Schoolpleinmoeders in Het Regime

Het is een intrigerend verschijnsel: schoolplein moeders. Het zijn de moeders die wachten bij de schoolpoorten. Net toen je dacht dat je af was van groepjes, zie je ze onder de (schoolplein) moeders weer ontstaan.

Dat maakte dat we vol enthousiasme begonnen aan Gill Hornby's boek Het Regime. Met als veelbelovende ondertitel: 'De schoolpleindictatuur van een huismoeder'.

De plot: veelbelovend

De achterflap van het het boek belooft een smakelijk momlit boek:

'Aan het hek van basisschool St. Ambrose is het elke dag een drukke bedoening. Daar worden de kwesties besproken die de loopbaan van een bevlogen huismoeder kunnen maken of breken: is het overblijfschema wel in orde, wie organiseert de eerstvolgende braderie, wat zijn de agendapunten voor de bijeenkomst van de ouder-raad, en vooral: is Tom Orchard, het kersverse schoolhoofd, eigenlijk vrijgezel?

Deze groep moeders wordt ferm geregeerd door de zeer georganiseerde Bea, die wordt bijgestaan door Georgina, een wat slonzig geklede boerenvrouw die wonderen verricht in de keuken, Rachel, een pasgescheiden kinderboekenillustrator, en de onzekere Heather, die Bea op handen draagt. Bea is zeer tevreden met haar plek boven in haar zorgvuldig opgebouwde hiërarchie tot ze merkt dat er aan haar stoelpoten wordt gezaagd. Het regime is een wijs, ontroerend en geestig verhaal over hoe sommige dingen toch niet helemaal voorbijgaan zodra je het schoolplein (fysiek) ontgroeid bent…'

Het Regime stelt teleur

Maar Het Regime stelt teleur. Zoals de trailer bij sommige onfortuinlijke films beter is dan de film, zo is de plot leuker dan het boek. De karakters blijven oppervlakkig, en zijn wandelende cliché's. En dat zou nog niet zo erg zijn, als het verhaal dan tenminste boeiend was. Maar ook dat kabbelt maar een beetje voort, en gaat nergens heen.

Wat een aangename leessnack had kunnen zijn, blijkt niet meer dan een taaie hap.

Praktische informatie

Het Regime is voor 18,99 te koop bij Bol.com


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Waarom wordt er toch altijd zo ontzettend denigrerend gedaan over thuisblijfmoeders? Volgens mij is het enige wat kinderen echt nodig hebben iemand die er gewoon de hele dag voor ze is en niet alleen 's avonds na zessen of wanneer die werkende ouders maar tijd hebben voor hun eigen kinderen?!

  2. Waarom wordt er toch altijd zo ontzettend denigrerend gedaan over thuisblijfmoeders? Volgens mij is het enige wat kinderen echt nodig hebben iemand die er gewoon de hele dag voor ze is en niet alleen 's avonds na zessen of wanneer die werkende ouders maar tijd hebben voor hun eigen kinderen?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *