zou ik me dan sowieso toespitsen op freelance schrijven, bloggen… Dus eigenlijk stop ik gewoon niet met werken

Ik zou nooit echt ‘niets’ kunnen doen. Qua job dan

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder?

Het alleen aankunnen van twee kinderen en time management. Mijn man staat in shiften. Dat betekent dat ik er vaak ‘alleen’ voorsta op drukke momenten zoals de ochtenden voor school, de avonden en etenstijd. Ik denk dat dit voor mij wel eens een uitdaging kan zijn.

Wat is het leukst aan fulltime moederen?

Geen druk van je werk. Als leerkracht heb je altijd wel iets te doen… Rapporten, ouderavonden, lessen voorbereiden, verbeteren, een hele dag tussen de drukte, … Dit valt nu weg en ik kan zelf een beetje beslissen wat ik doe. Super vind ik dat.

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder?

Ik zit momenteel natuurlijk in een luxe positie, want ik ben nog niet bevallen en ik kamp met bekkeninstabiliteit. Dus dat wil zeggen dat Vince tot de herfstvakantie nog naar de opvang ging (nu gaat hij naar school).

Op maandag, dinsdag en donderdag betekende dat een hele dag rust. Wel was ik elke dag bezig met bloggen, voorbereiden op de baby, hier en daar huis inrichten enz…
Vraag me dit binnen een paar maanden nog eens...

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie?

Ik vind het jammer dat het voor sommige ouders niet mogelijk is om ervoor te kiezen om thuis te blijven en op te voeden. De druk op de maatschappij, mensen en kinderen is enorm. Je merkt dat op alle vlakken.Hoe voorzie je in sociale contacten?

Het bloggen brengt veel sociale contacten met zich mee. Had ik die niet dan zou het inderdaad wel minder leuk zijn denk ik.
Maar dan zou ik misschien op zoek gaan naar gelijkgestemde zielen in de buurt.Hoe 'laad' je jezelf weer op?

Goh… Ik denk dat ik zou gaan sporten dan. Meteen ideaal voor de sociale contacten. Moest ik echt heel lang fulltime thuisblijfmoeder zijn dan ga ik me denk ik ook inzetten voor school: in de ouderraad, mee helpen. Ook weer goed voor de sociale contacten.

Je hebt een blog: waarom ben je dit begonnen?

Omdat ik zwanger was van Vince. Een vriendin zei tegen me: 'Jij gaat toch niet de hele tijd zeuren over je zwangerschap?' Ik dacht toen: nou ja, dan begin ik wel een blog. Dat werd Unicorns and Fairytales.

Dat evolueerde toen ik merkte dat er nog veel mensen meelazen. Ik wou ook altijd iets van mezelf. Iets waar ik in kon uitblinken. Dat heb ik gevonden in mijn blog. Het is alles wat ik graag doe.

Hoe zie je de toekomst?

Ik ga proberen na mijn bevalling een zo goed mogelijke organisatie neer te zetten, een goede moeder proberen zijn die veel liefde kan schenken aan haar kinderen. Ook wil ik mijn blog blijven uitbreiden.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *