Hoe Thuisblijfmoeders bijdragen aan het gezinsinkomen

In de bijbel wordt de huisvrouw/thuisblijfmoeder nog bezongen als het grootste geschenk dat een man kan hebben!

'Een sterke vrouw, wie zal haar vinden?
Zij is meer waard dan edelstenen. Ze spreekt wijze woorden,
wat ze zegt, zijn liefdevolle lessen.
Ze waakt over haar huishouding,
nietsdoen is haar onbekend. Haar kinderen prijzen haar,
haar man bejubelt haar. (Uit Spreuken 31)'

Maar anno 2015 is de norm dat je als vrouw een betaalde baan moet hebben. Klassieke argumenten zijn:

 • Anders ben je financieel afhankelijk van je partner, en wat als je gaat scheiden?! Dan heb je dus geen geld.
 • Anders draag je niet bij aan de maatschappij!
 • Het is zonde van je studie als je geen betaald werk doet.
 • Fulltime zorgen en het huishouden doen is slecht voor je persoonlijke ontwikkeling.

Veel thuisblijfmoeders voelen zich dan ook wel eens veroordeeld of miskend. Want werk dat niet wordt uitbetaald in klinkende munt wordt anno 2015 niet als werk gezien...

Daarom een lijst met manieren waarop Thuisblijfmoeders financieel bijdragen aan het huishouden! Dit geldt overigens ook voor huismannen.

Hoe thuisblijfmoeders bijdragen aan het gezinsinkomen

 1. Veel thuisblijfmoeders letten zowel letterlijk als figuurlijk op de kleintjes. Soms noodgedwongen om de keuze voor fulltime moederen financieel haalbaar te maken. Soms ook voor de sport. Door gebruik te maken van aanbiedingen sparen thuisblijfmoeders heel wat geld uit. Denk bijvoorbeeld aan de app Scoupy waarmee je cashbacks krijgt op aankopen.
 2. Als één van beide ouders voor de kinderen zorgt, spaar je flink wat geld uit aan kinderopvang. 
 3. Als thuisblijfmoeder kun je bezuinigen op werkkleding. En nee, dat wil niet zeggen dat het voor thuisblijfmoeders niet uitmaakt hoe ze er uit zien! Of dat ze de hele dag in een uitgezakt joggingpak lopen. Maar er kan wel degelijk bespaard worden op werkkleding en speciale schoenen voor het werk.
 4. Vier een kinderfeestje thuis!
 5. Taken die door tweeverdieners vaak worden uitbesteed, doet een thuisblijfmoeder zonder er geld voor te krijgen. Denk aan betaalde opvang, hondenuitlaatservice, strijkservice, werkster, nanny, kant-en-klaar maaltijden.
 6. Geen kosten voor woon-werkverkeer. Soms kan een tweede auto zelfs weg.
 7. Werken vanuit huis. Menig thuisblijfmoeder verdient bij als blogger of als zzp-er!
 8. Grote kans dat je als thuisblijfmoeder meer tijd hebt om je te verdiepen in gezonde maaltijden. Dat resulteert weer in gezondere kinderen, en dus minder doktersbezoeken.
 9. Doordat het thuisfront goed geregeld is, kan de partner van een thuisblijfmoeder of huisman meer aandacht geven aan zijn of haar carrière. Wat meer kan resulteren in een groter gezinsinkomen. Mede dankzij de thuisblijfmoeder die de voorwaarden schept.
 10. Veel thuisblijfmoeders beginnen een moestuin. Dat is niet alleen gezond, maar levert ook weer een besparing op de uitgaves aan een supermarkt. Een weekmenu draagt hier overigens ook aan bij!

Het mag duidelijk zijn: thuisblijfmoeders en huismannen dragen wel degelijk hun steentje bij. Aan het gezinsinkomen én aan de maatschappij.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

5 reacties

 1. Mooi geschreven. Ik stoor me ook regelmatig aan die vooroordelen en aan die reacties om 'iemand' te zijn en financieel onafhankelijk te zijn. Gelukkig is dat commentaar nu iets minder, maar ik ben inderdaad gaan bloggen en sinds dit jaar een webwinkel begonnen en daar voel ik mij hartstikke prima bij. Mijn eigen tijd indelen en o.a. naar het ziekenhuis gaan met de oudste zonder bij een baas te hoeven zeuren of het wel kan. Dat geeft mij veel rust.

 2. Het stoort mij ook dat thuisblijfmoeders met de nek worden aangekeken. Maar mijn man is maar wàt blij dat ik thuis ben, zo kan hij inspringen op het werk, zonder dat hij rekening moet houden dat hij op de kinderen moet passen o.i.d. En we hebben onze tweede auto kunnen wegdoen, hebben nu tijd voor een moestuin en dieren,...ja : thuisblijfmoeder zijn heeft zo z'n voordelen!

 3. Leuk stukje. Ook ik als thuisblijfmoeder krijg te maken met veroordelingen. Onlangs zei nog iemand dat ik nooit in mezelf had geinvesteerd. Ik weet gelukkig wel beter. Heb vrijwilligerswerk gedaan, teken- en schilderlessen gevolgd en heb mijn kinderen bijles gegeven. Mijn partner was door zijn werk nooit om 5 uur thuis. Maar er was wel rust zeker in de weekenden. Ik denk ook wel dat de huidige politieke trend is om af te geven op thuismoeders, vroeger werden werkende moeders nogal eens veroordeeld wat ik ook niet terecht vind. Elkaars keuzes respecteren zou veel leuker zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *