Thuis bij jezelf: zorg je goed genoeg voor jezelf?

Als moeder is het niet altijd eenvoudig om goed voor jezelf te zorgen. En als thuisblijfmoeder kun je je soms de sluitpost van het gezin voelen. Voor wie niet weet wat een sluitpost is, hier de omschrijving van Wikipedia:

De term sluitpost wordt toegekend aan een kostenpost die voor de overige kostenposten mag opdraaien om een begroting sluitend te maken. De sluitpost wordt doorgaans behandeld als een kostenpost met een lage prioriteit.

Met andere woorden, als de rest van het gezin tijd tekort komt, dan is het vaak de moeder die haar tijd inlevert om de boel weer vlot te trekken.

De charme en waarde van 'de sluitpost' zijn

Begrijp me niet verkeerd, dat hoeft geen probleem te zijn. Het is zelfs één van de voordelen van fulltime moederen: dat je de ruimte en de flexibiliteit hebt om als een soort vliegende keep in te springen waar het nodig is, zodat alles goed loopt.

Maar ook 'sluitposten' hebben een moment voor zichzelf nodig. Denk maar aan het voorbeeld van een vliegtuig dat neerstort: pak eerst zelf een zuurstofmasker, want anders kun je de mensen om je heen niet helpen.

Hulp om voor jezelf te zorgen nodig?

Daarom is het als thuisblijfmoeder van wezenlijk belang dat je ook goed voor jezelf zorgt. Sterker nog, een grotere dienst kun je je kind(eren) en partner niet bewijzen. Maar soms is het lastig om dit in praktijk te brengen. In zijn boek thuis bij jezelf, met als ondertitel Goed omgaan met lichaam en ziel komt benedictijner monnik Zacharias Heyes je hierbij te hulp.

Thuis bij jezelf

Hoewel het boek Thuis bij jezelf religieuze elementen bevat kun je er ook veel aan hebben als je niets met kerk en geloof hebt. Want waar het in de kern omdraait volgens Zacharias Heyes is dat je 'je thuis' kunt vinden. In jezelf.

Daarvoor geeft Heyes adviezen en oefeningen om goed voor je eigen ziel te zorgen. Zo helpt hij je bijvoorbeeld om rustig te gaan zitten en stil te worden. Dat is namelijk nog helemaal niet zo simpel!

Door stil te worden leer je voor jezelf te zorgen.

Mijn conclusie over Thuis bij jezelf

Ik vond Thuis bij jezelf een boek waarvan je rustig wordt. Daarom vond ik het prettig om te lezen. Hoewel ik zeker het belang van rust en stilte in zie, vind ook ik het soms lastig om zover te komen. Om niet te blijven meerennen in de mallemolen van alledag. Dit boek helpt om te stoppen en stil te staan. En dat geeft rust. En een gevoel van geluk en evenwicht.

Praktische informatie over Thuis bij jezelf

Thuis bij jezelf is voor 14,90 te koop bij bol.com

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *