De bevoorrechte sekse van Martin Creveld
De Balie is een podium voor eigentijdse kunst, debat en cultuur aan het Leidseplein in Amsterdam. Op dinsdag 22 oktober was academicus Martin Creveld (67) te gast. Hij sprak daar over zijn boek, en er was gelegenheid vragen te stellen.
Volgens Martin Creveld zijn vrouwen helemaal niet de benadeelde sekse, maar juist de bevoorrechte sekse. Hij schreef er het boek 'De bevoorrechte sekse' over. Het duurde tien jaar voor het boek in het Nederlands werd vertaald. Het thema gaat namelijk lijnrecht in tegen de gangbare literatuur.
Martin Creveld in de Balie
Creveld arriveerde te laat voor zijn lezing, en leek bij aankomst niet de meest toegankelijke man. Hij zette bij aankomst de voorzitter, die adequaat de tijd vulde dat híj te laat was, weinig subtiel op zijn plek. Evenmin is hij een groot spreker. Het is zijn gevoel voor humor dat hem redt.
Maar zelfs dat kan niet voorkomen dat zijn breedsprakigheid vervelend wordt. Evenals zijn veelvuldige opmerking dat hij 'te weinig tijd' heeft om alles goed uit te leggen. Creveld is echter niet de enige die breedsprakig is. Het publiek kan er ook wat van! Met slecht geformuleerde vragen die eindeloos duren, en soms niet eens een vraag zijn.
Ad Verbrugge tegen slachtofferfeminisme
Al met al is het een vrij lange zit, van 1 uur en 40 minuten. Ad Verbrugge de tweede spreker komt weliswaar een stuk kwieker over, maar is vrij abstract. Verbrugge is echter wel verfrissend in zijn repliek op het slachtofferfeminisme. 'Dat heb ik altijd een belediging voor mijn oma gevonden,' reageert Verbrugge op een 'vraag' uit het publiek over hoe slecht vrouwen altijd behandeld zijn. Verbrugge noemt het 'te simpel' om te doen alsof vrouwen voor de tweede feministische golf slachtoffers waren van mannen. 'Je castreert zo de vrouw in het verleden.'
Martin Creveld over De Bevoorrechte Sekse
Martin Creveld is een militair historicus. Creveld is zo vriendelijk om zelf de vraag te stellen: 'Hoe komt een militair historicus op het onderwerp feminisme?'
Het antwoord is dat hij in alle boeken over oorlogen zelden tot nooit vrouwen tegenkwam. Aangezien oorlog een sociaal fenomeen is, en dus ook vrouwen betreft, verdiepte Creveld zich in vrouwen. Zijn oorspronkelijke vraag was: 'Hoe hebben mannen al die tijd vrouwen kunnen onderdrukken en exploiteren?'
Creveld vond echter geen antwoord op die vraag. Daar werd hij zo vervelend van, dat zijn vrouw hem op een avond het huis uit zette, en hem sommeerde te gaan wandelen.Toen besefte hij ineens: 'Ik stel de verkeerde vraag!' Vrouwen hébben het namelijk helemaal niet zo slecht, aldus Creveld. Sterker nog, ze zijn feitelijk de bevoordeelde sekse. Dit resulteerde in het gelijknamige boek. Er zullen heus wel nadelen zitten aan vrouw-zijn, maar volgens Creveld zijn die in goed evenwicht met alle voordelen.
Waarom klagen vrouwen dan zo veel?
Opnieuw stelt Creveld zelf de vraag: 'Als vrouwen het zo goed hebben, waarom klagen ze dan?' Het antwoord is simpel: 'Omdat het loont.' Als je als man klaagt kun je rekenen op minachting. Maar als je als vrouw klaagt, dan wordt dit beloond. Er valt winst te behalen met klagen. Dat is weer één van de voordelen van vrouw-zijn.
Vrouwen zijn bij Creveld de bevoordeelde sekse, maar ook de zwakkere sekse. Als je ze zou behandelen als mannen, dan vielen ze als vliegen, aldus Creveld. Omdat ze zwakker zijn, is het goed dat de man het lastdier van het gezin is. Weliswaar is dat soms balen voor de man, maar dat is nu eenmaal zijn taak. De vrouw verdient zijn bescherming, want zij draagt de last van zwangerschap en bevalling.
Toch ontkent Creveld dat hij pleit voor traditionele rolpatronen.
Enkele uitspraken van Martin Creveld
- Vrouwen hebben vrijwel nooit iets ontdekt of uitgevonden.
- Hoe meer een vrouw presteert, hoe minder aantrekkelijk ze worden voor mannen.
- Vrouwen bestaan op de rekening van mannen.
- Waar het moeilijk is, zijn geen vrouwen.
- De ideale vrouw is een vrouw die gelukkig is met haar vrouwzijn, endie niet probeert een tweederangs man te woren.
- Ik ben de echte feminist. Ik geloof in vrouwen.
- Je mag iets niets verbieden op grond van sekse.
- Vrouwen willen tweederangs mannen zijn. Dat is dom.
- Het feminisme is één lange, onophoudelijke klacht. Van de morgen tot de avond.
Martin van Creveld over De Bevoorrechte Sekse from De Balie on Vimeo.
Praktische informatie
De bevoorrechte sekse is voor 24,50 te koop bij bol.com
Lees ook het interview met Martin Creveld in ThePostOnline.
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
De bevoorrechte sekse van Martin Creveld — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>