Tentoonstelling Moeders met macht

Fotografe Anette Brolenius maakte een portretreeks van wat zij Moeders met Macht noemt.

Moeders met macht zijn volgens Brolenius vrouwen die naast het moederschap 'een vooraanstaande functie vervullen in de maatschappij'. Brolenius' bedoeling met deze tentoonstelling is rolmodellen creëren, zodat meer Nederlandse vrouwen buitenshuis willen gaan werken. De boodschap is: ambities op de arbeidsmarkt kun je combineren met het moederschap.

Een bekrompen visie op het begrip macht

De tentoonstelling werd door Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg geopend. Miltenburgs reactie op de tentoonstelling legt genadeloos de vinger op de zere plek van deze tentoonstelling.

'Ik ben blij dat de tentoonstelling in de Tweede Kamer te zien is. Maar toen ik mijn eigen foto aan mijn zus liet zien, was deze niet meteen overtuigd. Ze ziet haar zusje liever met een grote glimlach. Deze foto laat volgens haar precies zien hoe mannen denken over vrouwen met macht.'

De portrettenreeks is weliswaar mooi 'geschoten' maar toont Bolenius' bekrompen visie op het begrip macht. De vrouwen worden geportretteerd in de traditionele, mánnelijke visie van wat macht is.

En dat is een gemiste kans. Zowel voor deze vrouwen als voor Bolenius.

Moeders met macht video

In onderstaande video komen enkele van de Moeders met Macht aan het woord.

Bekijk de serie portetten hier.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Die Pia Dijkstra twitterde nog eens dat de overheid het niet hoefde te faciliteren, thuisblijfmoederschap. Steunt van harte de belastingmaatregelen waarbij het kostwinnersgezin drie keer meer belasting betaalt dan het tweeverdienersgezin. Getsie.

    Macht. Wat is dat toch met macht, met de baas zijn. Over je kinderen, je man, op het werk....

  2. Die Pia Dijkstra twitterde nog eens dat de overheid het niet hoefde te faciliteren, thuisblijfmoederschap. Steunt van harte de belastingmaatregelen waarbij het kostwinnersgezin drie keer meer belasting betaalt dan het tweeverdienersgezin. Getsie.

    Macht. Wat is dat toch met macht, met de baas zijn. Over je kinderen, je man, op het werk....

  3. Wel opvallend: juist de man in het filmpje geeft aan dat het niet alleen om carriére zou moeten draaien, maar om het ontplooien van talenten, en dat het doorbreken van een rolpatroon óók voor mannen zou moeten gelden. En daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Een vrouw die een goede moeder is, en zo in haar opvoeding veel 'macht' en invloed uit kan oefenen, de kans geven om moeder te zijn in plaats van een ongemotiveerde werknemer zonder invloed, zou ook moeten kunnen. En mannen zouden net zo goed werken met vaderschap moeten kunnen combineren.

  4. Wel opvallend: juist de man in het filmpje geeft aan dat het niet alleen om carriére zou moeten draaien, maar om het ontplooien van talenten, en dat het doorbreken van een rolpatroon óók voor mannen zou moeten gelden. En daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Een vrouw die een goede moeder is, en zo in haar opvoeding veel 'macht' en invloed uit kan oefenen, de kans geven om moeder te zijn in plaats van een ongemotiveerde werknemer zonder invloed, zou ook moeten kunnen. En mannen zouden net zo goed werken met vaderschap moeten kunnen combineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *