Thuisblijfmoeder Kimberley

Op haar 16e verliet Kimberley het ouderlijk huis, en ging fulltime aan de slag in de horeca. Daardoor haalde ze niet haar havo/vwo diploma.

Op haar negentiende werden zij en haar verloofde Yilmaz de trotse ouders van hun zoontje Jayden. Twee jaar later werd hun dochter Kayla geboren.

Kimberley begon tot twee keer toe aan een opleiding. Hierdoor was ze veel van huis. Ze werd er letterlijk ziek van dat ze haar kinderen zo weinig zag.

In overleg met Yilmaz besloot ze daarom: 'Ik word Thuisblijfmoeder'.

Wij interviewden haar over deze keuze.

Hoe reageerde je omgeving toen je besloot thuisblijfmoeder te worden?

Eigenlijk krijg ik nog steeds te horen dat het 'zonde' is. Ook vragen mensen vaak wanneer ik ga werken en wanneer ik weer naar school ga. Heel vervelend, omdat ik al heel vaak aangegeven heb dat dat niet is wat ik wil.

Wat vind je partner ervan? Hoe stond hij in het beslissingsproces? 

Mijn partner snapt het volkomen. Hij staat helemaal achter mij. Eigenlijk was hij degene die tegen me zei dat ik niet gelukkig werd van alles wat ik deed. En dat klopte als een bus.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt?

Eigenlijk wel. Toen we allebei overdag weg waren, deelden we de taken. Als hij eerder thuis was, deed hij het huishouden en vice versa. Nu ben ik degene die het meeste doet in huis. Niet alles, hoor. Hij doet de afwas en hij stofzuigt het huis. Ook wil hij vaak helpen met de was.

Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon?

 Ja, dat hebben wij van tevoren uitgerekend. Ik maak nu headers en lay-outs voor bloggers. Gewoon voor een extra zakcentje en omdat ik dat leuk vind. Het fijne is dat ik dit gewoon thuis kan doen!

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces? 

Ik weet het niet zeker. Misschien begin ik ooit mijn eigen bedrijf. Voor nu ben ik tevreden met deze situatie. Mijn kindjes zijn pas 5 en 3 en ik heb nog een kinderwens. Als al mijn kinderen op school zitten, zou ik misschien een paar ochtendjes kunnen gaan werken en zo  herintreden. Maar ik voel me daar niet toe gedwongen.

Het extra geld zou natuurlijk heel welkom zijn. Maar de extra tijd thuis is belangrijker voor me.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

Alles op tijd klaar hebben. Haha. Ik kan nogal de neiging hebben om te denken: 'Dat komt later wel.' En dan valt het hele huishouden in het water. Soms maak ik to do lijstjes, maar dat houd ik maar een week vol. Blijven oefenen dus.

Wat is het leukst aan fulltime moederen? 

  • Dat ik precies weet wat er thuis nog moet gebeuren. 
  • Hoe het gaat met de kindjes. 
  • Koken. 
  • Altijd een schoon huis hebben. 
  • De kindjes die weten dat ik thuis ben als ze uit school komen. 

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder? 

O jee, eigenlijk wisselt het elke week wel. Ik heb geen vaste wasdag of iets dergelijks. Sowieso bestaat mijn week uit veel schoonmaken en opruimen. Maar ook leuke uitjes. De kinderboerderij, speeltuinen, even langs opa en oma. Het kan allemaal, want ik heb geen 'verplichtingen'.

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 

Belachelijk. Ik ben helemaal voor emancipatie. Maar dat betekent ook dat vrouwen zelf moeten mogen kiezen wat zij willen. Thuisblijfmoeder zijn moet ook gewoon een 'normale' optie zijn. Ik heb weleens gehoord dat je als thuisblijfmoeder de kans loopt om sociaal-achtergesteld te worden. Nou, toen brak mijn klomp. Als thuisblijfmoeder heb ik genoeg contacten en ben ik dagelijks sociaal bezig.

Hoe voorzie je in sociale contacten, gezien het feit dat veel vrouwen overdag weg zijn, en je als thuisblijfmoeder dan op jezelf teruggeworpen wordt? 

Mijn beste vriendin heeft een eigen bedrijf. Zij heeft regelmatig tijd voor mij en mijn kindjes. Ook is mijn vriend vaak overdag thuis, omdat hij meer 's avonds werkt. Mijn vader werkt ook 's avonds, dus mijn ouders hebben ook elke dag wel tijd. En ik woon al jaren in dezelfde wijk, dus ik ken ook veel mensen uit de buurt. Oh, en ik blog. Via het bloggen ben ik ook sociaal bezig.

Hoe 'laad' je jezelf weer op? 

Tijdens de geboorte van mijn zoon heb ik mijn rug heel erg bezeerd, dus geen sport voor mij. Maar ik 'laad mezelf op' door 's avonds lekker op de bank een serie of filmpje te kijken met mijn vriend. Gewoon de kaarsjes aan, dekentje over ons heen. Heerlijk!

Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 

Elke dag is anders. Je bent als thuisblijfmoeder eigenlijk constant aan het werk en jezelf aan het ontwikkelen. Mijn kindjes gaan door verschillende fases, het verbouwen van het huis, oplossingen voor nieuwe problemen zoeken. Ik ontwikkel me voldoende, hoor.

Waarom begon je een blog?

Ik ben 12 jaar geleden al eens een blog begonnen. Dit heb ik toen een jaar of vijf gedaan. Uiteindelijk werd mijn leven er te druk voor en daarna kreeg ik kindjes. Nu het weer wat rustiger werd, ben ik weer begonnen met bloggen. Ik ben dol op het grafische aspect, maar ook de codering van een lay-out e.d. vind ik heel leuk. Het schrijven is ook super!

Hoe zie je de toekomst?

Vol liefde.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *